Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Time Machine: Δημιουργήστε και επαναφέρετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας Mac

Time Machine: Δημιουργήστε και επαναφέρετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας Mac
ired.gr

Δημιουργήστε και επαναφέρετε εύκολα αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας Mac.

Το Time Machine είναι ενσωματωμένο λογισμικό δημιουργίας αντίγραφων ασφαλείας. Η εφαρμογή εισήχθη με την έλευση του λογισμικού OS X 10.5 Leopard και δεν απουσιάζει από καμία μεταγενέστερη αναβάθμιση. Εάν δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με την εφαρμογή, είναι η καλύτερη μέθοδος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας Mac και να ανακτήσετε μεμονωμένα αρχεία που έχετε διαγράψει ή να αποκαταστήσετε τα δεδομένα σας στο σκληρό δίσκο, σε περίπτωση καταστροφής.

Πως λειτουργεί το Time Machine;

Η εφαρμογή λειτουργεί με οποιονδήποτε σκληρό δίσκο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή σας μέσω USB, FireWire ή Thunderbolt. Επιπλέον υποστηρίζει το Time Capsule της Apple όπου οι δίσκοι διατηρούν αντίγραφα ασφαλείας μέσω του δικτύου, υπό την προϋπόθεση να υποστηρίζουν Apple File Protocol (AFP) για κοινή χρήση αρχείων.

Εφόσον ο δίσκος είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή σας Mac, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας, μέσω της εφαρμογής Time Machine. Κατά την ενεργοποίηση της εφαρμογής , το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας της Apple λαμβάνει περιοδικά στιγμιότυπα από όλα τα αρχεία και τους καταλόγους, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο τον οποίο έχετε συνδέσει ή μέσω δικτύου σε έναν δίσκο Time Capsule.

Διαβάστε επίσης: Πώς να στείλετε (streaming) βίντεο από το Mac στο XBOX

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν δημιουργεί κάθε φορά αντίγραφο ασφαλείας ολόκληρου του περιεχομένου του δίσκου σας, αλλά μόνον τις αλλαγές ανά ώρα ημέρα ή εβδομάδα. Σε περίπτωση που ο δίσκος σας γεμίσει τα παλιότερα αντίγραφα θα αντικατασταθούν με νεότερες εκδόσεις. Η μέθοδος αυτή είναι σαφώς καλύτερη από τις παραδοσιακές εφαρμογές οι οποίες διατηρούν αντίγραφα στο Cloud ή σε εξωτερικό δίσκο με τη μορφή κλώνου.

Σημαντικό επίσης είναι πως εάν χάσετε ένα αρχείο σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν απαιτείται η επαναφορά όλου του σκληρού δίσκου σας, αλλά μπορείτε να ανακτήσετε συγκεκριμένες εικόνες ή φακέλους από το αντίγραφο ασφαλείας, λόγω του πολυεπίπεδου συστήματος στιγμιοτύπων.

Εάν κάνετε χρήση του λογισμικού OS X Yosemite ή νεότερης έκδοσης σε έναν φορητό υπολογιστή κι έχετε ενεργοποιημένη την εφαρμογή Time Machine, θα λάβετε αυτόματα ένα χαρακτηριστικό με τίτλο Local Snapshots. Το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει στον φορητό σας υπολογιστή να συγκρατεί το ίδιο αντίγραφα ασφαλείας μία φορά την ημέρα (και μία φορά την εβδομάδα), ενώ εσείς βρίσκετε μακριά από τον δίσκο που έχετε επιλέξει να διατηρούνται τα αντίγραφα ασφαλείας μέσω της εφαρμογής Time Machine.

Το χαρακτηριστικό Local Snapshots θα καταλάβει αποθηκευτικό χώρο στον υπολογιστή σας, προκειμένου να διατηρήσει τα αντίγραφα ασφαλείας, αλλά μόλις αντιληφθεί πως ο αποθηκευτικός σας χώρος έχει περιοριστεί, θα αντικαθιστά αυτόματα τα παλαιότερα αντίγραφα ασφαλείας, ούτως ώστε να ο δίσκος σας να είναι ελεύθερος σε ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Διαβάστε επίσης: Ελέγξτε τον υπολογιστή σας Mac, για ιούς ... Μισό λεπτό τι είπατε;

Μπορώ να εξαιρέσω δεδομένα από τα αντίγραφα ασφαλείας;

Στην παραπάνω ερώτηση η απάντηση είναι καταφατική. Μέσα από το μενού Προτιμήσεις συστήματος > Time Machine, αγγίξτε το πλήκτρο “Επιλογές”, για να επιλέξετε τα αρχεία που επιθυμείτε να μην συμπεριλαμβάνονται στα αντίγραφα ασφαλείας.

Πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή Time Machine στον υπολογιστή σας Mac

  • Από το μενού της Apple πάνω αριστερά επιλέξτε “Προτιμήσεις συστήματος
  • Στη συνέχεια επιλέξτε το εικονίδιο Time Machine.

ired backup timemachine 01

  • Ενεργοποιήστε την εναλλαγή Time Machine στη θέση ON
  • Κάνετε κλικ στο εικονικό πλήκτρο “Επιλογή δίσκου”, προκειμένου να επιλέξετε τον δίσκο τον οποίο επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ως μία μηχανή του χρόνου, για τη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας.

ired backup timemachine 02

  • Η εφαρμογή θα διαμορφώσει κατάλληλα το σκληρό δίσκο που έχετε επιλέξει για διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας και στη συνέχεια θα αρχίσει άμεσα τη δημιουργία του πρώτου αντιγράφου (ο χρόνος ολοκλήρωσης εξαρτάται από τα δεδομένα σας).

Πως να επαναφέρετε τα αρχεία σας από δημιουργημένο αντίγραφο ασφαλείας, μέσω της εφαρμογής Time Machine

  • Από το μενού της Apple πάνω αριστερά επιλέξτε “Προτιμήσεις συστήματος” και στην συνέχεια την εφαρμογή Time Machine.
  • Τικάρετε το πλαίσιο επιλογής "Εμφάνιση Time Machine στη γραμμή μενού".
  • Από το εικονίδιο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Είσοδος στο Time Machine"
  • Θα λάβετε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παραθύρων της εφαρμογής Time Machine. Έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στο αρχείο ή στο φάκελο τον οποίο επιθυμείτε να επαναφέρετε.
  • Εντοπίστε το αρχείο ή τον φάκελο που επιθυμείτε να επαναφέρετε και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο “Επαναφορά".

ired backup timemachine 03

  • Η εφαρμογή Time Machine θα επαναφέρει και πάλι το διαγραμμένο αρχείο στη θέση του στον σκληρό σας δίσκο.

Διαβάστε επίσης: Τα 5 καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του OS X El Capitan

Επαναφορά ολόκληρου του σκληρού δίσκου από αντίγραφο ασφαλείας της εφαρμογής Time Machine

Εάν έχετε σοβαρά προβλήματα με την μονάδα δίσκου που φιλοξενεί τα δεδομένα ή επιθυμείτε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με νέο, η εφαρμογή Time Machine μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε άμεσα στην εργασία σας.

  • Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα Command + R ώστε να βρεθείτε στο partition OS Χ Recovery και να εκκινήσει ο υπολογιστής σας Mac σε οθόνη με τίτλο OS X Utilities.
  • Επιλέξτε “Επαναφορά από Time Machine Backup” και πατήστε “Συνέχεια”.
  • Διαβάστε τις πληροφορίες σχετικές με την επαναφορά συστήματος κι επιλέξτε συνέχεια και πάλι.
  • Αναζητήστε το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας του δίσκου σας και συνεχίστε τη διαδικασία. Ο υπολογιστής σας Mac θα επαναφέρει το αντίγραφο ασφαλείας από την εφαρμογή Time Machine κατά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Εάν προσπαθήσετε να κάνετε τη διαδικασία σε δίσκο ο οποίος είναι εντελώς άδειος - δεν έχει ούτε λογισμικό OS X - δεν θα είστε σε θέση να κάνετε εκκίνηση του περιβάλλοντος OS X Recovery. Αυτό δεν θα πρέπει να σας τρομοκρατήσει. Η εφαρμογή Time Machine θα ενεργοποιηθεί από το αντίγραφο του δίσκου που έχετε διατηρήσει. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option κατά την ενεργοποίηση του υπολογιστή. Μπορείτε να επιλέξετε το δίσκο Time Machine ως δίσκο εκκίνησης για να κάνετε τη διαδικασία.

Ο παραπάνω οδηγός πιστεύουμε θα βοηθήσει αρκετούς χρήστες να εξοικειωθούν με την εφαρμογή Time Machine ώστε να είναι σε θέση να ανακτήσουν ένα αρχείο ή φάκελο. Εάν υπάρχουν απορίες πάνω στον συγκεκριμένο οδηγό, αισθανθείτε ελεύθεροι να μας τις γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status