Κάνετε το Mac παιχνιδοκονσόλα

Κάνετε το Mac παιχνιδοκονσόλα
ired.gr

Με τη βοήθεια της Apple TV μπορείτε να μετατρέψετε το Mac σας σε κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας.

Ένα πλεονέκτημα μεγάλο αν έχετε Mac και Apple TV είναι το να μετατρέψετε το Mac σας σε κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας μέσω της Apple TV. Κι ενώ είναι γνωστό ότι μέσω της Apple TV και με τη βοήθεια του iTunes μπορούμε να κάνουμε streaming μουσική και ταινίες και να δούμε τις φωτογραφίες μας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι κατά παρόμοιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε streaming και παιχνίδια και να τα παίζουμε στην τηλεόρασή μας.

ired mac apple tv 01

Σε συνέχεια λοιπόν του προηγούμενο άρθρου μας πάνω στο θέμα («Κάνετε την Apple TV παιχνιδοκονσόλα» συμπλήρωσε εδώ το σύνδεσμο όταν δημοσιευθεί), θα μοιραστούμε μαζί σας το τρόπο που μπορείτε να κάνετε το Mac σας ολοκληρωμένο κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας μαζί με παιχνίδια. Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστείτε:

Υπολογιστή Mac (οποιοδήποτε μοντέλο, iMac, Macbook, Macmini, MacPro κλπ).

  • Apple TV.
  • Ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi, κατά προτίμηση των 5Ghz, 802.11n)
  • Χειριστήριο παιχνιδιών (όχι απαραίτητο και ανάλογα με το παιχνίδι)

Συνδέσεις

ired mac apple tv 02

Μία πολύ απλή λύση είναι να συνδέσετε το Mac σας κατευθείαν με την τηλεόραση οπότε δε χρειάζεστε ούτε Apple TV ούτε τίποτε άλλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι το Mac σας να είναι πολύ κοντά στην τηλεόραση και να έχει έξοδο HDMI για να συνδεθεί με αυτήν. Δύο προαπαιτούμενα που συνήθως δεν υπάρχουν (ιδιαίτερα αυτό της απόστασης).

Γι’ αυτό θα ασχοληθούμε με το πιο λογικό: την ύπαρξη μιας Apple TV και ενός ασύρματου δικτύου.

Και σ’ αυτή την περίπτωση - όπως και στο προηγούμενο άρθρο μας - θα χρησιμοποιήσουμε την σύνδεση μέσω Airplay (και για την ακρίβεια, Airplay Mirroring) προκειμένου να κάνουμε streaming των παιχνιδιών μας από το Mac στην Apple TV που είναι συνδεδεμένη στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής μας.

Εννοείται ότι και το Mac και η Apple TV θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα στο ίδιο Wi-Fi δίκτυο, οπότε σιγουρευτείτε από τις ρυθμίσεις της κάθε συσκευής ότι αυτό συμβαίνει. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι το Mac σας πρέπει να είναι μοντέλο 2011 και μετά για να υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα (του Airplay). Αν λοιπόν μπορεί, θα πρέπει να ρυθμίσετε την ανάλυση της οθόνης της τηλεόρασης ότε να ταιριάζει με αυτή του Mac σας (θα χαμηλώσετε την ανάλυση του Mac αν είναι μεγαλύτερη ή της τηλεόρασης αν είναι αυτή πιο μεγάλη). Αυτό πρέπει να γίνει επειδή η οθόνη του Mac με τα περιεχόμενά της θα καθρεφτίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, οπότε θα πρέπει να έχετε σωστή απεικόνιση ώστε, ό,τι συμβαίνει στην οθόνη του Mac, να γίνεται αντίστοιχα και στην οθόνη της τηλεόρασης.

Η σύνδεση μέσω Airplay γίνεται ως εξής:

  • Πατήστε το εικονίδιο του Airplay στη γραμμή των μενού του Mac.
  • Επιλέξτε την Apple TV από το αναδυόμενο μενού.
  • Το εικονίδιο του AirPlay θα γίνει μπλε.

Άλλος τρόπος:

  • Ακολουθήστε τη διαδρομή: Μενού Apple (μηλαράκι) > Προτιμήσεις Συστήματος > Οθόνες.
  • Από το μενού AirPlay Display στη βάση του παραθύρου, επιλέξτε την Apple TV.

Συσκευές ελέγχου

ired mac apple tv 03

Άσχετα με το πώς συνηθίζετε να παίζετε τα παιχνίδια σας, το γεγονός είναι ότι αυτό που απεικονίζεται στη μεγάλη οθόνη της TV σας είναι το OS X, οπότε ένα πληκτρολόγιο κι ένα ποντίκι είναι απαραίτητα. Συνήθως, τα υπάρχοντα από το Mac σας (που είναι και Bluetooth) είναι αρκετά, δεδομένου ότι λειτουργούν από απόσταση μέχρι 10 μέτρα (ή και παραπάνω).

Από την άλλη μεριά είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο μας τον τρόπο να συνδέσετε ένα χειριστήριο από το SONY PS3 (που είναι Bluetooth) στο Mac (δείτε εδώ: Πώς να συνδέσετε ένα PS3 controller στο Mac σας.) Η ίδια μέθοδος ισχύει για οποιοδήποτε χειριστήριο Bluetooth που μπορεί να συνδεθεί στο Mac σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να παίξετε παιχνίδια που υποστηρίζουν game pad και επιπλέον υπάρχει μια εφαρμογή στο AppStore, το Joystick Mapper, που δίνει τη δυνατότητα να χειριστείτε το Mac χωρίς πληκτρολόγιο ή ποντίκι, αλλά μόνο με το game pad.