Intel ή AMD; Ποιον επεξεργαστή να διαλέξετε;

Intel ή AMD; Ποιον επεξεργαστή να διαλέξετε;
ired.gr

Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και ποιος καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του μελλοντικού σας PC;

Το «χτίσιμο» ενός PC (προσωπικού υπολογιστή) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκο δεδομένου του πλήθους των διαφορετικών εξαρτημάτων που υπάρχουν και της πιθανής απειρίας που μπορεί να έχουμε. Από τη μία πρέπει να επιλέξουμε εξαρτήματα που θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία και συμβατότητα μεταξύ τους και από την άλλη πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος σε σχέση πάντα και με τις ανάγκες μας.

Στον τομέα των επεξεργαστών λοιπόν, υπάρχουν δύο μόνο εταιρίες που τους κατασκευάζουν: η Intel και η AMD. Οπότε, ή τον ένα θα διαλέξουμε, ή τον άλλο. Όμως είναι τόσο απλό; Η μόνη ομοιότητα που έχουν οι δύο αυτοί επεξεργαστές, είναι ότι κάνουν για PC. Από εκεί κι έπειτα, το τι γίνεται είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

ired diafora intel or amd 01

Τελικά πρέπει να διαλέξουμε; Intel ή AMD για το μελλοντικό μας PC; Εδώ θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της λάθε επιλογής.

Θέμα τιμής

«Η τιμή, τιμή δεν έχει» λέει ο λαός, αλλά εδώ μιλάμε για λεφτά κι όχι για «καθαρό κούτελο», οπότε πρέπει να δούμε τις διαφορές των δύο επεξεργαστών σε ένα από τους σημαντικότερους τομείς: κόστος/απόδοση.

Οι φθηνότεροι Sempron και Athlon διπύρηνοι επεξεργαστές της AMD κοστίζουν μεταξύ 30 και 40€, ενώ ο φθηνότερος Celeron G1820 της Intel έρχεται στα 50-60€. Οι διαφορά είναι ασήμαντη ουσιαστικά, οπότε, ποιος είναι καλύτερος σε απόδοση; Έχει αποδειχθεί μετά από εκτενείς δοκιμές ότι ο Intel αποδίδει καλύτερα στη χαμηλή κατηγορία τιμών, οπότε έχετε υψηλότερο κέρδος στο λόγω τιμή/απόδοση αγοράζοντας ένα Celeron, Pentium ή Core επεξεργαστή.

Εκεί που τα πράγματα έρχονται τούμπα στην κυριολεξία είναι στους τετραπύρηνους επεξεργαστές όπου η AMD κρατάει τα σκήπτρα στην κυριολεξία. Μπορείτε να βρείτε έναν AMD A6-5400K γύρω στα 50€ όταν ο αντίστοιχος Intel Core i5 quad φτάνει τα 200€ περίπου. Κι όσον αφορά την απόδοση, το θέμα είναι αν οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε θα ωφεληθούν από τους επιπλέον πυρήνες. Όπως και να έχει όμως, τα λειτουργικά συστήματα πλέον (Windows, Linux) σίγουρα τους εκμεταλλεύονται κι όλο και περισσότερες εφαρμογές (και κυρίως παιχνίδια) θα τους χρησιμοποιούν στο μέλλον.

Κάτι ακόμη: οι επεξεργαστές της AMD, έχουν καλύτερα ενσωματωμένα τσιπ γραφικών από τα αντίστοιχα των Intel σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής. ο AMD A10-7870K, για παράδειγμα, μπορεί να παίξει όλα τα σύγχρονα παιχνίδια σε χαμηλή έως μεσαία ποιότητα στην ανάλυση των 1080p. Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για τους απαιτητικούς, αλλά είναι πολύ ανώτερος του Intel HD Graphics και άρα, ό,τι πρέπει για ένα χαμηλού κόστους PC για παιχνίδια.

Αν μάλιστα περάσουμε στους οχταπύρηνους επεξεργαστές, με τα χρήματα που θα έδινε κανείς για να πάρει έναν Intel CORE I7-5960X 3.00GHZ EXTREME EDITION, μπορεί να αγοράσει άνετα 4 AMD FX-9370 4.4GHZ 8-CORE (1200€ ο πρώτος, 250€ ο δεύτερος). Όσο κι αν είναι στα χαρτιά ανώτερος ο Intel, δεν αξίζει την τόσο τεράστια διαφορά τιμής.

Overclocking

Όλοι (σχεδόν) οι επεξεργαστές λειτουργούν σε μια συχνότητα που βεβαιώνει τη σταθερή κι απρόσκοπτη λειτουργία τους σε οποιοδήποτε εργασιακό φόρτο. Όμως οι προχωρημένοι χρήστες που θέλουν να «ξεζουμίσουν» τον επεξεργαστή τους χρησιμοποιούν μια τεχνική που λέγεται «Overclocking», με την οποία αυξάνουν τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή μέχρι εκεί που αντέχει, προκειμένου να πάρουν όσο μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ μπορούν.

ired diafora intel or amd 02

Σ’ αυτό τον τομέα, η AMD υπερέχει εδώ και πολλά χρόνια. Οι επεξεργαστές AMD A-Series προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα για τιμές που ξεκινούν από τα 50€ και υπάρχουν έξι διαφορετικά μοντέλα με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή, ενώ η Intel, στη χαμηλή κατηγορία τιμής προσφέρει μόνο τον Pentium G3258. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα μοντέλα ανεπίσημα που μπορούν να «πειραχτούν» αλλά εκεί ο καθένας πρέπει να πειραματιστεί μόνος του.

Στους επεξεργαστές μεσαίας κατηγορίας και πάλι, η Intel δεν παρέχει τη δυνατότητα Overclocking σε αντίθεση με τη AMD. Όπως και να έχει όμως, το θέμα του Overclocking είναι ένα ζήτημα πειραματισμού καθαρά και επαφίεται στις ορέξεις του κάθε χρήστη.

Αν πάμε όμως στους ακριβούς οχταπύρηνους επεξεργαστές, εκεί η AMD «παίζει» ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και οι επιδόσεις που μπορεί να επιτευχθούν, προσφέρουν ό,τι ταχύτερο μπορεί να υπάρξει σε επεξεργαστή οικιακής χρήσης.

Επιδόσεις στα παιχνίδια

Όλους (ή σχεδόν όλους) μας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια στον υπολογιστή και - κακά τα ψέματα - το PC θα παραμένει πάντα η κορυφαία παιχνιδομηχανή. Το ζήτημα λοιπόν των επιδόσεων στον τομέα του gaming, είναι κάτι που, και μας ενδιαφέρει, και αποδεικνύεται αρκετά πολύπλοκο.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η AMD προσφέρει αρκετά μοντέλα στη χαμηλή κατηγορία τιμής που έχουν ενσωματωμένο ένα τσιπ γραφικών AMD RADEON που μαζί προσφέρουν ένα αχτύπητο δίδυμο στον τομέα της χαμηλής κατηγορίας τιμής για σύστημα παιχνιδιών.

ired diafora intel or amd 03

Αν όμως σκέπτεστε οπωσδήποτε την αγορά μιας high-end κάρτας γραφικών, τότε οι επεξεργαστές της Intel της σειράς «i» (3,5,7) είναι κατά πολύ ταχύτεροι και μπορούν να προσφέρουν μέχρι 30-40 καρέ/δευτερόλεπτο στην ταχύτητα ανανέωσης ενός παιχνιδιού και άρα υψηλότερη ποιότητα γραφικών.

Εκεί που τα πράγματα μπερδεύονται, είναι στον τομέα του Overclocking που είπαμε πιο πάνω, όπου ένας overclocked AMD - σε συνδυασμό με μια αντίστοιχη high-end κάρτα AMD RADEON και chipset πάλι της AMD στη μητρική πλακέτα - μπορεί να γίνει ασυναγώνιστος.

Και πάλι, είναι ζήτημα επιλογής και διαθέσεων για πειραματισμό. Αν δεν έχετε όρεξη για «πολλά-πολλά» τότε η Intel είναι μονόδρομος. Οι γενναίες ψυχές όμως θα προτιμήσουν την ελευθερία πειραματισμού που θα τους δώσει ένας AMD.