Συνεντεύξεις Ελλήνων Δημιουργών: SmartApps

Συνεντεύξεις Ελλήνων Δημιουργών: SmartApps
ired.gr

Συνεντεύξεις Ελλήνων Δημιουργών: Γνωρίστε την ομάδα της SmartApps.

Η ομάδα του ired blog, θέλοντας να “συστήσει” τους έλληνες δημιουργούς στους χρήστες των smartphones και των tablets, εγκαινιάζει μία νέα ενότητα. Τις "Συνεντεύξεις Ελλήνων Δημιουργών”. “Ποδαρικό” θα μας κάνει η ομάδα της SmartApps και ελπίζουμε να είναι γουρλήδες! Φυσικά, ο σκοπός μας είναι να “ανακρίνουμε” όσους περισσότερους developers μπορούμε, προκειμένου το ελληνικό κοινό να γνωρίσει τη δουλειά τους, αλλά και τις συνθήκες που αυτή γίνεται. Πάμε λοιπόν!

Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την ομάδα σας. Πότε δημιουργήθηκε, ποια είναι τα μέλη της και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Μπακίρης και ο ειδικός στο μάρκετινγκ και την υψηλή τεχνολογία Παναγιώτης Μίλης είναι τα ιδρυτικά μέλη, ενώ ο προγραμματιστής Δημήτρης Κουτσαυτίκης και ο δημιουργικός γραφίστας Κωσταντίνος Κρίγκας, που προστέθηκαν αργότερα, συνθέτουν την ομάδα της SmartApps.

Αυτό που κάνουμε πρωτίστως μας αρέσει. Είμαστε πολύ παθιασμένοι με την ανάπτυξη εφαρμογών, με ίδια μέσα και χωρίς να υπάρχει κάποια βοήθεια από φορέα, δίχως ο κόπος αυτός να αναπληρώνεται από οικονομικό όφελος.

Μας αρέσει η καινοτομία και η δημιουργικότητα, θα μπορούσαμε να περνάμε την ώρα μας στις καφετέριες... Αντί γι’ αυτό, αφιερώνουμε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μας και τις οικογένειές μας και δημιουργούμε “κάτι” στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η Apple, με την ευκαιρία των 100 εκατομυρίων downloads από το App Store, κυκλοφόρησε τη λίστα με τις δέκα κορυφαίες εφαρμογές όλων των εποχών κάθε χώρας. Για την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν μόλις τρείς ελληνικές εφαρμογές εκ των οποίων οι δύο είναι το "Ραδιόφωνο" (στην τρίτη θέση, μία μόλις θέση πίσω από το δημοφιλέστατο παιχνίδι Angry Birds) και το "iRadio GR" (στην τέταρτη θέση). Η τρίτη Ελληνική εφαρμογή έχει τη θέση 9 ενώ όλες οι άλλες είναι από πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι μεγάλη μας τιμή που είμαστε εμείς εκεί όπως είναι μεγάλη τιμή που επικοινώνησε μαζί μας το Mozilla Foundation (Mozilla Firefox Browser) ζητώντας να εντάξει τις εφαρμογές μας στο νέο τους λειτουργικό, ενώ μας έχει ξεχωρίσει η AOL - American On Line δίνοντάς μας έγκριση να έχουμε στη διάθεσή μας το ΑΡΙ για το SHOUTcast Radio Directory, η Deutsche Telecom και άλλοι στο παρελθόν.

ired greek smartapps 01

Η ομάδα της SmartApps κατά την παραλαβή του βραβείου Cyta Mobile Excellence Awards ’15

Ποιες είναι οι εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει έως και σήμερα;

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια όταν πήραμε το πρώτο μας iPhone και είδαμε ότι δεν υπήρχε κάποια εφαρμογή για να ακούει ο χρήστης ραδιόφωνο. Σκεφθήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που να ακούς ραδιόφωνο μέσω iPhone. Ήδη υπήρχε μια σχετική ιστοσελίδα μας με τη βάση δεδομένων, δηλαδή επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εμείς στηριχθήκαμε πάνω σε αυτό και αναπτύξαμε την εφαρμογή.

Η πρώτη εφαρμογή με τίτλο "iRadio GR" δημιουργήθηκε το 2009. Αυτή η εφαρμογή είχε μόνο ελληνικούς σταθμούς, ενώ υπήρχαν και φίλτρα όπου ο χρήστης μπορούσε να χωρίσει τους σταθμούς ανά πόλη ή ανά κατηγορία, όπως ροκ, ποπ κλπ. Τα φίλτρα λειτουργούσαν συνδυαστικά, δηλαδή μπορούσε ο χρήστης να αναζητήσει τους ροκ σταθμούς της Αθήνας, πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή. H εφαρμογή κυκλοφόρησε χωρίς κάποιο αντίτιμο στο app store της Apple και οι χρήστες που κατέβασαν την εφαρμογή ξεπέρασαν τους 10.000 μέσα σε δύο εβδομάδες, νούμερο εντυπωσιακό αφού, αξίζει να σημειωθεί πως πριν έξι χρόνια δεν υπήρχαν πολλοί κάτοχοι του iPhone στη χώρα μας.

Στη συνέχεια το "Ραδιόφωνο" με Ελληνικούς και ξένους σταθμούς αλλά και πολλές πρωτοπορίες για την εποχή όπως η ηχογράφηση του σταθμού ή η ηχογράφηση προσωπικού ηχητικού μυνήματος και αποστολή του στον σταθμό (!). Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πάντα είχαμε καταπληκτικό design και UI. Στη συνέχεια έγιναν ραδιοφωνικές εφαρμογές για άλλες χωρες αλλά υλοποιήσαμε στα αγγλικά και το τεστ προσωπικότητας του Ιπποκράτη που περιγράφει τους 4 τύπους προσωπικότητας με απίστευτη ακρίβεια. Φυσικά δημιουργήσαμε και άλλες εφαρμογές για τρίτους.

Η δημιουργία εφαρμογών αρκεί για την οικονομική επιβίωσή σας, ή ασχολείστε παράλληλα και με άλλα πράγματα;

Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε και άλλες ασχολίες. Ευτυχώς, γιατί στην αρχή μας στήριξε αυτό πάρα πολύ και μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αν συνεχώς επενδύονταν χρήματα χωρίς έσοδα δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Δυστυχώς, γιατί θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο και πόρους για να αναπτυχθούμε πολύ πιο γρήγορα αν αφήναμε όλοι τις άλλες μας ασχολίες. Ποτέ δεν είναι αργά...

ired greek smartapps 02

Ένα δωρεάν project χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη σε βάθος χρόνου για να συνεχίσει να αποδίδει;

Το κάθε έργο είναι ξεχωριστό και δεν υπάρχει συνταγή. Συνήθως έχεις μια εφαρμογή κύρους, μια που φέρνει κόσμο και αν είσαι τυχερός μια που φέρνει έσοδα. Σε κάθε περίπτωση οι μικρές εταιρείες και οι ελεύθεροι developers είναι παρεξηγημένοι... δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα σε αυτή τη δουλειά και η επένδυση που χρειάζεται για να γίνεις πραγματικά "μεγάλος και γνωστός" είναι σημαντική. Είναι ρομαντικές και σπάνιες οι ιστορίες των εταιρειών που ξεκίνησαν από ένα υπόγειο, ή ένα γκαράζ αντίστοιχα αν βρισκόμασταν στην Αμερική. Σε κάθε περίπτωση η χώρα και η αγορά δεν βοηθούν κανέναν. Άρα θες άπειρη υπομονή και επιμονή εφόσον φυσικά έχεις ένα καλό προϊόν που πράγματι προσφέρει κάτι στον κόσμο.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Υπάρχουν απίστευτες ιδέες και λίγος χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε παρουσία ίση στις αγορές Android/iOS, καθώς οι χρήστες είναι πια σχεδόν το ίδιο ώριμοι μετά από τόσα χρόνια εκπαίδευση στα "έξυπνα" τηλέφωνα.

Θα θέλαμε το μήνυμά σας σε όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργία εφαρμογών.

Ξεκινήστε τώρα! Είναι φοβερό το συναίσθημα να απολαμβάνει κάποιος υπηρεσίες από την εφαρμογή σου. Καταπληκτικές στιγμές έχουμε ζήσει γνωρίζοντας κόσμο όπου μας ρωτάνε για κάτι και βλέπουμε ότι είναι χρήστες των εφαρμογών μας.

Επίλογος

Εμείς, αφού σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε πλήρως τον χώρο των ελλήνων δημιουργών και να σας έχουμε ενήμερους για τη δουλειά τους, θα θέλαμε απλά να ευχαριστήσουμε την ομάδα της SmartApps για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ευχόμαστε να δημιουργήσετε και άλλες, χρήσιμες εφαρμογές που θα δώσουν τεχνολογικές λύσεις και θα ψυχαγωγήσουν το κοινό στην Ελλάδα.

από Kostthem

Δείτε περισσότερα: