Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχω Apple Music. Χρειάζομαι το iTunes Match;

Έχω Apple Music. Χρειάζομαι το iTunes Match;
ired.gr

Μια εύλογη ερώτηση τώρα που υπάρχει πια η νέα υπηρεσία της Apple.

Πριν εμφανιστεί η πρόσφατη υπηρεσία μουσικής για το «Σύννεφο» (cloud) - η Apple Music - ο μόνος τρόπος για να έχουμε τη μουσική μας συνεχώς μαζί μας ήταν το iTunes Match. Μέσω μιας μικρής συνδρομής (25$ το χρόνο), μπορούσαμε να ακούμε τη μουσική μας στο κινητό μας ακόμη κι αν δεν είμαστε στο σπίτι και ενωμένοι με ένα Wi-Fi δίκτυο. Μάλιστα, η μουσική μας γινόταν διαθέσιμη σε περισσότερες της μιας συσκευές.

Αφότου όμως εμφανίστηκε η υπηρεσία Apple Music, που μοιάζει με όλες τις γνωστές διαδικτυακές υπηρεσίες παροχής μουσικής (π.χ. Spotify) και επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε μουσική όπου βρεθούμε, πολλοί είναι οι χρήστες που - ενώ πλήρωναν για το iTunes Match - αναρωτιούνται πια αν είναι αναγκαίο να διατηρούν και τις δύο υπηρεσίες - εφόσον βέβαια πληρώνουν και για την Apple Music.

Επειδή λοιπόν οι ομοιότητες είναι μάλλον προφανείς στις δύο υπηρεσίες, αλλά όχι και οι διαφορές ίσως, γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια σύγκριση των δύο υπηρεσιών προκειμένου να κάνουμε πιο ξεκάθαρο ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε μίας, ώστε να γίνει ξεκάθαρο ποια να κρατήσετε, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες (εκτός κι αν «απ’ τις δύο, διαλέξετε και τις δύο» :) ).

Δείτε ακόμη: Πως να αναπαράγετε εκτός σύνδεσης μουσική, από την υπηρεσία Apple Music

apple music itunes match 01

Το iTunes Match είναι ένα εφεδρικό αντίγραφο (Backup) στο «Σύννεφο», το Apple Music είναι μια υπηρεσία streaming

Μια πρώτη προσέγγιση των διαφορών των δύο υπηρεσιών (και του κατά πόσον χρειαζόμαστε τη μία, την άλλη ή και τις δύο), είναι ότι η μεν πρώτη (iTunes Match) μας παρέχει ένα διαδικτυακό αντίγραφο της δικής μας μουσικής συλλογής προκειμένου να την έχουμε διαθέσιμη παντού, ενώ η δεύτερη (Apple Music) μας παρέχει μουσική που δεν είναι δική μας (αγορασμένη και αποθηκευμένη στη βιβλιοθήκη iTunes μας), υπό τη μορφή ενός ραδιοφωνικού σταθμού για παράδειγμα.

Με το iTunes Match, όλη η μουσική της βιβλιοθήκης iTunes του Mac μας, μεταφέρεται στο λογαριασμό μας iCloud, και από εκεί γίνεται διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το λογαριασμό μας (και μέχρι πέντε σταθερούς υπολογιστές επιπλέον). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε παντού την ίδια μουσική βιβλιοθήκη διαθέσιμη.

Από την άλλη, το Apple Music, λειτουργεί σαν ένας διαδικτυακός μουσικός σταθμός που κάνει streaming τη μουσική της αρεσκείας μας από τους σέρβερ της Apple. Εμείς απλά μπορεί να κάνουμε κάποιες επιλογές ως προς το είδος της μουσικής που θα θέλαμε να ακούσουμε ή και ό,τι άλλο μας παρέχεται ως επιλογή, αλλά σε γενικές γραμμές, η μουσική που θα ακούσουμε ελέγχεται από την ίδια την υπηρεσία και τους αλγορίθμους της και είναι πολύ πιθανό ότι θα ακούσουμε τραγούδια που ποτέ δεν αγοράσαμε και δεν έχουμε στην κατοχή μας.

Το Apple Music, μας δίνει πρόσβαση σε όλη τη μουσική βιβλιοθήκη του iTunes Store της Apple για μια μηνιαία συνδρομή και βέβαια δε χρειάζεται να ανησυχήσουμε ποτέ μη χάσουμε κάποια μουσικά αρχεία μας όπως θα συνέβαινε αν τα είχαμε μόνο στη δική μας βιβλιοθήκη στο Mac. Κι αν ακόμη διαγράψουμε κάτι στο Mac, υπάρχει ακόμη στο Store και απλά το κατεβάζουμε και πάλι (όπως όταν κάνουμε αγορές).

Δείτε ακόμη: Apple Music VS Spotify

apple music itunes match 02

Μήπως τελικά δε χρειάζεστε το iTunes Match;

Αν και οι δύο υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν δίπλα-δίπλα και ταυτόχρονα, δεν είναι ωστόσο και απαραίτητο να έχουμε και τις δύο. Μπορούμε να έχουμε είτε τη μία, είτε την άλλη. Και φαινομενικά το Apple Music, φαίνεται να υπερτερεί, δεδομένου, ότι η μουσική βιβλιοθήκη του iTunes Store είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτήν που εμείς συνήθως έχουμε.

Από την άλλη μεριά όμως, μπορεί κάποιος να έχει μουσική που δεν υπάρχει καν στο iTunes Store, οπότε εδώ υπάρχει πρόβλημα, διότι το Apple Music δε θα μπορεί να τον καλύψει. Σ’ αυτή την περίπτωση, μόνο το iTunes Match μπορεί να έχει αυτή τη μουσική και να μας την προσφέρει διαδικτυακά σε κάθε συσκευή μας.

Και κάτι ακόμη σημαντικό: η μουσική που έχετε μέσω της συνδρομής σας στην Apple Music, θα υπάρχει μόνο εφόσον ισχύει η συνδρομή. Ακυρώσατε τη συνδρομή σας; Τότε ... χάσατε, χάσατε, χάσατε ... πάει κι η μουσική σας.

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το iTunes Match, δεδομένου ότι η μουσική σας ανήκει ήδη και, αν ακυρώσετε τη συνδρομή, απλά δε θα μπορείτε να την «πάρετε μαζί σας». Προσθέστε το ότι είναι πολύ ταχύτερο στο συγχρονισμό πολλαπλών συσκευών και, αν έχετε μια μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη και ίσως και με σπάνια κομμάτια, συν την αστεία συνδρομή των ~2$ το μήνα, τότε, το iTunes Match είναι μονόδρομος.

Δείτε ακόμη: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία iCloud Music Library

apple music itunes match 03

Η Apple Music χρησιμοποιεί DRM, το iTunes Match, όχι!

Αυτό είναι κάτι σημαντικό να καταλάβουμε: μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στο μέλλον αν αποφασίσουμε να αντικαταστήσουμε το iTunes Match με το Apple Music - και αυτές λέγονται κλειδωμένα αρχεία. Όπως είπαμε και πριν, ακυρώστε τη συνδρομή και τέρμα η πρόσβαση, ακόμη κι αν έχετε κατεβάσει τα αρχεία στον υπολογιστή σας.

Από την άλλη, το iTunes Match δεν έχει κλειδώματα γιατί η μουσική είναι εξ’ αρχής δική σας. Ακύρωση συνδρομής δε σημαίνει και απώλεια μουσικής.

Δείτε ακόμη: Πλήρης οδηγός χρήσης της εφαρμογής Μουσική για το Apple Watch

Αν θέλετε εφεδρικό αντίγραφο της μουσικής σας το iTunes Match το κάνει

Το έχουμε πει πάλι και πάλι: πάντα κάνετε Backup! Είναι τραυματική εμπειρία το να χάσετε αρχεία που δεν έχετε κάπου μια κόπια τους. Αν ήδη χρησιμοποιείτε το Time Machine, είστε εντάξει. Αλλά και πάλι, ποτέ δεν ξέρεις. Γι’ αυτό η στρατηγική των δύο αντιγράφων, τοπικού και δικτυακού, μπορεί να παρέχει πιο μεγάλη προστασία.

Ένα τέτοιο αντίγραφο της μουσικής σας σας παρέχει το iTunes Match για τη μουσική σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχετε και τοπικό αντίγραφο (στο Time Machine ή όπου αλλού) και διαδικτυακό στο «Σύννεφο». Πλήρης προστασία.

Δείτε ακόμη: Εξουσιοδότηση iTunes Store

apple music itunes match 04

Στην τελική: αν κάτι δουλεύει, δεν το πειράζεις

Με βάση όλα αυτά που είπαμε, ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι:

Μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη (προσωπική) με σπάνια και συλλεκτικά κομμάτια; iTunes Match οπωσδήποτε - κι αν θέλετε και Apple Music ως δευτερεύον.

Μικρή ή ανύπαρκτη μουσική βιβλιοθήκη: Apple Music, απλά να θυμάστε, αν ακυρώσετε κάποια στιγμή τη συνδρομή, πάει κι η μουσική.

Και τελικά, αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε το iTunes Match και είσαστε ευχαριστημένοι, η συμβουλή μας είναι να το διατηρήσετε. Κι αν θέλετε, δοκιμάστε την τρίμηνη δωρεάν συνδρομή στο Apple Music, προκειμένου να δείτε αν σας καλύπτει ως επιπλέον υπηρεσία.

Δείτε ακόμη: Πώς να βάλετε τραγούδια στο iPhone σας, χωρίς iTunes, χωρίς jailbreak!

Καλή ακρόαση!

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status