Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Thunderbolt 3 - το νέο USB;

Thunderbolt 3 - το νέο USB;
ired.gr

Τι σημαίνει το Thunderbolt 3 για το μέλλον της σύνδεσης στους υπολογιστές και η σχέση του με το νέο USB type C.

Από τη δεκαετία του ’90, το USB (Universal Serial Bus) έχει γίνει ένα κατεστημένο για τη σύνδεση συσκευών κάθε είδους με τους υπολογιστές. Είναι μάλιστα τόσο κατεστημένο που το έχουν αγκαλιάσει κάθε λογής συσκευές, από υπολογιστές μέχρι tablet και από smartphone μέχρι φωτογραφικές μηχανές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστούμε ενδιάμεσα. Έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική μας κουλτούρα τόσο πολύ, ώστε το θεωρούμε αναντικατάστατο.

ired tech news thunderbolt 01

Με την παρουσίαση του USB type C, ή απλώς USB-C, το κατεστημένο αυτό φαίνεται να γνωρίζει μια νέα επανάσταση, ίδια με αυτή που το γέννησε. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι ήταν απλώς ο διάδοχος του USB 3, καθώς δημιουργήθηκε από το USB Implementers Forum, που αποτελείται από περισσότερες από 700 εταιρίες , μεταξύ αυτών οι Apple, Intel, Microsoft, Dell, HP, και Samsung. Και ήταν βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί από όλους τους κατασκευαστές υλικού για υπολογιστές και όχι μόνο.

Αυτός είναι και ό λόγος που η πρόσφατη ανακοίνωση της ενοποίησης του Thunderbolt με το USB-C, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το γνωστό μας USB και την αρχή μιας νέας εποχής συνδεσιμότητας.

Το Thunderbolt αποκτά ξανά συνάφεια

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στα Macbook Pro, πίσω στο 2011, το Thunderbolt φάνηκε να έχει αμφίβολο μέλλον. Είναι αλήθεια ότι μπορούσε να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 10 gigabits per second διπλασιάζοντας την ταχύτητα που είχε το USB 3. Επίσης υποστήριζε μέχρι 6 περιφερειακά σε μια αλυσίδα “τύπου μαργαρίτας”. Αλλά την ίδια στιγμή, το κόστος του αυθεντικού Apple καλωδίου Thunderbolt, που έφτανε τα 50$, έκανε τους αγοραστές να κάνουν πίσω και να προτιμούν τις φθηνές USB συνδέσεις. και από πάνω, τα ελάχιστα και πανάκριβα περιφερειακά τύπου Thunderbolt έκαναν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Όλα αυτά έκαναν το Thunderbolt μια υπέροχη λύση που κανείς δεν ήθελε να πληρώσει για να την αποκτήσει. Εκεί λοιπόν που το μέλλον φαινόταν χλωμό, έρχεται μια απρόσμενη λύση μέσω της ενοποίησης. Όπως διαβεβαίωσε η INTEL σε πρόσφατη παρουσίασή της, το Thunderbolt πρόκειται να υιοθετήσει τη λειτουργικότητα του USB-C, κάνοντάς το έτσι την πιο ευέλικτη λύση στον τομέα της συνδεσιμότητας συσκευών.

ired tech news thunderbolt 02

Βελτιώνοντας μάλιστα τις επιδόσεις των προηγούμενων εκδόσεων, το Thunderbolt 3 θα προσφέρει ταχύτητες της τάξης των 40Gbps, διπλάσιες δηλαδή του Thunderbolt 2 και τετραπλάσιες του USB 3.1. Πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά, τα νέα - οπτικών ινών - καλώδια του Thunderbolt 3 θα φθάνουν μέχρι τα 60 μέτρα, υπερβαίνοντας έτσι τον περιορισμό των 2 μέτρων που έχουν τα καλώδια του Thunderbolt που κυκλοφορούν τώρα.

Το απλό είναι και ωραίο

Ενώ στην αρχή το Thunderbolt 3 φαινόταν να περιπλέκει τα πράγματα στον τομέα μεταφοράς δεδομένων και σύνδεσης συσκευών, στην πραγματικότητα τα απλοποιεί καθώς μπορεί να μεταφέρει ένα τεράστιο αριθμό πολλών και διαφορετικών δεδομένων μέσα από ένα αναστρέψιμο σύνδεσμο τύπου USB-C. Ο σύνδεσμος του Thunderbolt 3 είναι ίδιος με το γνωστό σύνδεσμο lightning που έχουν πια όλες οι iOS συσκευές της Apple και που δε δίνει σημασία με ποια φορά συνδέσαμε το καλώδιο, καθώς λειτουργεί το ίδιο και από τις δύο πλευρές.

ired tech news thunderbolt 03

Το Thunderbolt 3 θα υποστηρίζει τις εξής συνδέσεις: DisplayPort, HDMI, USB, VGA και θα μπορεί ακόμη και να τροφοδοτεί με ρεύμα. Προσφέροντας δυνατότητα ροής ρεύματος αμφίδρομα, το USB-C μπορεί επίσης να φορτίζει συσκευές ή να φορτίζεται από αυτές. Συνυπολογίζοντας ότι το Thunderbolt 3 θα υποστηρίζει ισχύ της τάξεως των 100 watts (!) πολλές συσκευές πια θα πωλούνται χωρίς τροφοδοτικό. Και το νέο MacBook είναι ένα τρανό παράδειγμα του είδους.

Ο PR manager της INTEL, Dan Snyder, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 30 διαφορετικοί σχεδιαστές PC θα υιοθετήσουν το Thunderbolt 3 τον επόμενο χρόνο. Αν και το Thunderbolt 3 είναι κάπως πιο ακριβό από το USB 3.1, το ξεπερνά σε απόδοση κατά 400%. Και τελικά, καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση, θα υπάρξει σημαντική μείωση τιμής.

Επιπρόσθετα των όσων είπαμε - σε σχέση με τις δυνατότητες του Thunderbolt 3 - μια επιπλέον δυνατότητα θα είναι η μεταφορά βίντεο σε ανάλυση 4Κ προς τις αντίστοιχες οθόνες ULTRA HD. Και επειδή θα έχει τη δυνατότητα της σειριακής αλυσιδωτής σύνδεσης συσκευών, θα είναι το τέλειο είδος σύνδεσης για setup επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφίας όπου οι επαγγελματίες χρειάζονται πολλαπλές οθόνες.

Το Thunderbolt 3 δε θα είναι συμβατό με τους προκατόχους του μια και αλλάζει ο παλιός τρόπος σύνδεσης τύπου Mini-DisplayPort, αλλά βρίσκεται ένας αντάπτορας στα σκαριά - τύπου USB-C - που θα επιτρέπει τη συμβατότητα μεταξύ Thunderbolt 3 και 2 ή 1, ώστε οι συσκευές με το παλιότερο Thunderbolt να μπορούν να συνδεθούν στο νέο και αντιστρόφως. Βέβαια, το Thunderbolt 3 θα επιτυγχάνει μέγιστη απόδοση μόνο σε θύρες USB-C που θα έχουν το εικονίδιο του κεραυνού επάνω τους.

ired tech news thunderbolt 04

Εννοείται ότι, όταν συνδέεται σε παλαιότερες USB 3.1 θύρες το Thunderbolt 3 θα παρέχει ταχύτητες μέχρι 10Gbps που υποστηρίζονται από το USB 3.1. Αυτό θα συμβαίνει πχ στο νέο Macbook και στο Chromebook Pixel που, ενώ υποστηρίζουν τη σύνδεση καλωδίων Thunderbolt 3, δεν υποστηρίζουν τις ταχύτητές του.

Έχοντας αυτό υπόψιν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν ο συνδυασμός Thunderbolt 3 και USB-C γίνουν το στάνταρ, οι διάφοροι αντάπτορες θα μείνουν εκεί που ανήκουν: στο παρελθόν.


Το μέλλον της συνδεσιμότητας;

Πηγαίνοντας προς το μέλλον, το Thunderbolt 3 έχει τη δυνατότητα να κάνει τις συσκευές μας πιο ενοποιημένες από ποτέ, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να μοιράζονται τον τρόπο σύνδεσης συσκευών είτε φτιάχνουν συσκευές Thunderbolt, είτε USB, είτε DisplayPort.

Την ίδια ώρα όμως, ας μην αγνοήσουμε την πιθανότητα το Thunderbolt να δημιουργήσει μια διάσπαση στο αγοραστικό κοινό, αν δεν υιοθετηθεί σωστά από τους κατασκευαστές και τελικά να προτιμηθεί το USB περισσότερο.

Όπως και να έχει, θα μάθουμε σύντομα αν το Thunderbolt 3 θα είναι τόσο ευέλικτο και αποτελεσματικό όσο ισχυρίζεται. Με μια μεγάλη λίστα κατασκευαστών να το υποστηρίζουν, το μέλλον του φαίνεται λαμπρότερο από ποτέ, καθώς αυτή η τρίτη του έκδοση θα συμπέσει με την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής Skylake CPU της INTEL που θα εμφανιστεί στα τέλη του 2015. Αν είναι ποτέ να ενθουσιαστούμε με το μέλλον της συνδεσιμότητας, τώρα είναι η ώρα.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status