Android προσοχή: Νέο malware μέσα σε εφαρμογή.

Android προσοχή: Νέο malware μέσα σε εφαρμογή.
ired.gr

Νέο malware μέσα σε εφαρμογή για ενήλικες σας παίρνει φωτογραφίες και κλειδώνει τη συσκευή σας ζητώντας λύτρα.

Οι χρήστες Android που έχουν μια τάση προς τους πονηρούς ιστότοπους και εφαρμογές πρέπει να μείνουν μακριά οπωσδήποτε από την εφαρμογή Adult Player γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν με μια κλειδωμένη συσκευή και ένα μήνυμα που να ζητάει λύτρα για να την ελευθερώσει.

Δείτε ακόμη: Ακατάλληλο - malware στο Google Play Store

Εντοπίστηκε πρόσφατα από την εταιρία ασφαλείας για υπολογιστές των ΗΠΑ, τη Zscaler, ότι, το Adult Player, άπαξ και εγκατασταθεί, αρχίζει πρώτα και παίρνει φωτογραφίες κρυφά το χρήστη της συσκευής χρησιμοποιώντας την εμπρόσθια κάμερα. ΑΝ αυτό δε σας τρομάζει αρκετά, τότε το κλείδωμα της συσκευής μαζί με μια φωτογραφία σας (σε ευτυχισμένες στιγμές) και ένα μήνυμα που ζητάει λεφτά, θα σας τρομάξει.

Πληρώστε μέσω Pay Pal και το κακόβουλο λογισμικό (ονομάζονται ransomware αυτής της κατηγορίας), υπόσχεται να σβήσει τις φωτογραφίες και να ξεκλειδώσει τη συσκευή, αν και κάποιες αναφορές λένε πως, χρήστες που πλήρωσαν, δεν είχαν την τύχη να δουν τη συσκευή τους να ελευθερώνεται.

ired tech news android adult malware 01

Δείτε ακόμη: Το Google Play αποσύρει δωρεάν apps ως ύποπτα malware

Ωστόσο η εταιρία Zscaler λέει πως μπορείτε να αποφύγετε το να πληρώσετε χρήματα σε εκβιαστές με το να εκκινήσετε εκ νέου τη συσκευή σας σε ασφαλή λειτουργία (safe mode) και έτσι να απεγκαταστήσετε το κακόβουλο λογισμικό. Η εταιρία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως εξής:

Εκκινήστε τη συσκευή σας σε ασφαλή λειτουργία (safe mode - κάτι που διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και θα πρέπει να το ψάξετε στις οδηγίες του κατασκευαστή). Σε αυτή την κατάσταση, η συσκευή εκκινεί σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και χωρίς να επιτρέπει να τρέχουν εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Κατόπιν, για να απεγκαταστήσετε το κακόβουλο λογισμικό από τη συσκευή θα χρειαστεί πρώτα να αφαιρέσετε τα δικαιώματα διαχειριστή από την εφαρμογή. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις>Ασφάλεια>Διαχειριστής Συσκευής επιλέξτε τη συγκεκριμένη εφαρμογή (Adult Player) και απενεργοποιείστε την.

Από τη στιγμή που αυτό έγινε, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Απεγκατάσταση και να διαγράψετε εντελώς την εφαρμογή με το ransomware.

ired tech news android adult malware 02

Δείτε ακόμη: Sleeper: Νέος ιός, προσοχή!

Το Adult Player δεν είναι μια εφαρμογή που βρίσκει κανείς στα κανονικά διαδικτυακά μαγαζιά με εφαρμογές Android όπως το Google Play. Με άλλα λόγια, όποιος την έχει κατεβάσει, τη βρήκε από άλλες πηγές μη-αξιόπιστες, κάτι που δεν είναι ασφαλές ως πρακτική, ειδικά όταν δε γνωρίζουμε τον κατασκευαστή που βρίσκεται πίσω από μία εφαρμογή.

Το ακόμη πιο ύποπτο είναι ότι, όταν εκκινείτε την εφαρμογή για πρώτη φορά, εκείνη ζητά δικαιώματα διαχειριστή. Όπως καταλαβαίνετε, το να δίνει κανείς πλήρη πρόσβαση στη συσκευή του σε μια εφαρμογή που δεν έχει ξανακούσει το όνομά της, χωρίς να αντιλαμβάνεται γιατί το κάνει, είναι σα να ζητάει περιπέτειες.

ired tech news android adult malware 03

Δείτε ακόμη: Stagefright: Προσοχή, σοβαρός κίνδυνος στις συσκευές Android

Το λογισμικό ransomware (ransom = λύτρα) έχει αρχίσει και γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά για τους χρήστες κινητών, όπου ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς, πιάνονται στα δίχτυα εφαρμογών όπως το Adult Player. Και παρόλο που τα περιστατικά είναι κυρίως σε συσκευές Android λόγω της ανοιχτής πλατφόρμας του, κάποια περιστατικά έχουν υπάρξει και σε iOS συσκευές, μόνο που αυτές ήταν jailbroken και, για άλλη μια φορά, οι χρήστες είχαν κατεβάσει την εφαρμογή από μη-ασφαλής ή και κακόφημους δικτυακούς τόπους.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: