Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ

Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ
ired.gr

Μια ιστορία παρακολούθησης των πάντων στο Διαδίκτυο από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Οι δυο μεγαλύτερες εταιρίες (και σκληροί ανταγωνιστές) στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και Internet στην Αμερική είναι η ΑΤ&Τ και η Verizon. Κι όπως φαίνεται, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η Verizon μόλις απέκτησε ένα πολύ ισχυρό χαρτί ενάντια στην αντίπαλό της. Κι αυτό είναι ότι εκείνη - όπως κι αν ήταν τα πράγματα - δε βοήθησε ποτέ τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα στο Διαδίκτυο όπως έκανε η ΑΤ&Τ!

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια εκπληκτικά λεπτομερή καινούρια αναφορά που πρωτοεμφανίστηκε στους New York Times, η National Security Agency (NSA - Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε όλη την κίνηση και τους πάντες στο Internet με τη βοήθεια της εταιρίας ΑΤ&Τ που της παρείχε τα δεδομένα. Όπως δείχνουν έγγραφα της υπηρεσίας που βγήκαν στο φως, οι δύο «παρτενέρ κοιμούνταν στο ίδιο κρεβάτι» από το 2003, έχοντας δημιουργήσει μια «υψηλού επιπέδου συνεργασία» χάρη στην «εξαιρετική προθυμία για βοήθεια προς τις αρχές» που παρείχε ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών.

spying america 02

Σύμφωνα και πάλι με τις τελευταίες αποκαλύψεις, η ΑΤ&Τ επέτρεψε στην NSA να έχει πρόσβαση σε «δισεκατομμύρια email» και επίσης παρείχε «τεχνική βοήθεια» σε μια κίνηση που επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλη τη διαδικτυακή δραστηριότητα που λάμβανε χώρα στο αρχηγείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που «τύχαινε» να είναι πελάτης της ΑΤ&Τ (κάποιος να τους πει να αλλάξουν εταιρία παρεμπιπτόντως).

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό πάντως, είναι η προθυμία με την οποία προσφέρθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας. Σε ένα μέχρι πρότινος απόρρητο έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε και βγήκε στο φως, οι πράκτορες της υπηρεσίας συμβουλεύονται να δείχνουν ιδιαίτερη «αβρότητα» προς την εταιρία γιατί «με αυτήν έχουμε συνεταιρισμό κι όχι μια απλή σχέση», όπως γράφει η αναφορά.

spying america 01

Κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος 10 χρόνων - από το 2003 ως το 2013 - η υπηρεσία είχε πρόσβαση σε ένα ποσό 400 δισεκατομμυρίων μεταδεδομένων (metadata) του Internet τους πρώτους μήνες της συνεργασίας κιόλας και αποκτήσει «μια ζωντανή παρουσία» στο Διαδίκτυο χάρη στη βοήθεια της ΑΤ&Τ. Περίπου 1 εκατομμύριο email στέλνονταν ημερησίως στο κέντρο της υπηρεσίας στο Fort Meade, του Maryland, αναφέρουν οι Times, και γύρω στο 2011 μια κλιμάκωση της συνεργασίας οδήγησε στην απόκτηση εκ μέρους της NSA κάπου 1,1 δισεκατομμυρίου δεδομένων συνομιλιών κινητών τηλεφώνων την ημέρα!

Το πρόγραμμα παρακολούθησης, που είχε την κωδική ονομασία Fairview, κόστισε στις μυστικές υπηρεσίες 180 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε δοθεί για οποιοδήποτε άλλο σχετικό πρόγραμμα ως τότε. Αν και οι αποκαλύψεις του Edward Snowden (Wikileaks) έκαναν σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας από το 2013 και μετά, όπως επίσης και το μέγεθος της σύνδεσης μεταξύ των δύο «συνεργατών», ωστόσο, οι αποκαλύψεις έχουν κάνει τους πάντες να «σηκώσουν κόκκινες σημαίες».

spying america

Σε συνέντευξή του στους Times, ο αντιπρόσωπος τύπου της ΑΤ&Τ, Brad Burns, επέμεινε, «Δεν παρέχουμε εθελοντικά κανενός είδους πληροφορίες σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εκτός κι αν απειλείται η ζωή ενός ατόμου και υπάρχει η περίπτωση του κατεπείγοντος». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένας τέτοιος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε λόγω του ότι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και ήταν επείγον να σωθούν.

Σ’ αυτή τη δεκαετία συνεργασίας, η NSA κατάφερε να συγκεντρώσει «τεράστια ποσά δεδομένων» (μεταξύ αυτών 60 εκατομμύρια email εκτός ΗΠΑ, ημερησίως), όλα με την «ευγενή προσφορά» της ΑΤ&Τ. Έτσι λοιπόν, οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να μάλλον να λάβουν υπόψη τους την αναφορά των Times την επόμενη φορά που θα θελήσουν να κάνουν συμβόλαιο σύνδεσης.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status