Συστοιχίες RAID στο Mac

Συστοιχίες RAID στο Mac
ired.gr

Πώς να δημιουργήσετε συστοιχίες RAID με εσωτερικούς ή εξωτερικούς δίσκους στο Mac σας.

Μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα που υπάρχει στο γνωστό μας Βοήθημα Δίσκων (Disk Utility) του OS X είναι η δυνατότητα να δημιουργήσουμε συστοιχίες τύπου RAID με τους εσωτερικούς (αν έχουμε περισσότερους από έναν) ή εξωτερικούς δίσκους του Mac μας.

Τι είναι το RAID

Συστοιχίες τύπου RAID ονομάζουμε μια δυνατότητα που υπάρχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα να συνδέουμε δύο ή περισσότερους δίσκους προκειμένου να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο ενιαίο χώρο ή ένα σύστημα εφεδρικού αντιγράφου ή και τα δύο ταυτόχρονα. Για την ακρίβεια έχουμε τα εξής είδη:

  • Σύνολο RAID με λωρίδες (Striped ή RAID 0): το πιο απλό RAID και το πιο χρήσιμο αν θέλουμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την ταχύτητα του υπολογιστή μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεδομένα εγγράφονται σε πολλαπλούς δίσκους ταυτόχρονα κι έτσι ένα αρχείο εγγράφεται σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκανε για να γραφτεί σε ένα μόνο δίσκο. Μειονέκτημα: αν “χτυπήσει” ένας από τους δίσκους της συστοιχίας, τα χάσαμε όλα, γι’ αυτό, καλό είναι να κρατάμε ένα εξωτερικό εφεδρικό αντίγραφο των αρχείων της συστοιχίας. Επίσης οι δίσκοι πρέπει να είναι ίδιου μεγέθους για να μην πηγαίνει χώρος χαμένος.
  • Κατοπτριζόμενο σύνολο (Mirrored ή RAID 1): το συγκεκριμένο σύστημα μας προσφέρει την ασφάλεια του αυτόματου εφεδρικού αντιγράφου για ό,τι γράφουμε. Μόλις ένα αρχείο γραφτεί σε ένα δίσκο, ένα αντίγραφό του αυτόματα εγγράφεται και στον κατοπτρικό αντίστοιχό του. Έτσι, αν χάσουμε τον ένα δίσκο, έχουμε τα αρχεία μας στον άλλο. Μειονέκτημα: μείωση της ταχύτητας του υπολογιστή λόγω της πολυπλοκότητας της λειτουργίας, γι’ αυτό, καλό είναι να έχουμε επιλέξει πολύ γρήγορους δίσκους για μια τέτοια περίπτωση. Ομοίως και εδώ οι δίσκοι πρέπει να είναι ίδιοι.
  • Σύνολο συνενωμένων δίσκων (Concatenated ή JBOD-Just a Bunch Of Disks): η συγκεκριμένη συστοιχία μας επιτρέπει να συνενώσουμε διαφορετικού μεγέθους δίσκους σε ένα μεγαλύτερο με ενιαίο χώρο. Μειονέκτημα: η ταχύτητα εγγραφής του συστήματος μειώνεται σε αυτήν του πιο αργού δίσκου από όλους, άρα αν έχουμε ταχύτερους δίσκους, υπολειτουργούν. Επίσης, και εδώ, αν χτυπήσει ένας δίσκος μπορεί να χάσουμε τα πάντα.
  • Σύστημα Λογικού δίσκου (LVG - Logical Volume - Κρυφή επιλογή): η επιλογή αυτή μας επιτρέπει να συνενώσουμε εικονικά υπάρχοντα διαμερίσματα δίσκων και να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο τόμο που να έχει συμπεριφορά τύπου RAID αλλά χωρίς να επέμβουμε στο επίπεδο της ίδιας της συσκευής (hardware). Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν πειράζουμε τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα ενός δίσκου, αλλά χρησιμοποιούμε τον άδειο χώρο του και τον συνενώνουμε με τον άδειο χώρο ενός άλλου (ή περισσοτέρων) προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο λογικό (software) δίσκο. Μειονέκτημα: και πάλι μπορούμε να χάσουμε δεδομένα αν χτυπήσει ένας δίσκος. Η επιλογή αυτή εμφανίζεται αφότου αρχίσουμε να δημιουργούμε μια συστοιχία RAID.

Αυτά βέβαια δεν είναι τα μόνα συστήματα RAID που υπάρχουν. Απλά, αυτά είναι τα συστήματα που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσω του Βοηθήματος Δίσκων του OS X και γι’ αυτό δε θα αναφερθούμε σε άλλα.

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό του συστήματος 0 και του 1 (σύστημα RAID 0+1) και να έχουμε έτσι ένα σύστημα με μεγάλη ταχύτητα και αυτόματο αντίγραφο ταυτόχρονα, αλλά εδώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 δίσκους.

Πώς γίνεται

Για να δημιουργήσουμε μια οποιαδήποτε συστοιχία RAID, κάνουμε τα εξής:

  • Εκκινούμε το Βοήθημα Δίσκων.
  • Επιλέγουμε ένα από τους δίσκους και πατάμε την ετικέτα RAID.
  • Επιλέγουμε το είδος της συστοιχίας RAID που θέλουμε από το κυλιόμενο μενού.
  • Σύρουμε και αφήνουμε στο δεξί πάνελ τους δίσκους που θέλουμε να συμμετάσχουν στη συστοιχία από το αριστερό πάνελ.
  • Πατάμε το πλήκτρο δημιουργία και μετά το μήνυμα επιβεβαίωσης, θα δημιουργηθεί η συστοιχία RAID που επιλέξαμε.

Εννοείται ότι τα δεδομένα που τυχόν υπάρχουν στους δίσκους αυτούς θα διαγραφούν όλα.

ired mac raid 01

ired mac raid 02