iOS 9: Τι να περιμένουμε στις 16 Σεπτεμβρίου;

iOS 9: Τι να περιμένουμε στις 16 Σεπτεμβρίου;
ired.gr

Το νέο λειτουργικό για φορητές συσκευές (iPhone/iPad/iPod Touch) της Apple ήλθε κι έφερε πολλές καινοτομίες.

Όπως κάθε Σεπτέμβρη πια, η Apple έκανε την παρουσίαση των νέων της προϊόντων σε μια μεγάλη εκδήλωση όπου είδαμε νέες συσκευές - άλλες εξέλιξη προηγούμενων κι άλλες πραγματική επανάσταση - όπως το iPhone 6S, το τεράστιο iPad Pro την καινούρια Apple TV 4ης γενιάς και επίσης το κοινό λειτουργικό όλων αυτών (εκτός Apple TV), το iOS 9. Το iOS 9 είναι αλήθεια, ότι όλοι το περιμέναμε με αγωνία λόγω των νέων και σημαντικών καινοτομιών που ακούγονταν ότι θα περιλαμβάνει και η Apple - για άλλη μια φορά - μας εξέπληξε ευχάριστα με το να καλύψει όλες τις απαιτήσεις μας αλλά και να προσθέσει πολλά ακόμη νέα στοιχεία. Ας δούμε τι μας έφερε λοιπόν ο «Apple-iOS Βασίλης».

Τι νέο έχει το iOS 9

ired ios 9 01

Κατ’ αρχήν, το iOS 9 είναι - όπως κάθε νέα έκδοση του iOS - γεμάτο βελτιώσεις που δε φαίνονται με μια απλή πρώτη ματιά, αλλά τις ανακαλύπτουμε, μέρα τη μέρα και τις εκτιμούμε όλο και περισσότερο. Οι εφαρμογές που το συνοδεύουν έγιναν πιο ουσιώδεις και «στιβαρές». Νέες δυνατότητες πολυδιεργασίας (multitasking) προστέθηκαν με στόχο κυρίως το iPad και το νέο του διάδοχο iPad Pro, η Siri απέκτησε κι άλλες δυνατότητες που βοηθούν ακόμη περισσότερο να γίνουμε παραγωγικοί, αλλά και άλλες βελτιώσεις στον πυρήνα του ίδιου του λειτουργικού επαυξάνουν ακόμη περισσότερο τη διάρκεια της μπαταρίας της συσκευής μας, την ταχύτητα επεξεργασίας και την ασφάλειά της. Και όπως πάντα, όσο πιο πολύ εργαζόμαστε μαζί του, τόσο πιο πολύ θα αναρωτιόμαστε πώς μπορούσαμε χωρίς αυτό.

Ενσωματωμένες εφαρμογές

Οι ενσωματωμένες εφαρμογές στο iOS 9 βοηθούν να κάνουμε όλα όσα θα χρειαζόμασταν στην καθημερινή μας εργασία - email, μηνύματα, περιήγηση στο Διαδίκτυο, χάρτες, σημειώσεις και πολλά άλλα ακόμη. Σε όλα αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις και ανακαινίσεις και προστέθηκε και μια καινούρια: το News.

News - Τα ΝΕΑ (όχι η εφημερίδα)

ired ios 9 03

Το News είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μένεις ενημερωμένος. Μια νέα εφαρμογή στην αρχική μας οθόνη που βάζουμε όα τα νέα που μας ενδιαφέρουν ώστε να μην ψάχνουμε μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών ή ιστοσελίδων για να βρούμε τις ειδήσεις που θέλουμε. Τα άρθρα μας έρχονται από μια μεγάλη γκάμα πηγών ειδήσεων από κορυφαίους οργανισμούς δημοσιογραφίας μέχρι ανεξάρτητους εκδότες. Βασίζονται στις προσωπικές μας προτιμήσεις και προσαρμόζονται με τη χρήση καθώς βλέπει η εφαρμογή τις προτιμήσεις μας. Και επίσης είναι βελτιστοποιημένη ώστε να διαβάζουμε άνετα, ασχέτως συσκευής.

Ακόμη υπάρχει η έκδοση Apple News Format for Publishers όπου η εφαρμογή επιτρέπει στους εκδότες και δημιουργούς των ειδήσεων να δημιουργήσουν εκδόσεις των άρθρων τους βελτιστοποιημένες ειδικά για την εφαρμογή News και να τα κάνουν (τα άρθρα τους) προσβάσιμα σε εκατομμύρια αναγνώστες.

Notes - Σημειώσεις

ired ios 9 04

Στις Σημειώσεις (Notes) ανανεώθηκε η δυνατότητα να φτιάχνουμε λίστες με τις εργασίες μας, να προσθέτουμε χάρτες ή φωτογραφίες ή ιστοσελίδες, ή ακόμη και να σχεδιάζουμε κάτι με το δάχτυλό μας. Και χάρη στο iCloud οι αλλαγές σε μια συσκευή περνούν αυτόματα σε όλες για να είμαστε πάντα ενήμεροι.

Τώρα μπορούμε να προσθέτουμε κάτι που θέλουμε στις Σημειώσεις από οποιαδήποτε εφαρμογή βρισκόμαστε. Απλά πατάμε το πλήκτρο διαμοιρασμού (βελάκι - Share) και αυτό που βλέπουμε σε κάποια εφαρμογή που υποστηρίζει τη διαδικασία, θα προστεθεί στις Σημειώσεις, είτε σε κάποια υπάρχουσα, είτε σε μια καινούρια. Και ο νέος Περιηγητής Συνημμένων (Attachments Browser), κάνει την εύρεση αυτού που θέλουμε, παιχνιδάκι.

Οι λίστες μπορούν να γίνουν διαδραστικές checklists ώστε να τσεκάρουμε τι έχουμε κάνει και τι όχι, μπορούμε να πάρουμε μια φωτογραφία ή βίντεο μέσα από την εφαρμογή πια κι όπως είπαμε, το δάχτυλό μας μπορεί να σχεδιάζει κάτι που μας ήλθε σαν έμπνευση και δε θέλουμε να χάσουμε.

Maps - Χάρτες

ired ios 9 02

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με οδηγό σας τους Χάρτες. Σε συγκεκριμένες πόλεις του κόσμου μια νέα όψη, η Transit, δείχνει τις γραμμές των λεωφορείων, μετρό, τρένων ακόμη και πλοίων στο χάρτη. Μπορούμε να ορίσουμε το πού θέλουμε να πάμε από το μέρος Α στο Β και η διαδρομή θα σχεδιαστεί βήμα προς βήμα στο χάρτη. Και με τη νέα δυνατότητα Nearby, είναι ευκολότερο από ποτέ να δούμε τι υπάρχει γύρω μας και από που αξίζει να ψωνίσουμε.

Wallet - Πορτοφόλι

ired ios 9 06

Το Apple Pay ασφαλές, απλό και χρηστικό. Χρησιμοποιήστε το Apple Pay (όταν έλθει κι εδώ) για να κάνετε τις αγορές σας με το κινητό σας. Για μεγαλύτερη ευχρηστία, έχετε πρόσβαση πια στο Wallet με διπλό πάτημα στο πλήκτρο Home όταν η συσκευή σας είναι κλειδωμένη. Προσθέστε τις πιστωτικές σας κάρτες (και σύντομα ακόμη και κάρτες διαφόρων καταστημάτων) προκειμένου να λαμβάνετε εκπτώσεις και δώρα από τα διάφορα προγράμματά τους. Απλά, καθαρά και με ασφάλεια.

iCloud Drive - Το σύννεφο στην τσέπη σας

ired ios 9 15

Όλα τα αρχεία όμορφα και τακτοποιημένα σε ένα μέρος. Το καινούριο iCloud Drive, «χτισμένο» μέσα στο iOS 9 επιτρέπει την πρόσβασή μας σε κάθε αρχείο που έχουμε σώσει στο iCloud από οποιαδήποτε συσκευή μας, κατευθείαν από την κεντρική οθόνη του iOS 9. Απλά και εύκολα, ψάχνουμε μέσα στην εφαρμογή για το αρχείο που μας ενδιαφέρει, ψάχνοντας κατά εφαρμογή, ημερομηνία, όνομα, ή όποιο άλλο κριτήριο μας βολεύει. Μπορούμε να έχουμε προεπισκόπηση των αρχείων μας και να τα οργανώσουμε όπως μας εξυπηρετεί χωρίς να φύγουμε από την εφαρμογή. Τέρμα η εναλλαγή εφαρμογών για να ανοίξουμε το αρχείο που θέλουμε. Τώρα, όλα σε ένα και ένα για όλα.

  • « Προηγούμενο
  • 1/4
  • Συνέχεια άρθρου »