Πώς και γιατί να κάνετε jailbrake στην Apple TV

Πώς και γιατί να κάνετε jailbrake στην Apple TV
ired.gr

Έχετε μια Apple TV; Κάνετε jailbrake και προσθέστε πολλές καινούριες δυνατότητες που δεν είχατε φανταστεί.

Η Apple TV είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται στην τηλεόρασή μας και μας επιτρέπει να κάνουμε streaming, μουσική ταινίες, φωτογραφίες από τον υπολογιστή μας στη μεγάλη οθόνη της TV μας. Ακόμη περισσότερο, συνδέεται μέσω Internet με το iTunes Store της Apple και μας επιτρέπει να νοικιάσουμε (ή να αγοράσουμε) ταινίες, να δούμε διάφορα κανάλια στο Internet κλπ.

Ειδικά αν κάποιος έχει ένα υπολογιστή Apple, η μικρή αυτή συσκευή είναι ένα εξαιρετικό (και αρκετά φθηνό) αξεσουάρ που θα συνδέσει το Mac με τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης και θα μας επιτρέψει να παίζουμε ακόμη και παιχνίδια μέσω αυτής. Το ίδιο συμβαίνει και αν έχουμε οποιαδήποτε iOS συσκευή (iPhone, iPad, iPod), όπου μας επιτρέπει να παίξουμε ταινίες και παιχνίδια που βρίσκονται στην iOS συσκευή μας και να τα βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής μας.

ired how to jailbreak apple tv 01

Το λειτουργικό της Apple TV, είναι μια «κομμένη» έκδοση του iOS και λέω κομμένη, γιατί δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να εγκαθιστούμε προγράμματα και εφαρμογές όπως στις υπόλοιπες iOS συσκευές, δεν έχει Internet browser για να κάνουμε περιήγηση στο Internet και γενικώς είναι περιορισμένη μόνο σε αυτά που είπαμε πιο πάνω.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Apple TV δεν έχει πραγματικά δυνατότητες. Απλά είναι κλειδωμένες και το μόνο που χρειάζεται είναι να τις ξεκλειδώσουμε με το κατάλληλο εργαλείο. Εξ’ ου και το jailbraking που αναφέρουμε στον τίτλο αυτού του άρθρου. Με έναν πολύ απλό τρόπο που θα δείξουμε παρακάτω, μπορείτε να μετατρέψετε την Apple TV σας σε ένα εξαιρετικό εργαλείο πολυμεσικής διασκέδασης για το σπίτι σας.

Δείτε ακόμη: Κάνετε την Apple TV παιχνιδοκονσόλα

Μερικά λόγια πρώτα

Πριν προχωρήσουμε όμως στη διαδικασία του jailbraking της Apple TV σας, θα πρέπει πρώτα να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα.

Κατ’ αρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι το jailbraking εξαρτάται από το μοντέλο της Apple TV που έχετε. Το πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε (με χρώμα ασημί) μπορεί να ξεκλειδώσει με την κατάλληλη εφαρμογή. Είναι αρκετά παλιό όμως και δεν προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά δεν το έχει και πολύς κόσμος στην Ελλάδα από την άλλη μεριά.

Όσον αφορά το δεύτερο μοντέλο (χρώματος μαύρου), όσοι το έχουν είναι και οι πιο τυχεροί γιατί αυτό είναι που προσφέρει τα περισσότερα μέσω jailbraking και πραγματικά είναι η καλύτερη έκδοση γι’ αυτ’η τη διαδικασία. Επίσης είναι το μοντέλο που έχει κυκλοφορήσει περισσότερο στη χώρα μας και είναι πιθανόν να το έχουν και οι περισσότεροι αναγνώστες αυτού του άρθρου.

Όσον αφορά το τρίτο μοντέλο της Apple TV (και πάλι μαύρο), δυστυχώς όσοι το έχουν θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα jailbraking γι’ αυτό το μοντέλο ακόμη. Ότι κι αν διαβάσετε στο Internet πως τάχα γίνεται μην το πιστέψετε, ειδικά αν σας ζητήσουν χρήματα για να κατεβάσετε την τάδε ή τη δείνα εφαρμογή - πρόκειται περί απάτης. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, αν έχετε την Apple TV 3, είναι να της προσθέσετε κάποιες δυνατότητες μέσω ενός τρίτου προγράμματος (θα μιλήσουμε γι’ αυτό παρακάτω) αλλά δεν πρόκειται για κανονικό jailbraking.

Δείτε ακόμη: Κάνετε το Mac παιχνιδοκονσόλα

Γιατί να κάνω jailbrake στην Apple TV μου;

ired how to jailbreak apple tv 02

Σε αντίθεση με το αν πρέπει να κάνουμε jailbrake σε ένα iPhone ή iPad, όπου το θέμα είναι πολύπλοκο και το τοπίο όχι και τόσο ξεκάθαρο, όσον αφορά την Apple TV, η απάντηση είναι πολύ απλή: ναι αξίζει και με το παραπάνω. Και μόνο η δυνατότητα του jailbrake μιας Apple TV 2, στέλνει την αξία της στα ουράνια. Αν ψάξετε μάλιστα να βρείτε μια μεταχειρισμένη Apple TV 2 στο eBay, θα δείτε ότι η τιμή της είναι αρκετά τσιμπημένη ακριβώς λόγω αυτής της δυνατότητας της σε σχέση με το μοντέλο 3 (που είναι και το μόνο που πωλείται από την Apple αυτή τη στιγμή).

Παραθέτουμε εδώ κάποιες από τις δυνατότητες που θα αποκτήσει η Apple TV 2 μετά το jailbrake:

Kodi: Γνωστό περισσότερο ως XMBC, είναι ένα portal διασκέδασης που έχει μουσική ταινίες και podcasts πολύ περισσότερα από το iTunes, αλλά, το σπουδαιότερο, σας επιτρέπει να έχετε λειτουργίες PVR στην Apple TV σας, που σημαίνει να κάνετε εγγραφές προγραμμάτων.

aTV Flash (black) | FireCore: Πρόκειται για ένα φιλικό στη χρήση λογισμικό που επιτρέπει στην Apple TV σας να διαβάζει αρχεία που πριν δε θα αναγνώριζε (όπως mkv), να κάνετε περιήγηση στο Διαδίκτυο και να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που πριν δεν επιτρέπονταν όπως το Last.fm.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που αξίζει να κάνετε jailbrake στην Apple TV σας (αν έχετε το μοντέλο 2) και η ευκολία με την οποία γίνεται μαζί με το ότι θα έχετε μια συσκευή που κάνει δεκαπλάσια απ’ όσα έκανε, απαντά στο ερώτημα αν αξίζει να το κάνετε.

Δείτε ακόμη: Απαραίτητο το Apple TV, για χρήση HomeKit on-the-go

Πώς γίνεται το jailbrake

Apple TV 1

ired how to jailbreak apple tv 03

Όσον αφορά την Apple TV πρώτης γενιάς αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα που λέγεται Rowmote. Μπορείτε να δείτε τις οδηγίες στη σελίδα που σας επισυνάπτουμε.

  • Κάνετε πρώτα όλες τις αναβαθμίσεις στην Apple TV σας αν δεν τις έχετε κάνει.
  • Κατεβάστε το δωρεάν πρόγραμμα PatchStick Builder και αντιγράψτε το σε ένα USB stick. Με αυτό θα ξεκλειδώσετε την Apple TV σας.
  • Αφού την ξεκλειδώσετε, πηγαίνετε στο μενού LaunchMore με τη βοήθεια του Apple remote, επιλέξτε Scripts και Install Rowmote.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά το atvusb-creator. Όπως και να έχει, η διαδικασία για την Apple TV 1 είναι κάπως πολύπλοκη και με δεόμενο τη σπανιότητά της και το ότι δεν υποστηρίζει HD βίντεο, δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί της.

Apple TV 2

ired how to jailbreak apple tv 04

Πάμε τώρα στο ... κελεπούρι. Η τελευταία έκδοση του iOS στην Apple TV 2 είναι η 5.3 (19 Ιουνίου 2013). Για να κάνετε untethered jailbrake στην Apple TV 2 χρειάζεστε το δωρεάν λογισμικό Seas0nPass που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της FireCore.

  • Κατεβάστε το Seas0nPass.
  • Αποσυμπιέστε το αρχείο και εγκαταστήστε την εφαρμογή του Seas0nPass στις Εφαρμογές του Mac σας.
  • Συνδέστε την Apple TV σε μια USB θύρα του Mac σας με ένα καλώδιο USB Micro.
  • Εκκινείστε την εφαρμογή Seas0nPass στο Mac σας και επιλέξτε Create IPSW.
  • Πατήστε τα πλήκτρα Menu και Play/Pause ταυτόχρονα στο Apple TV remote control (μόλις δείτε την αντίστοιχη προτροπή).
  • Πατήστε το Done μόλις τελειώσει η διαδικασία.
  • Αποσυνδέστε την Apple TV από το Mac σας και συνδέστε την πάλι στην τηλεόρασή σας με το καλώδιο HDMI.
  • Κάνετε εκκίνηση της Apple TV. Καθώς εκκινεί θα δείτε το FireCore logo. Αυτό σημαίνει ότι το jailbrake πέτυχε.

Θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όπως και πριν, αλλά τώρα θα μπορείτε να εγκαταστήσετε κι άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες για τι νέες δυνατότητες και τη χρήση τους αποταθείτε στην ιστοσελίδα της FireCore.

Δείτε το βίντεο που περιγράφει τη διαδικασία εδώ:

Επίσης, αν έχετε μια άλλη συσκευή iOS (iPhone, iPad, iPod) μπορείτε (και επιβάλλεται) να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή της Apple, Remote, η οποία θα αντικαταστήσει το απλό και φτωχό remote control της Apple TV σας και θα σας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Εννοείται ότι η εφαρμογή είναι συμβατή με όλα τα μοντέλα της Apple TV.

Apple TV 3

ired how to jailbreak apple tv 05

Δυστυχώς όπως είπαμε και παραπάνω, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη αντίστοιχη εφαρμογή jailbraking για την Apple TV 3. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσθέσετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες στην Apple TV 3 με την εγκατάσταση του Plexconnect και τη χρήση μέσω αυτού, του Plex Media Server που δε χρειάζεται ξεκλείδωτη συσκευή για να λειτουργήσει και σας επιτρέπει να δείτε επιπλέον περιεχόμενο μέσω της Apple TV. Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στην ιστοσελίδα: support.plex.tv/hc/en-us/articles/200288586-Installation.

Δείτε ακόμη: Εξέλιξη με προσθήκη Siri και App Store στη συσκευή Apple TV set-top box.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: