Το τηλέφωνο TURING: μια συσκευή από το μέλλον

Το τηλέφωνο TURING: μια συσκευή από το μέλλον
ired.gr

Αν νιώθετε λίγο Τζέημς Μποντ και θα θέλατε και το αντίστοιχο τηλέφωνο, τότε δείτε το TURING.

Όταν φαντάζεστε ένα τηλέφωνο από το μέλλον, πώς μοιάζει; Είναι πολύ λεπτό, διπλώνει και γίνεται πολύ μικρό, παρουσιάζει τις πληροφορίες στον αέρα και άλλα τέτοια τρελά. Τα ολογραφικά είναι ωραία, αλλά δεν είναι αυτό που σκέφτεται η Turing Robotic Industries. Το τηλέφωνο του μέλλοντος για την εταιρία είναι ένα μυστηριώδες τηλέφωνο-κρυπτογράφημα από υγρό μέταλλο ισχυρότερο από το τιτάνιο και μοιάζει σαν να βγήκε από κόμικς. Όχι δεν είναι από αδαμάντιο και δε φτιάχτηκε από το σκελετό του Γουλβερίν: είναι το τηλέφωνο Turing.

ired diafora phone touring 01

Ο Κινέζος αρχιτέκτονας Syl Chao που μετατράπηκε σε αρχι-σχεδιαστή της Turing Robotic Industries, έχει βαρεθεί με όλα αυτά τα τετράγωνα τούβλα που ονομάζουμε smartphone.

«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της πρόκλησης ενάντια στο αδύνατο», λέει. «Όταν χτίστηκε το Empire State Building, το ασανσέρ δεν υπήρχε ακόμη - όχι μέχρι να το δημιουργήσουν. Το να σπρώχνουμε τα όρια είναι αυτό που κάνουμε εμείς οι αρχιτέκτονες. Τα smartphone δεν είναι το δυσκολότερο πράγμα στην κατασκευή κι εμείς θέλαμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, γιατί όλα τα τηλέφωνα μοιάζουν μεταξύ τους σήμερα».

Ένας σχεδιαστικός θρύλος για κάθε τηλέφωνο

ired diafora phone touring 02

Το τηλέφωνο Turing είναι μοναδικό. Είναι ένα ασύμμετρο τούβλο με ένα παράξενο σχέδιο από πολλαπλούς χρωματισμούς στο πίσω μέρος. Έχει σκελετό από Liquid morphium ένα είδος υγρού μετάλλου. Φαίνεται ενιαίο χωρίς ενώσεις, λαμπερό και απαλό μαζί σαν ένα σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος, ή ένα διαστημόπλοιο. Είναι το Vertu του φτωχού (smartphone που στοιχίζει 11.000$). «Έχει την κατασκευή ενός Vertu αλλά στοιχίζει το 1/10 της τιμής του. Απλά διαφέρει από ένα κινητό της τάξης των 300$», λέει.

Κάθε έκδοση του Turing Phone, έχει μια ιστορία - ένα θρύλο αν θέλετε - που ενέπνευσε τη σχεδίασή του. Το πρώτο είναι το Beowulf, που παίρνει την έμπνευσή του από τον αρχαίο αγγλικό θρύλο όπου ένας άνδρας που λέγεται Beowulf σκοτώνει ένα τέρας με το όνομα Grendel και τη μητέρα του και γίνεται βασιλιάς.

Η πλάτη είναι φτιαγμένη από μια σειρά γεωμετρικών σχεδίων. Ένα τμήμα της έχει λέπια κι έχει χρώμα βαθύ μπλε-γκρι-πράσινο. Τα δύο άκρα είναι πορφυρό-καφέ και αντιπροσωπεύουν το χωριό του Beowulf και υπάρχει ένα μικρό χρυσό στίγμα πάνω από την κάμερα που αντιπροσωπεύει το στέμμα στο κεφάλι του Beowulf.

«Τα λέπια αντιπροσωπεύουν τη μητέρα του τέρατος», λέει ο Chao. «Το βαθύ μπλε αντιπροσωπεύει τον ωκεανό όπου πολέμησε τα τέρατα και το χρυσό τη δόξα του αφότου νίκησε κι έγινε βασιλιάς.»

ired diafora phone touring 03

Το επόμενο μοντέλο λέγεται «Φαραώ» και εμπνεύστηκε από τον Ραμσή Β έναν από τους Αιγύπτιους Φαραώ που έχτισε πολλούς ναούς και άλλα μεγάλα κτίρια. Το κόκκινο του μύρτιλου, το κόκκινο του κερασιού, το ναυτικό μπλε και το χρυσο-κίτρινο είναι τα χρώματα που θα ταίριαζαν στο Φαραώ.

«Χρησιμοποιήσαμε συσχετισμούς από την εφεύρεση του liquid morphium (υγρού μετάλλου) με τις πυραμίδες σαν εξέλιξη στην καινοτομία», είπε ο Chao. «Υπάρχει μια φυσική εξέλιξη σε όλες αυτές τις τεχνολογίες στο πέρασμα των χρόνων. Έχουμε τις πυραμίδες, μετά τη χρήση του μετάλλου, τα πυροτεχνήματα, συνέχεια μέχρι τον 19ο αιώνα με τον Charles Babbage, δημιουργό της πρώτης ΤΝ (τεχνητής νοημοσύνης), μέχρι τον Alan Turing που δημιούργησε τη σκεπτόμενη μηχανή. Αυτές είναι μερικές από τις καινοτομίες που οδήγησαν στο liquid morphium.»

ired diafora phone touring 04

Το τρίτο Turing Phone λέγεται «Καρδινάλιος» και είναι ένα κόκκινο και άσπρο σχέδιο εμπνευσμένο από έναν κακό ενός κόμικ. Και το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο λέγεται «Μαύρος Δράκος», αλλά ο Chao δεν το επιδεικνύει ακόμη. Επίσης έχει ήδη δεχτεί αιτήσεις για μια χρυσή έκδοση για τους πλούσιους και διάσημους του Ντουμπάι - δε λέει ποιους, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η αίτηση έγινε από «πριγκιπικό επίπεδο».

Το άμορφο υγρό μέταλλο που είναι ο σκελετός του τηλεφώνου είναι ένα κράμα που είναι ισχυρότερο από το τιτάνιο και ολόκληρο το τηλέφωνο είναι αδιάβροχο κατά την προδιαγραφή IPX8, οπότε μπορείτε να το πάρετε για καταδύσεις και να κολυμπάτε μαζί του αν, όπως ο Τζέημς Μποντ χρειαστεί να διαφύγετε μέσω θαλάσσης.

Δείτε ακόμη: Το smartphone που έχει δύο λειτουργικά

Υψηλή τεχνολογία εντός

ired diafora phone touring 05

Βέβαια η καλή εμφάνιση δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα. Το Turing Phone έχει υψηλή τεχνολογία μέσα του και υψηλό επίπεδο ασφαλείας που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Η κάσα από liquid morphium προστατεύει μια οθόνη 5,5 ιντσών με ανάλυση 1920Χ1080, που έχει εξαιρετική απεικόνιση. Το σώμα του τηλεφώνου έχει χώρο για ένα αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων επόμενης γενιάς, στο πλάι της συσκευής που παρέχει πρόσθετη ασφάλεια. Έχει θύρα φόρτισης τύπου MagSafe (όπως τα Macbook) που συνδέεται μαγνητικά και είναι πολύ πιο ασφαλής από τις Micro USB των περισσότερων τηλεφώνων ή τη lightning της Apple.

Βέβαια όλες αυτές οι ιδιαίτερες δυνατότητες καταλήγουν σε μια βαρύτερη και ογκωδέστερη συσκευή. Οι διαστάσεις του είναι 151.80 x 77.10 x 9.05mm και το βάρος του ακαθόριστο για την ώρα, αλλά είναι βαρύ.

Έχει επεξεργαστή Snapdragon 801 και 3 GB μνήμης κάτι που είναι πολύ καλό από απόψεως υπολογιστικής ισχύος, καθώς φτάνει και ξεπερνάει την ισχύ ενός Galaxy S5. Υπάρχουν εκδόσεις των 16 GB, 64 GB και 128 GB και επίσης έχει δυνατότητες δικτύωσης NFC, Bluetooth 4 και μπαταρία 3.000mAh. Η οπίσθια κάμερα είναι 13-megapixel και η εμπρόσθια 8-megapixel.

ired diafora phone touring 06

Το Turing phone έχει εγκατεστημένο το Android 5.1 Lollipop με το ειδικό interface-UI της Turing από πάνω. Το interface δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο, αλλά σίγουρα θα έχει πολλές επιπλέον δυνατότητες.