Πώς να εγκαταστήσετε το OS X El Capitan

Πώς να εγκαταστήσετε το OS X El Capitan
ired.gr

Πώς να εγκαταστήσετε το OS X El Capitan σε ένα νέο διαμέρισμα του δίσκου σας και να έχετε ένα σύστημα dual boot.

Ο καλύτερος τρόπος να έχετε το νέο OS X El Capitan στο Mac σας, εφόσον ακόμη είναι σε beta, είναι να το εγκαταστήσετε σε ένα άλλο διαμέρισμα του δίσκου σας για να μπορέσετε να το δοκιμάσετε χωρίς προβλήματα και χωρίς να κάνετε αναβάθμιση στο υπάρχον OS X που έχετε. Το να φτιάξετε ένα νέο διαμέρισμα στο δίσκο του Mac σας είναι εύκολο και σας επιτρέπει να απομονώσετε το - πιθανά ασταθές ακόμη - El Capitan από το υπάρχον σταθερό και δοκιμασμένο OS X 10.10 ή 10.9 που μπορεί να έχετε.

ired mac how to install el capitan 01

Πριν προχωρήσετε όμως, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα:

  • Αρκετό ελεύθερο χώρο στο σκληρό σας δίσκο (τουλάχιστον 40 GB προτείνονται για μια εγκατάσταση του El Capitan με ελάχιστο τα 20 GB). Σε αντίθετη περίπτωση θα έχετε πολύ μειωμένη απόδοση και στα δύο λειτουργικά.
  • Κάνετε εφεδρικό αντίγραφο του Mac σας με το Time Machine, οπωσδήποτε γιατί σε μια τέτοια “επιχείρηση” πολλά μπορούν να πάνε στραβά και σίγουρα δε θέλετε να χάσετε τα δεδομένα σας.
  • Χρειάζεστε το αρχείο εγκατάστασης του OS X El Capitan, είτε το έχετε ήδη κατεβάσει στο δίσκο σας, είτε το έχετε “κάψει” σε ένα bootable DVD, είτε σε USB, όλα λειτουργούν το ίδιο.
  • Και βέβαια καλό θα είναι να έχετε βεβαιωθεί ότι το Mac σας “σηκώνει” το OS X El Capitan οπότε ρίξτε και μια ματιά στη λίστα συμβατότητας που παρέχει η Apple.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα bootable USB drive για το OS X El Capitan beta

Παρεμπιπτόντως, αν έχετε φτιάξει ένα bootable USB drive/DVD, μπορείτε ξεκινώντας από αυτό να δημιουργήσετε το νέο διαμέρισμα στο δίσκο σας απευθείας.

Πώς γίνεται

  • Εκκινούμε το “Βοήθημα Δίσκων” (Disk Utility) και επιλέγουμε το σκληρό δίσκο στον οποίο θα κάνουμε το νέο διαμέρισμα
  • Πατάμε στην ετικέτα Διαμέρισμα (Partition).
  • Πατάμε το πλήκτρο “+” από κάτω για να δημιουργήσουμε ένα νέο διαμέρισμα στο δίσκο αυτό και του δίνουμε ένα όνομα (π.χ. El Capitan). Μετά του δίνουμε το μέγεθος που θέλουμε.

ired mac how to install el capitan 02

  • Πατάμε το Εφαρμογή (Apply) για να δημιουργηθεί το νέο διαμέρισμα και επιβεβαιώνουμε όταν ερωτηθούμε πατώντας το πλήκτρο Διαμέρισμα (Partition) όταν ερωτηθούμε.

ired mac how to install el capitan 03

  • Εκτελούμε την εγκατάσταση του El Capitan εκκινώντας το πρόγραμμα εγκατάστασης, απαντούμε θετικά στην ερώτηση και όταν εμφανιστεί η επιλογή δίσκου για την εγκατάσταση επιλέγουμε “Εμφάνιση όλων των δίσκων” (Show All Disks).

ired mac how to install el capitan 04

  • Επιλέγουμε το διαμέρισμα που δημιουργήσαμε (γι’ αυτό του δώσαμε όνομα, ώστε να μην κάνουμε λάθος και να είναι αναγνωρίσιμο), και μετά πατάμε το πλήκτρο Εγκατάσταση (Install), περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, να επανεκκινήσει το Mac για να εισέλθουμε στο El Capitan.

ired mac how to install el capitan 05