Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης
ired.gr

Η νέα τεχνολογία στο Wi-Fi που του δίνει δυνατότητες όμοιες με το Bluetooth.

Η ασύρματη και η κοινωνική δικτύωση μεγάλωσαν δίπλα-δίπλα στο πέρασμα των χρόνων και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με όποιον θέλουμε εν κινήσει. Ωστόσο, η δικτύωση βάσει εγγύτητας (proximity based) είναι κάτι με το οποίο το Wi-Fi ποτέ δεν τα πήγαινε καλά (σε αντίθεση με το Bluetooth) και αυτό έθετε περιορισμούς στο τι μπορούσαν (ή δεν μπορούσαν) να κάνουν οι συσκευές μας. Μέχρι προσφάτως ...

Ο Σύνδεσμος Wi-Fi ανακοίνωσε το νέο πρωτόκολλο Wi-Fi Aware, μια νέα τεχνολογία δικτύωσης, που θα κάνει δυνατό στις συσκευές που βρίσκονται σχετικά κοντά η μία στην άλλη να «αλληλο-ανακαλύπτονται» και να επικοινωνούν μέσω ενός ασύρματου πρωτοκόλλου που θα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

Το Wi-Fi Aware είναι σχεδιασμένο να είναι συνεχώς στο «ψάξιμο» για συμβατές συσκευές και θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ χρηστών, ακόμη και χωρίς να υπάρχουν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, GPS ή hotspots. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να λειτουργεί εξίσου σε πολύ «φορτωμένες» ή πολύ απόμακρες περιοχές, κάνοντας δυνατή την επικοινωνία μεταξύ συσκευών όταν δεν υπάρχουν άλλα δίκτυα διαθέσιμα για να συνδεθούν.

Οι χρήστες θα μπορούν να ορίσουν αν θα είναι «ορατοί» και με ποιους ρυθμίζοντας έτσι το επίπεδο ιδιωτικότητάς τους. Ωστόσο, ελπίζεται ότι η νέα τεχνολογία θα δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη σύνδεση σε αυτούς που θέλουν να αλληλεπιδρούν με άλλους οπουδήποτε, χωρίς την ανάγκη των κλασικών δικτύων.

ired tech news wifi 01

Αν και ακόμη είμαστε στην αρχή, με το Σύνδεσμο Wi-Fi να αναζητά τις συσκευές αυτές που είναι συμβατές με το νέο αυτό σύστημα σύνδεσης, εμφανίζεται η δυνατότητα ενός μέλλοντος όπου το Wi-Fi Aware θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη σύνδεση συσκευών μεταξύ τους - και μάλιστα ταχύτερα από ποτέ - αλλά ακόμη θα επιτρέπει το διαμοιρασμό πληροφοριών μέσω εφαρμογών, είτε είναι αυτές παιχνίδια, φωτογραφίες, στοιχεία συναντήσεων, και άλλα πολλά.

Δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσον, το να μοιράζεται κανείς φωτογραφίες του με άλλους σε μια συναυλία, είναι μια ανάγκη που πράγματι υπάρχει, αλλά, από την άλλη μεριά, ούτε και τα «selfies» ήταν μια ανάγκη, αλλά δείτε πού έφτασε η μόδα. Επίσης δε γνωρίζουμε ακόμη πως θα λειτουργεί το θέμα της ασφάλειας ώστε να μην υπάρχει θέμα υποκλοπής ή παραποίησης δεδομένων (ή και χειρότερα). Ακόμη κι έτσι όμως, θα κάνει την επικοινωνία μέσω συσκευών πολύ ευκολότερη, ειδικά σε περιοχές όπου η δικτυακή κάλυψη μπορεί να είναι κακής ποιότητας ή και εντελώς ανύπαρκτη.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status