Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Flux: σώστε τα μάτια σας στο Mac

Flux: σώστε τα μάτια σας στο Mac
ired.gr

Σώστε τα μάτια σας και το μυαλό σας από τη φωτεινότητα τις νύχτες στο Mac σας με αυτό το υπέροχο πρόγραμμα.

Αν χρησιμοποιείτε το Mac σας νύχτες ή σε σκοτεινό περιβάλλον ή σε περιβάλλοντα με διαφορετικούς φωτισμούς μεταξύ τους, τότε χρειάζεται να κάνετε μια χάρη στα μάτια σας και στο μυαλό σας και να κατεβάσετε το Flux (ή F.lux). Το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από το Flux είναι πολύ απλό: όταν πέσει ο ήλιος δεν πρέπει να κοιτάτε την οθόνη του Mac σας με το μέγιστο της φωτεινότητάς της - που είναι ρυθμισμένη να εκπέμπει τόσο φως που στην ουσία να μιμείται το ηλιακό. Αντίθετα, η φωτεινότητα του μόνιτορ θα πρέπει να γίνει πιο απαλή και ζεστή (χρωματικά) ώστε να μιμείται το φωτισμό του δωματίου σας.

ired mac flux 01

Οι ρυθμίσεις του είναι απλές. Εισάγετε απλά την περιοχή σας (ή των ταχυδρομικό σας κώδικα) και τι είδους φωτισμός υπάρχει εκεί που εργάζεστε και ρυθμίστε και την ταχύτητα των αλλαγών φωτισμού. Στη συνέχεια, το F.lux θα αναλάβει να κάνει τα υπόλοιπα. Κατά τη δύση του ηλίου η οθόνη σας θα γίνει πιο «θερμή» χρωματικά (δηλαδή θα πάρει μια απαλή σέπια απόχρωση) που είναι πιο ξεκούραστη στα μάτια, ενώ την ημέρα, θα γυρίσει πάλι στο κανονικό λευκό φωτεινό της μοτίβο. Δείτε τις παρακάτω εικόνες για να πάρετε μια ιδέα από τις ρυθμίσεις του Flux.

ired mac flux 02

ired mac flux 03

Πώς φαίνεται το Flux στη οθόνη;

Δεν μπορούμε να πάρουμε στιγμιότυπο της οθόνης όταν επιβάλλονται οι αλλαγές του Flux σε αυτήν για να σας κάνουμε επίδειξη, γι’ αυτό κάναμε μια προσομοίωση επιβάλλοντας μια απαλή σέπια απόχρωση στη δεύτερη εικόνα που προσομοιώνει την επίδραση του Flux στην οθόνη μας όταν αυτό ενεργεί για να απαλύνει τη φωτεινότητα. Στα αριστερά είναι η οθόνη όπως είναι κανονικά και στα δεξιά είναι η εικόνα της όπως είναι μετά την ενεργοποίηση του Flux.

ired mac flux 04

ired mac flux 05

Η διαφορά είναι φανερή και πολύ ευχάριστη για τα μάτια και βέβαια μπορείτε να την απενεργοποιήσετε όποτε θέλετε είτε άμεσα, είτε για κάποιο χρονικό διάστημα αν, για παράδειγμα, πρόκειται να κάνετε εργασία που απαιτεί χρωματική πιστότητα. Αυτό, όπως και άλλες ρυθμίσεις (για παράδειγμα υπάρχει ρύθμιση για χρήση σε σκοτεινό θάλαμο εμφάνισης φωτογραφιών) γίνονται από το αναδιπλούμενο μενού που εμφανίζεται όταν πατήσουμε το εικονίδιο του Flux στη γραμμή εργαλείων.

Δείτε ακόμη: Απολαύστε τα παιχνίδια του iPhone στην μεγάλη οθόνη του Mac σας

Το Flux ελαττώνει την καταπόνηση των ματιών και βοηθά στον ύπνο

Η χρήση του Flux βοηθά πάρα πολύ στην ελάττωση της καταπόνησης των ματιών όταν εργάζεται κανείς νύχτα. Μάλιστα η ρύθμιση των χρωμάτων από το Flux σε συνδυασμό με τη μείωση της φωτεινότητας που μπορούμε να κάνουμε εμείς χειροκίνητα (από το πληκτρολόγιο) είναι ο καλύτερος συνδυασμός για ξεκούραστη εργασία τις νύχτες.

Μάλιστα είναι πιθανό ότι βοηθά και στον ύπνο γιατί ελαττώνεται η ένταση που δημιουργεί στα μάτια (και κατ’ επέκταση στο μυαλό) η έκθεση στο «μπλε» φως που εκπέμπουν τα μόνιτορ των υπολογιστών γενικώς. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που ισχυρίζονται και οι κατασκευαστές του Flux. Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία και την εξετάζουν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα ο Οργανισμός Υγείας της Αμερικής έχει κάνει κάποιες έρευνες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έντονοι φωτισμοί και η έκθεση σε αυτούς - ειδικά τις νύχτες - μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ύπνου.

«Αναγνωρίζεται ότι η έκθεση σε υπερβολικούς φωτισμούς κατά τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών, μπορούν να δημιουργήσουν διακοπτόμενο ύπνο ή να παράγουν διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου στα παιδιά και στους εφήβους. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να μειωθεί με τη χρήση απαλού κοκκινωπού φωτισμού στα υπνοδωμάτια.»

Άρα, δεν είναι μόνο η πιο ξεκούραστη εργασία όπου το Flux θα βοηθήσει, αλλά, πιθανότατα, και ο καλύτερος ύπνος, γι’ αυτό, αξίζει να το δοκιμάσετε. Είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από τον ιστότοπο της εταιρίας στο: justgetflux.com.

Επίσης υπάρχει και μια έκδοση iOS για iPhone, iPad, iPod αλλά απαιτεί (δυστυχώς) jailbreak για να την εγκαταστήσετε οπότε δεν είναι πρακτική για το μέσο χρήστη.


Όμως το Mac μου χαμηλώνει αυτόματα το φωτισμό του και μπορώ να ελέγξω τη φωτεινότητα από μόνος μου ...

Βέβαια, τα περισσότερα Macbook Pro έχουν αυτόματο έλεγχο φωτεινότητας βασιζόμενο στον φωτισμό χώρου και - όπως είπαμε - μπορείς πάντα να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα από το πληκτρολόγιο με το κατάλληλο πλήκτρο, αλλά καμία από αυτές τις λειτουργίες δεν αλλάζει τη χρωματική απόχρωση του μόνιτορ στο»θερμότερο κοκκινωπό» που κάνει πραγματικά τη μεγάλη διαφορά σε σενάριο νυχτερινής εργασίας μπροστά σε ένα υπολογιστή. Αν λοιπόν εργάζεστε συχνά τις νύχτες, δοκιμάστε το Flux και, πιστεύω, θα το εκτιμήσετε.

Δείτε ακόμη: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor)

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status