After Dark: 6 Παράπονα που έχουμε όλοι για τα Smartphones

After Dark: 6 Παράπονα που έχουμε όλοι για τα Smartphones
ired.gr

Έξι πράγματα που τα smartphones έπρεπε να είχαν μάθει να τα κάνουν σωστά μέχρι τώρα!

Τίποτα στον κόσμο δεν είναι τέλειο όμως στο χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μία ραγδαία εξέλιξη, ειδικά στο χώρο των smartphones. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές λειτουργίες οι οποίες είναι εξαιρετικά ατελείς για να είναι χρήσιμες.

1. Περιστροφή οθόνης

smartphone problems 01

Ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη του κινητού, μερικές φορές είναι καλύτερα να το κρατάς όρθιο, ενώ άλλες φορές είναι προτιμότερο να το γυρίζεις στο πλάι σε landscape mode.

Η μετάβαση από τον ένα τύπο προβολής στον άλλον είναι εύκολη. Οι αισθητήρες εντός της συσκευής αντιλαμβάνονται την περιστροφή άμεσα. Μέχρι εδώ όλα καλά, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η οθόνη περιστρέφεται παρά τη θέλησή μας. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, όπως όταν θέλουμε να ξαπλώσουμε κρατώντας το κινητό στο χέρι μας ή όταν θέλουμε να καθίσουμε στο πλάι.

Σίγουρα υπάρχουν ειδικοί διακόπτες με τους οποίους μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία, αλλά στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται απλά για χάσιμο χρόνου.

Μια ακόμη άτυχη στιγμή που σίγουρα έχει συμβεί σε πολλούς χρήστες smartphones, είναι όταν θέλουμε να δούμε μια εικόνα με μια ελαφριά κλίση. Περιστρέφοντας το κινητό όπως θα κάναμε εάν είχαμε στα χέρια μας μια φωτογραφία, η οθόνη περιστρέφεται αυτόματα και αφού προσπαθήσουμε μια δυο φορές να δούμε την εικόνα από την οπτική γωνία που επιθυμούμε, τελικά καταλήγουμε στην απενεργοποίηση της λειτουργίας περιστροφής οθόνης.

Δείτε ακόμη: To Apple Store πουλάει και drones

2. Η αυξομείωση της έντασης των ήχων

smartphone problems 02

Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά εάν όλα τα smartphones είχαν έναν μόνο έναν κεντρικό ελεγκτή της έντασης του ήχου, όπως οι παλιές και αγαπημένες συσκευές (ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα κ.ά.). Στην περίπτωση των smartphones όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο περιπλεγμένα. Τα κινητά μας μπορούν να αναπαράγουν διαφορετικούς τύπους ήχων και διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών chip, τα οποία έχουν τον δικό τους ελεγκτή έντασης.

Βέβαια τα κινητά μας επιτρέπουν την ρύθμιση της έντασης των ήχων που αναπαράγονται από την εκάστοτε ενεργή εφαρμογή. Αυτή η λειτουργία καλύπτει τους περισσότερους χρήστες, σε συνδυασμό πάντα με τη λειτουργία της σίγασης.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλουμε να ρυθμίσουμε την ένταση ενός συγκεκριμένου τύπου ήχου. Για παράδειγμα μπορεί να είμαστε στο λεωφορείο και να θέλουμε να δούμε ένα βίντεο χωρίς να ενοχλήσουμε όλους τους υπόλοιπους επιβάτες, αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε ειδοποιήσεις. Εάν προσπαθήσουμε να χαμηλώσουμε την ένταση πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή του βίντεο, το μόνο που θα αλλάξουμε είναι η ένταση του ήχου κλήσης. Εάν περιμένουμε να ξεκινήσει η αναπαραγωγή του βίντεο, σίγουρα θα προλάβουμε να τραβήξουμε την προσοχή των γύρω μας, πριν πατήσουμε το κουμπί μείωσης της έντασης του ήχου όσες φορές χρειαστεί.

Είμαι σίγουρος ότι οι σχεδιαστές των εντυπωσιακών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να μας προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της εντάσης των ήχων, αναμένουμε λοιπόν.

Δείτε ακόμη: Οι τελευταίες φήμες και διαδόσεις για το επερχόμενο iPhone 6s

3. Αυτόματη διόρθωση

smartphone problems 03

Δεν θα παραπονεθούμε πολύ για την ανακρίβεια της αυτόματης διόρθωσης, Η οποία έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο με screenshots από κωμικές στιγμές συναλλαγής μηνυμάτων.

Η ανακρίβεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όμως ελπίζουμε ότι θ'αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετάβασή μας από χρήστες Nokia, στο οποίο έπρεπε να πατήσουμε τρεις φορές το πέντε για να βγάλουμε το γράμμα “M”, τώρα με τρία αγγίγματα πάνω στην οθόνη μπορούμε να σχηματίσουμε ένα “ημι-ακαταλαβίστικο μήνυμα” με μεγάλη ευκολία. Η αυτόματη διόρθωση όχι μόνο μας οδηγεί στο να γίνουμε τεμπέληδες, αλλά αφήνει και τα δάχτυλα μας “απροπόνητα” για το μέλλον, όπου η χρήση γρήγορων ή λεπτομερών κινήσεων θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Δείτε ακόμη: Το Apple Watch, θύμα του Logogate

4. Ιστοσελίδες για κινητά

smartphone problems 04

Στις περισσότερες ιστοσελίδες είναι εύκολο να πλοηγηθούμε με τη χρήση ενός smartphone. Εστιάζοντας μπορούμε να επιλέξουμε ακόμη και τα πιο μικρά στοιχεία στο περιβάλλον του χρήστη. Σίγουρα όμως πολλές ιστοσελίδες θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες βελτιώσεις, έτσι ώστε η πλοήγηση μέσω smartphone να γίνει ακόμη πιο εύκολη.

Αυτό βέβαια θα ήταν καλό να γίνει χωρίς να υπάρξουν τόσο μεγάλες αλλαγές έτσι ώστε στο χρήστη να παρουσιάζεται μια εντελώς νέα ιστοσελίδα και ένα αγνώριστο περιβάλλον χρήσης.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η ευκολότερη και ταχύτερη πλοήγηση της ιστοσελίδας από τους χρήστες smartphone, λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο τους εξοικειωμένους χρήστες της ιστοσελίδας, αλλά και τους νέους επισκέπτες.

Τέλος θα πρέπει να μπει, σε όλα αυτά αναδυόμενα παράθυρα “κάνε like στη σελίδα μας”, “κατέβασε την εφαρμογή μας” κ.ά. , τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα κλείσεις, γιατί είτε το “Χ” είναι μικροσκοπικό ή είναι αδύνατο να βρεθεί.

Δείτε ακόμη: Η αποτυχία του iPhone 5C και γιατί το iPhone 6C δεν είναι στα πλάνα της Apple

5. Οθόνη που σβήνει αυτόματα

smartphone problems 05

Για λόγους κατανάλωσης ενέργειας η οθόνη του smartphone δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα φωτισμένη και μετά από ένα μικρό διάστημα αδράνειας η οθόνη σβήνει αυτόματα. Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το χρόνο αναμονής που επιθυμεί, σε κάθε περίπτωση όμως αυτός ο χρόνος αναμονής είναι πάντα λάθος.

Όποια ρύθμιση και να επιλέξετε, είτε η οθόνη θα μένει αναμμένη για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι χρειάζεστε κι ως αποτέλεσμα θα καταναλώνεται άσκοπα μπαταρία, είτε η οθόνη θα απενεργοποιείται πριν προλάβετε να ολοκληρώσετε αυτό που κάνατε και θα αναγκαστείτε να περάσετε την επίπονη διαδικασία του ξεκλειδώματος για να συνεχίσετε.

Μερικοί κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει αισθητήρες οι οποίοι καταλαβαίνουν πότε παύουμε να κοιτάμε την οθόνη και αυτή απενεργοποιείται αυτόματα. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει λύση καθώς το πρόβλημα παραμένει εκεί, απλά γίνεται λίγο πιο εξελιγμένο τεχνολογικά.

6. Η διάρκεια μπαταρίας

smartphone problems 06

Θυμάστε την περίοδο όπου κανείς δε ρωτούσε πόσες φορές φορτίζεις τη συσκευή σου την ημέρα, γιατί τότε η μπαταρία των κινητών κρατούσε για εβδομάδες;

Πλέον όλοι έχουμε συνηθίσει στην μειωμένη διάρκεια της μπαταρίας όλων των smartphones κι έχουμε προσαρμόσει την καθημερινότητά μας ανάλογα.

Είναι συνηθισμένο να μείνεις λίγα λεπτά παραπάνω στη δουλειά μέχρι να φτάσει μπαταρία σε ένα ασφαλές επίπεδο και να διαρκέσει μέχρι την επόμενη φόρτιση στην καφετέρια ή στο σπίτι. Όσοι έχουν αυτοκίνητο είναι πιθανό να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές μόνο και μόνο για να ανέβει περισσότερο το ποσοστό της μπαταρίας.

Τα smartphones είναι καταπληκτικές συσκευές και ίσως να αξίζουν αυτήν την ταλαιπωρία, όμως καθώς αυτά πωλούνται σε μεγάλους αριθμούς και με υπολογίσιμο κόστος, οι κατασκευαστές και οι ερευνητές θα έπρεπε να είχαν ήδη βρει μία λύση για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το 95% των χρηστών.

από jericho