After Dark: Απομυθοποιώντας τα στερεότυπα, γυναίκες και τεχνολογία

After Dark: Απομυθοποιώντας τα στερεότυπα, γυναίκες και τεχνολογία
ired.gr

Μην υποτιμήσεις μια γυναίκα που θα κατεβάσει ένα app πιο γρήγορα από εσένα. Οι γυναίκες ξέρουν από τεχνολογία, καμιά φορά περισσότερο από τους άντρες.

Πριν από λίγες ημέρες είχα πάει στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου να αγοράσω μια εφημερίδα και ένα μπουκάλι γάλα. Δεν είχα μαζί μου χρήματα και ζήτησα να πληρώσω με χρεωστική κάρτα. Φυσικά, η ψιλικατζού, μόλις το άκουσε, γούρλωσε τα μάτια. Φαντάζομαι ότι δεν της ζητάνε κάθε μέρα να πληρώσουν με κάρτα, οπότε έβγαλε το μηχανάκι και το κοίταξε προσεκτικά, σαν να κοιτούσε τον χειρότερο εχθρό της. Φύσηξε, ξεφύσηξε και απεφάνθη «αχ εμείς οι γυναίκες με την τεχνολογία δεν τα πάμε καθόλου καλά».

ired diafora women tech 01

Ήθελα να την παρακαλέσω να το ξανασκεφτεί, να της πω πώς το φύλο έχει όση σημασία έχει το ύψος της ή το φυσικό χρώμα των μαλλιών της. Πώς δεν μπορεί με μια φράση να καταδικάζει τον μισό πληθυσμό της γης. Πως να εγώ, μπροστά της, ήμουν το ζωντανό παράδειγμα: γυναίκα που γράφει καθημερινά κείμενα για iPhone και μητρικές κάρτες, για το WWDC και το El Capitan και το iOS 9, και οι «συνάδελφοι» μου δεν με κοιτάνε με μισό μάτι (ελπίζω). Θα μπορούσα, λοιπόν, να πω «μίλα για τον εαυτό σου» αλλά δεν είπα τίποτα. Περίμενα υπομονετικά να τελειώσει, πήρα την κάρτα μου και τα ψώνια μου και γύρισα στο σπίτι.

ired diafora women tech 02

Προσπάθησα να σκεφτώ από που προέρχεται όλη αυτή η λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες και η τεχνολογία δεν χωράνε στην ίδια φράση.

Σίγουρα δεν είναι θέμα εξυπνάδας.

Είμαι σίγουρη ότι πολλές γυναίκες είναι πολύ καλές στα μαθηματικά, από τα χρόνια του σχολείου. Είναι δυνατά μυαλά, καταλαβαίνουν τα πάντα και παίρνουν καλούς βαθμούς. Όμως, βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα επαγγέλματα τεχνολογίας έχουν να κάνουν με τους άντρες. Και κάπου εκεί κάποιες γυναίκες αλλάζουν κατεύθυνση. Ευτυχώς όχι όλες.

ired diafora women tech 03

Στην συνέχεια όμως, στη ζωή τους, αγοράζουν υπολογιστές, smartphones, χρησιμοποιούν το internet banking, κλείνουν εισιτήρια online και οργανώνουν τη ζωή τους μέσα από την τεχνολογία. Ξέρετε πόσες γυναίκες έχουν οργανώσει το γάμο τους παίζοντας στα δάκτυλα το Pinterest; Ξέρετε πόσες γυναίκες κάνουν καθημερινά αγορές από το internet ή παραγγέλνουν online βιολογικά λαχανικά ή σουβλάκια χωρίς να σηκώσουν καν το τηλέφωνό τους; Οι γυναίκες είναι μέσα σε όλα, αυτές κατεβάζουν το torrent για να το δουν μαζί με την παρέα τους το βράδυ ή βρίσκουν την ταινία σε online streaming, αυτές ανεβάζουν κατά κόρο φωτογραφίες στο Facebook από το κινητό τους και έχουν ξετρελαθεί από τα social media. Προσαρμόζουν την τεχνολογία στο lifestyle τους και απλοποιούν τη ζωή τους χρησιμοποιώντας την ολοένα και περισσότερο.

ired diafora women tech 04

Γνωρίζετε το app της Eurobank;

Υπάρχουν γυναίκες που δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία. Επειδή πιστεύουν ότι θα τους καθυστερήσει, επειδή τους αρέσει να τους λύνουν οι άλλοι τα προβλήματα, επειδή απλά δεν ασχολούνται. Πιστέψτε με όμως, υπάρχουν και χιλιάδες άντρες που δεν έχουν ιδέα από υπολογιστές και τεχνολογία. Τις προάλλες, σε μια κουβεντούλα στην παιδική χαρά, σχολίαζα κάτι αστείο που διάβαζα στο twitter για το The Voice και ένας μπαμπάς με ρώτησε «Τι είναι το twitter». Θα του έλεγα ότι είναι ένα μέσο για να γελάσεις, να γκρινιάξεις, να προβάλεις τη δουλειά σου, να χαζέψεις και να φλερτάρεις. Όμως τελικά του είπα «είναι σαν το email, αλλά σε δημόσια θέα». Μου είπες πως θα το ψάξει. Δεν τον πίστεψα.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »