Η αποτυχία του iPhone 5C και γιατί το iPhone 6C δεν είναι στα πλάνα της Apple

Η αποτυχία του iPhone 5C και γιατί το iPhone 6C δεν είναι στα πλάνα της Apple
ired.gr

Κανείς δεν αναμένει την κυκλοφορία ενός “αναβαθμισμένου iPhone 5C” αυτόν τον Σεπτέμβριο.

Πηγές αναφέρουν ότι η Apple έχει εργαστεί πάνω σε ένα νέο iPhone με οθόνη 4” ιντσών, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με το iPhone 6. Η ανάπτυξη της συσκευής όμως δεν έχει φτάσει στο στάδιο ώστε να είναι εφικτή η κυκλοφορία της.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον έχει ότι η Apple έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο νέο iPhone με οθόνη 3,5“ ιντσών, το ίδιο μέγεθος δηλαδή που είχε το iPhone από το πρώτο μοντέλο το 2007 έως και το 2011 με το iPhone 4S. Οι ίδιες πηγές όμως αναφέρουν ότι η Apple δεν σχεδιάζει την κυκλοφορία μιας τέτοια συσκευής, αλλά κατασκευάστηκε ένα πρωτότυπο μόνο για εσωτερικούς σκοπούς.

ired iphone 5c 6c 01

Αυτό που αναμένουμε στην εκδήλωση της Apple είναι η ανακοίνωση της απόσυρσης του iPhone 5C, το οποίο κυκλοφόρησε παράλληλα με το iPhone 5S το 2013. Πέραν από τις συσκευές που θα ανακοινώσει η Apple την ερχόμενη εβδομάδα, προς πώληση θα συνεχίσουν να είναι τα iPhone 6, 6 Plus και 5S.

Το iPhone 5C δεν έφερε την επιτυχία που περίμεναν στην Apple. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της συσκευής, η οποία σύμφωνα με έρευνες προσφέρει στους χρήστες iPhone 5C το ίδιο ποσοστό ικανοποίησης με τους χρήστες iPhone 5S.

Το πρώτο εμπόδιο στις πωλήσεις του iPhone 5C ήταν η πολύμηνη φημολογία ότι αυτό θα πωλούνταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Παρότι ιστορικά η Apple ποτέ δεν έχει κάνει κάποια παρόμοια κίνηση, η φημολογία διήρκεσε έως και τη μέρα που ανακοινώθηκε συσκευή. Έτσι λοιπόν μόλις έγινε γνωστή η τιμή πώλησης, οι υποψήφιοι αγοραστές βρέθηκαν μπροστά σε μια συσκευή πολύ πιο ακριβή απ' ότι περίμεναν.

ired iphone 5c 6c 02

Το δεύτερο εμπόδιο ήταν η ταμπέλα που μπήκε στη συσκευή προτού καν κυκλοφορήσει ότι πρόκειται για το “Φθηνό” iPhone. Αυτό σίγουρα δημιούργησε κακές εντυπώσεις στους χρήστες iPhone οι οποίοι στράφηκαν σε “Premium” συσκευές όπως το iPhone 4S - το οποίο και είχε αγωνιστική τιμή και κρατούσε τον τίτλο της “ναυαρχίδας του 2011” - τίτλος σαφώς καλύτερος από το “Φθηνό” iPhone 5C.

Ποιοι αγόρασαν το iPhone 5C;

Όσοι δεν συγκέντρωσαν την προσοχή τους σε δύο εμπόδια που αναφέραμε παραπάνω, μπορούσαν να διακρίνουν ότι το iPhone 5C έχει διαφορετική εμφάνιση από κάθε άλλο μοντέλο iPhone. Ακόμη παρατηρώντας τις λεπτομέρειες του σχήματος και της σχεδίασης του iPhone 5C, μπορούμε να διακρίνουμε ότι έχει την στενότερη ομοιότητα με τις συσκευές που κυκλοφόρησαν ένα χρόνο αργότερα (iPhone 6 & iPhone 6 Plus).

ired iphone 5c 6c 03

Είναι εμφανές ότι η Apple διαχειρίστηκε λανθασμένα την προώθηση του iPhone 5C. Ένα λάθος που δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να το επαναλάβει. Από την κυκλοφορία του iPhone 5C, η Apple κατάφερε να κυκλοφορήσει παράλληλα τρία νέα μοντέλα Apple Watch με επιτυχία. Κανένας δεν πιστεύει ότι το Apple Watch Sport Edition είναι το “Φθηνό Apple Watch”.

Ποια είναι η σωστή τιμή για το iPhone 6C;

Ας υποθέσουμε ότι αύριο κυκλοφορεί μια συσκευή iPhone 6C, μια λογική τιμή θα ήταν κάπου ενδιάμεσα στο iPhone 5S και το iPhone 6.

Σε αυτό θα έπρεπε να συνυπολογιστεί και η μείωση της τιμής του iPhone 6 με το πέρασμα το χρόνου.

Εάν η συσκευή έχει κατασκευαστεί με φθηνότερα υλικά και προσφέρεται σε χαμηλή τιμή θα δημιουργείται ο κίνδυνος εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των iPhone, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των πωλήσεων των ακριβότερων συσκευών.

ired iphone 5c 6c 04

Από την άλλη πλευρά οι χρήστες iPhone 5C αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών iPhone για να τους προσφερθεί αναβάθμιση με μεγαλύτερη οθόνη 4,7” ιντσών.

Η Apple κινείται στο κορυφαίο επίπεδο, υψηλού κόστους, high-end μεριδίου της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τώρα έχει προσεγγίσει τα πιο μεσαία επίπεδα μόνο με την πώληση των παλαιότερων μοντέλων της.

Είναι πράγματι δύσκολο να δημιουργήσει μία νέα συσκευή “δεύτερης ταχύτητας”, η οποία δεν θα αποτύχει όπως το iPhone 5C και δεν θα κανιβαλίσει τις πωλήσεις της εκάστοτε ναυαρχίδας ή των παλαιότερων μοντέλων.

Μια λανθασμένη κίνηση σε αυτό το επίπεδο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα για την Apple. Μην ξεχνάτε τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά μεταξύ των συσκευών mid-range. Φαίνεται ότι η Apple έχει περισσότερα να χάσει με την κυκλοφορία μίας συσκευής που θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό, από όσα θα μπορούσε να κερδίσει από τις πωλήσεις ενός iPhone 6C.

από Jericho

Δείτε περισσότερα: