Νέο Bluetooth στέλνει σήμα από το σώμα μας.

Νέο Bluetooth στέλνει σήμα από το σώμα μας.
ired.gr

Μια νέα τεχνολογία στο Bluetooth χρησιμοποιεί το σώμα μας για να στέλνει σήματα.

Η πολύ χαμηλής ισχύος «φορετή» (αυτή που φοριέται δηλαδή) τεχνολογία πρόκειται σύντομα να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα χάρη σε ένα σύστημα ασύρματης μετάδοσης που χρησιμοποιεί τα μαγνητικά κύματα του ίδιου μας του σώματος προκειμένου να μεταφέρει δεδομένα μεταξύ συσκευών. Η τεχνολογία αναπτύσσεται από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια που μόλις έφτιαξε ένα πρωτότυπο προς επίδειξη για να δείξη πώς λειτουργία αυτού του είδους η ασύρματη μετάδοση.

Το σύστημα επικοινωνίας μέσω του μαγνητικού πεδίου του ανθρώπινου σώματος του Πανεπιστήμιου UCSD έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του Bluetooth, που αυτή τη στιγμή είναι το πιο κοινό προτόκολο ασύρματης μετάδοσης σε μικρές απόστασης (NFC-Near Field Communication). Το Bluetooth όμως υποφέρει από απώλειες σήματος λόγω εμποδίων που μπορεί να απορροφήσουν την ισχύ του σήματος κατά τη μετάδοσή του μεταξύ των συσκευών. Γι’ αυτό το λόγο και οι συσκευές Bluetooth πρέπει να έχουν αρκετή ισχύ προκειμένου να στέλνουν ισχυρά σήματα ώστε να αντισταθμίσουν αυτό το μειονέκτημα.

ired tech news body bluetooth 01

Το σύστημα του UCSD υπερέχει σ’ αυτό τον τομέα και παρακάμπτει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο του σώματος σαν ενισχυτή μετάδοσης, επιτρέποντας τη διαδρομή σημάτων από το ένα σημείο του σώματός μας στο άλλο με σχεδόν μηδενικές απώλειες! Η ομάδα του Πανεπιστημίου υπολογίζει ότι η απώλειες του δικού τους συστήματος είναι κάπου 10 εκατομμύρια φορές μικρότερες από αυτές του Bluetooth! Και λόγω αυτού ακριβώς, οι συσκευές δε χρειάζονται σήματα μεγάλης ισχύος για να αποφύγουν τις απώλειες. Αυτό από τη μεριά του, μεταφράζεται σε κατά πολύ υψηλότερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες των συσκευών που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο μετάδοσης.

Ένα πρόβλημα με τις φορετές συσκευές, όπως τα ‘έξυπνα’ ρολόγια είναι ότι έχουν μικρή διάρκεια συνεχούς λειτουργίας λόγω μικρών μπαταριών», είπε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός της ομάδας του UCSD φοιτητής τμήματος διδακτορικού, Jiwoong Park, σε μια δήλωσή του. «Με αυτό το σύστημα μετάδοσης μέσω του ανθρώπινου σώματος, ελπίζουμε να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών, καθώς και τη συχνότητα που οι χρήστες θα φορτίζουν τις συσκευές τους

ired tech news body bluetooth 02

Πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, το σύστημα μετάδοσης του UCSD περιλαμβάνει και πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς το Bluetooth μεταδίδει τα σήματά του σε κάθε συσκευή σε απόσταση 10 περίπου μέτρων. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μέσα σε αυτή την ακτίνα, μπορεί να ανακαλύψει το σήμα και να υποκλέψει τα δεδομένα που αποστέλλονται. Κάτι τέτοιο, στο σύστημα «ανθρώπινης μετάδοσης» του UCSD είναι σχεδόν αδύνατον, καθώς ο υποψήφιος χάκερ θα έπρεπε να βάλει μια συσκευή υποκλοπής πάνω στο σώμα μας για να το πετύχει.

Η νέα αυτή τεχνολογία του UCSD είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη σαν ένα σύστημα υπέρ-χαμηλής ισχύος για «φορετές» συσκευές. Πέρα από την εμφανή χρησιμότητά της σε ρολόγια και αισθητήρες γυμναστικής, η ομάδα οραματίζεται μια ευρύτερη χρήσης της τεχνολογίας αυτής. Για παράδειγμα, αυτή η μαγνητική μετάδοση θα ήταν ιδεώδης για ένα σύστημα ελέγχου υγείας ολόκληρο του σώματος, μέσω αισθητήρων στα κατάλληλα σημεία.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: