Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WWDC 2015: Η METAL και το gaming στο Mac

WWDC 2015: Η METAL και το gaming στο Mac
ired.gr

Γιατί η Metal είναι μεγάλη υπόθεση για τα παιχνίδια στο Mac OS X.

Στην πρόσφατη WWDC υπήρξαν πολλές σπουδαίες ανακοινώσεις, αλλά αυτή που ενδιαφέρει περισσότερο τους Mac gamers είναι η νέα τεχνολογία γραφικών της Apple, για το OS X, η Metal.

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα MMORPG για το Mac

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του τμήματος κατασκευής λογισμικού της Apple, ο Craig Federighi, έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής σημαντική δήλωση: “Το να τρέχει ένα παιχνίδι σε Metal, αντί του γνωστού Open GL, προσφέρει στην εφαρμογή 50% αύξηση απόδοσης, 40% σε αποτελεσματικότητα (κάτι που αυξάνει κάθετα τη διάρκεια της μπαταρίας) και 10 φορές καλύτερη απόδοση στη σχεδίαση.”

ired apple metal api 01

Όμως τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα νούμερα στη γλώσσα του απλού χρήστη; Απάντηση σε αυτό δίνει ο Διευθυντής Τεχνολογικού Τμήματος της Aspyr Media, ο Jez Sherlock, που εξηγεί πώς θα επηρεάσει η Metal το μέλλον των παιχνιδιών στο Mac.

Δείτε ακόμη: Τα πέντε καλύτερα διαδικτυακά καταστήματα για Mac

Ερώτηση: Τι είναι η Metal;

Απάντηση: Η Metal είναι ένα ΑΡΙ (Application Program Interface) χαμηλού επιπέδου (low level) που είναι πλησιέστερο στη γλώσσα μηχανής του Mac και ελαφρύτερο από την OpenGL. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερη πρόσβαση στα υποσυστήματα ενός Mac και καλύτερη απόδοση, αυξημένες δυνατότητες και μεγαλύτερη ταχύτητα στη μεταφορά των εντολών για τα γραφικά (με αυτά ασχολείται) από την εφαρμογή προς το υποσύστημα γραφικών και αντιστρόφως.

Ερώτηση: Πώς θα επηρεάσει το υλικό (hardware) των επεξεργαστών γραφικών (GPU); Θα πρέπει η Nvidia και η AMD να παράγουν νέες ενημερώσεις; Επίσης τα παλιότερα Mac θα μπορούν να την υποστηρίξουν;

Απάντηση: Η Metal δεν εξαρτάται από τους διάφορους επεξεργαστές γραφικών κι έτσι σχεδόν όλοι όσοι έχουν Mac θα μπορούν να χαρούν τα οφέλη της χρήσης της (και θα υπάρξουν επεκτάσεις για παλαιότερα μηχανήματα και χρήσεις που το El Capitan δεν έχει υπολογιστεί να υποστηρίξει). Το ότι η Apple γυρίζει στη χρήση της σαν σύστημα απόδοσης γραφικών σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος δείχνει και την καθολική επικράτηση που θα έχει.

Αυτό είναι και μια εγγύηση ότι θα τρέχει ουσιαστικά σε μια μεγάλη γκάμα μηχανημάτων και θα υποστηρίζεται σωστά. Και επειδή είναι πιο ελαφριά θα είναι και ευκολότερη στη χρήση από την OpenGL.

ired apple metal api 02

Δείτε ακόμη: Τα 10 καλύτερα First Person Shooters για το Mac

Ερώτηση: Ποια θα είναι τα οφέλη για τους gamers;

Απάντηση: Ένα ΑΡΙ χαμηλότερου επιπέδου σημαίνει ταχύτερη πρόσβαση προς τον επεξεργαστή γραφικών (GPU), άρα μεγαλύτερη απόδοση και ικανότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ζητήσουμε από τη μηχανή περισσότερα και να γίνουν γρηγορότερα.

Αυτό επίσης σημαίνει καλύτερα γραφικά και μεγαλύτερες ταχύτητες για τα παιχνίδια. Και επιπλέον, ένας ελαφρύτερος οδηγός για την κάρτα γραφικών, σημαίνει λιγότερα προβλήματα, με αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα εμφανίζονται (αν εμφανίζονται) να μπορούν να ελεγχθούν άμεσα.

Ερώτηση: Ποια είναι τα προτερήματα για τους προγραμματιστές;

Απάντηση: Θα μπορούν να στείλουν περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα στην κάρτα γραφικών και θα αποδίδονται περισσότερα στην οθόνη. Θα μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη απόδοση, καλύτερη εμφάνιση και με μεγαλύτερη ευκολία.

Ερώτηση: Πόσο σύντομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται η Metal από προγραμματιστές όπως η Aspyr;

Απάντηση: Η Aspyr έχει δημιουργήσει ήδη τη δική της αποκλειστική τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά παιχνιδιών από τα Windows στο Mac. Τελευταία αναβάθμισε αυτή την τεχνολογία ώστε να εξαρτάται όσο το δυνατόν λιγότερο από την OpenGL ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα πολλαπλές πλατφόρμες. Η Metal ήλθε την κατάλληλη στιγμή γιατί οι αλλαγές που έγιναν επιτρέπουν να τη χρησιμοποιήσουμε τώρα.

Και το πιο σπουδαίο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα για μερικά παιχνίδια να είναι ταχύτερα στο Mac από ότι είναι τα πρωτότυπά τους στο PC! Είναι τρομερά πλεονεκτικό να μπορείς να μεταφέρεις ένα παιχνίδι από τα Windows στο Mac και να τρέχει γρηγορότερα και σε παλιότερες κάρτες γραφικών.


Τελικά ελπίζουμε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη Metal ώστε να βελτιώσουμε και παλιότερες εκδόσεις. Επειδή υπάρχει μεγάλος κατάλογος παλιότερων παιχνιδιών, μην εκπλαγείτε αν δείτε τις επανεκδόσεις τους μετά τη χρήση τις Metal.

Ερώτηση: Πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσει τα παιχνίδια στο Mac γενικότερα η εμφάνιση της Metal;

Απάντηση: Με πολλούς τρόπους. Οι επιδόσεις και τα βελτιωμένα γραφικά είναι η κορφή του παγόβουνου και θα δούμε επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη υψηλών (full screen) αναλύσεων. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι η Metal φτιάχτηκε έχοντας στο νου το gaming και άρα θα είναι μια τεράστια αναβάθμιση για το gaming. Επιτέλους τα Mac θα αρχίσουν πια να αντιμετωπίζονται σοβαρά και σαν παιχνιδομηχανές! Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών θα αναπτύσσουν όλο και περισσότερους (αν όχι όλους) τίτλους για το Mac κάνοντάς το ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Και τα καλύτερα έπονται!

Δείτε ακόμη: Metal API - Υψηλότερη απόδοση γραφικών σε iPhone και iPad

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status