Ψεύτικοι πύργοι τηλεφωνίας υποκλέπτουν συνομιλίες

Ψεύτικοι πύργοι τηλεφωνίας υποκλέπτουν συνομιλίες
ired.gr

Αναφορά δείχνει ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία υποκλοπής συνομιλιών στο Λονδίνο.

Σε μια πρόσφατη αναφορά της Sky News, δόθηκαν αποδείξεις ότι ψευδείς πύργοι κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται στο Λονδίνο, που έχουν τη δυνατότητα να κρυφακούν συνομιλίες και να συλλέγουν δεδομένα. Ονομάζονται IMSI ή από το όνομα της εταιρίας κατασκευής τους, Stingray, οι πύργοι που έχουν το μέγεθος μιας μικρής τσάντας και είναι εξίσου εύκολοι στη μεταφορά, ξεγελούν τα κινητά να συνδέονται με αυτούς και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ιδιωτικότητας, είναι πολύ δύσκολο να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες ομάδες με τη χρήση των IMSI - και αυτό σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να συνδεθεί και να υποκλέπτονται οι συνομιλίες του. Η αναφορά παρουσιάζει αποδείξεις για πρώτη φορά της ύπαρξης και χρήσης αυτών των πύργων.

 ired tech news mysterious phone towers 01

Για να μαζέψει τις αποδείξεις που χρειάζονταν, η Sky News, χρησιμοποίησε ένα ειδικό smartphone - ονόματι Cryptophone, ένα τροποποιημένο Smasung Galaxy S3 - που παρέχει μια ομάδα χαρακτηριστικών ασφαλείας και προστασίας. Χρησιμοποιώντας το για 3 εβδομάδες, η Sky News, ανακάλυψε ότι συνδέθηκε σε πύργο Stingray τουλάχιστον 20 φορές. Δημοσίευσε τις καταγραφές για να τις δει το κοινό και για να τις αναλύσουν άλλοι ερευνητές. Ο CEO της Cryptophone υποστήριξε τις αποδείξεις λέγοντας: "Τα αφύσικα γεγονότα που αντιμετωπίστηκαν δείχνουν ξεκάθαρα την παρουσία πύργων IMSI σε πολλαπλές τοποθεσίες".

Η αστυνομία τηρεί σιγήν ιχθύος

Η ιστορία βγήκε στην επιφάνεια σε μια περίοδο που η ευαισθησία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας και των κυβερνητικών παραβιάσεων, είναι σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, και παρά τις αποκαλύψεις της Sky News η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε τίποτε να δηλώσει επί του θέματος. Ο υπεύθυνος είπε ότι οι μόνοι που θα επωφελούνταν από λεπτομέρειες πάνω στο θέμα είναι οι εγκληματίες κι έτσι "δεν βλέπει κανένα λόγο να αποκαλύψει κάτι τέτοιο".

Επίσης απέφυγε να κάνει δηλώσεις και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην Αγγλία που είπε ότι αν ανοιγόταν αυτό το θέμα "θα χάνονταν τα πλεονεκτήματα που είχε εξ' αρχής" και πρόσθεσε ότι, "μερικά από αυτά που κάνουμε είναι επιθετικά, μερικά είναι άβολα". Τελικά η Sky News δεν έλαβε κάποια ξεκάθαρη απάντηση είτε επιβεβαίωση, είτε άρνησης όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω πύργων.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »