Εκτύπωση αυτής της σελίδας

After Dark: 6 ατυχείς καινοτομίες που θα έχουμε σύντομα στα αυτοκίνητά μας

After Dark: 6 ατυχείς καινοτομίες που θα έχουμε σύντομα στα αυτοκίνητά μας
ired.gr

Έξι πυροβολημένες καινοτομίες που θα εμφανιστούν στ’ αυτοκίνητά μας (σύντομα).

Η εποχή που το "αμάξι" το έσερναν πραγματικά άλογα είναι μακριά στο παρελθόν. Τα άλογα μπήκαν μέσα στο καπό, και το αμάξι το οδηγούμε με τιμόνι. Και από κει κι έπειτα, ένα σωρό καινοτομίες εμφανίστηκαν κατά καιρούς προκειμένου να κάνουν την οδηγική εμπειρία πιο ευχάριστη και απολαυστική.

Στη συνέχεια κολλήσαμε στην κίνηση και πολλές φορές είναι πιο εύκολο και γρήγορο να πας κάπου με τα πόδια παρά με το αυτοκίνητο. Κι αν θες να εκδικηθείς κάποιον, τον πας στο κέντρο με αυτοκίνητο σε ώρα αιχμής.

ired diafora 01

-Γιατί Κύριε;

Οι καινοτομίες όμως δε σταματάνε ποτέ, οπότε τι άλλο έχει μείνει; Δυστυχώς, όπως σύντομα θα δείτε, κάποιοι διεστραμμένοι εγκέφαλοι, τύπου despicable me, θεώρησαν ότι η κίνηση δεν είναι αρκετή τιμωρία και αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή μας κόλαση μέσα στο αυτοκίνητο. Μήπως τα παίρνουν από την ΕΑΣ;

1. Car Ringtones

ired diafora 02

Η καινοτομία

Για κάθε νέα τεχνολογία υπάρχει κι ένας "ψυχάκιας" που θα τη μετατρέψει σε όπλο μαζικής καταστροφής. Φαίνεται πως υπήρχαν κάποιοι που διαμαρτύρονταν για το παράξενο ηλεκτρικό "πατίνι" Segway που το θεωρούσαν επικίνδυνο. Έτσι λοιπόν, επέμεναν ότι τα διάφορα "αθόρυβα" ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους ηχητική προειδοποίηση για να ειδοποιούν τους πεζούς που δεν τα έχουν πάρει είδηση ή τους τυφλούς ότι περνάνε.

beep beep

-Πίσω... πατάει, -Καλέ, αυτό μιλάει!

Αλλά να το βάλουμε και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα; Σοβαρά τώρα; Δηλαδή τα κανονικά αυτοκίνητα δεν κάνουν αρκετό θόρυβο;

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

ired diafora 03

Ο ήχος προειδοποίησης δε θα είναι απλά ένα ψεύτικο μαρσάρισμα. Ω όχι, αυτό θα ήταν πολύ απλό όταν στο σημερινό κόσμο ο καθένας έχει αλλάξει τον ήχο του κινητού του με την ... "Καραγκούνα". Οι άνθρωποι, τρομάρα τους, πρέπει να μπορούμε να εκφραστούμε. Κι έτσι θα έχουμε αυτοκίνητα the DiMora Natalia που θα έχουν... κόρνα ΜΡ3! Εκεί να δεις δυσκολία το πειρατικό download και άντε να βρεις καλώδιο να το συνδέσεις σε PC, με πρόγραμμα αντίστοιχο του iTunes.
Ναι! Επιτέλους ήλθε η ώρα να κορνάρω ραπ χυδαιολογίες, "move bitch, get out the way", στον Σουμάχερ που με έκοψε ή στη γιαγιάκα που βγήκε στη μέση του δρόμου, τύπου "που πας ρε Καραμήτρο;". Πάρτα αρρώστια.

Φυσικά αυτό σημαίνει ότι η κόρνα αποκτά μια εντελώς νέα χρησιμότητα: ειδοποιείς τον κόσμο ότι περνάει ο σκοτώστρας. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του Mad Max! Σε λίγα χρόνια, το να οδηγείς στην εθνική θα σημαίνει ότι θα ακούς από βαρεμένους νεαρούς, που θα σου κορνάρουν με βρισίδι από Eminem, μέχρι Αρμάνοι που θα σε ειδοποιούν ότι περνάει ο Χάρος με το "παπάκι πάει στην ποταμιά" και πονεμένοι που θα κορνάρουν το "Υπάρχω" του Καζαντζίδη λίγο πριν πέσουν πάνω σου με χίλια. Ο Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος μόλις πήρε ένα άλλο - μουσικότερο - νόημα. Και σίγουρα δε θα σου επιτραπεί η είσοδος στον Παράδεισο, αν το τελευταίο τραγούδι που άκουσες ήταν το "Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αμαρτία". Δεν έχει σημασία κι ας ήταν η κόρνα του "Fast and Furious" που σε πάτησε.

2. Καθρέφτες OLED

ired diafora 04

Η καινοτομία

Η αλήθεια είναι ότι ο καθρέφτης οπισθοπορείας, πώς τα λέω... ο επιστήμονας, είναι πολύ βαρετός. Τι δείχνει; Μόνο ποιος είναι πίσω σου (εκτός κι αν είσαι σε ταινία του Spielberg και σε κυνηγάει κανένας T-Rex, εκεί το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον. Έτσι, οι κατασκευαστές κρυστάλλων καθρεφτών και συναφών τεχνολογιών, αποφάσισαν να ενσωματώσουν μια επίστρωση οθόνης OLED που θα δίνει επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως πόσο απέχει το αμάξι πίσω σας, πόσο γρήγορα πηγαίνουν για να σας εμβολίσουν και πόσο γρήγορα πάτε εσείς για να τους αποφύγετε, προς τα πού πηγαίνετε για να ξεφύγετε και πόσες σφαίρες σας έχουν μείνει στο οπίσθιο πολυβόλο, αχρείαστο να 'ναι.

machine gun

Αυτό το τελευταίο λέει.

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

Πέρα από την πλάκα, οι έρευνες δείχνουν ότι η απόσπαση της προσοχής για μόλις ένα με δύο δευτερόλεπτα είναι η αιτία για ενάμιση εκατομμύριο δυστυχήματα το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι το να κοιτάξεις για λίγο ένα χαριτωμένο κούταβο, μπορεί να σημαίνει ότι θα πατήσεις το αφεντικό του αμέσως μετά βρε απρόσεχτο καθίκι. Για να μην πούμε ότι ήδη υπάρχουν εκατό χιλιάδες άλλα πράγματα που αποσπούν ήδη την προσοχή μας μέσα στο αυτοκίνητο, ότι οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε στο κινητό ταυτόχρονα και χωρίς handsfree και πιθανώς κοιτάμε και το GPS που έχουμε βεντουζαρισμένο στο τζάμι.

ired diafora 05

Άρα τι άλλο χρειαζόμαστε; Έναν καθρέφτη που "φλασάρει" όλων των ειδών τις ανούσιες πληροφορίες που πιστεύει ο κατασκευαστής του ότι πρέπει να ξέρουμε. Ίσως κι ένα μεγενθυντικό φακό για να βλέπουμε μέσα στο αμάξι που προπορεύεται. Τις προάλλες ακολουθούσαμε ένα SUV γύρω σ' όλη την πόλη για μιάμιση ώρα γιατί μας άρεσε η ταινία που έπαιζε στις ενσωματωμένες οθόνες που είχε στα προσκέφαλα των καθισμάτων του.

Σκέψου να βλέπουμε και τις πληροφορίες που προβάλλει ο καθρέφτης του μπροστινού, για παράδειγμα ότι ο πίσω οδηγός - εμείς - οδηγεί σαν μεθυσμένος. Τελικά με καθρεφτάκια που παίζουν πληροφορίες και ΜΡ3 κόρνες, θα υπάρχει κανείς που να βλέπει πού πηγαίνει; Κάποιοι τα παίρνουν από τον κ.Μπαμπούλα φαίνεται.

3. Η Cortana στο αυτοκίνητο

ired diafora 06

Η καινοτομία

Υπάρχει ήδη μια αρμαθιά από υπολογιστές στα σύγχρονα αυτοκίνητα που κάνουν τα πάντα: από το να ελέγχουν τη μηχανή, τα φρένα και τις αναρτήσεις μέχρι να αλλάζουν σταθμό στο ραδιόφωνο, μόνο αν ουρλιάξεις αρκετά βέβαια. Κι αν ψάξουμε, όλο και κάτι ακόμη θα βρούμε. Αλλά η καλή μας Toshiba θέλει να μας πάει στο επόμενο επίπεδο ολοκλήρωσης. Μην πάει ο νους σας στην Χέρμπαλ Essences, εδώ αναφερόμαστε στην Ψηφιακή Ολοκλήρωση.

Ο υπολογιστής της Toshiba θα σας κοιτάει στο πρόσωπο καθώς βεβαιώνεται ότι κοιτάτε το δρόμο και μόνο το δρόμο, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

ired diafora 07

Θα χρησιμοποιεί αναγνώριση "βλεφαρίσματος" (ποιος είπε ότι η διαστροφή έχει όρια;) για να δει αν είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, κι αν ανακαλύψει ότι αρχίζουμε να χασμουριόμαστε θα βάζει τις φωνές σαν κακιά πεθερά από τις ταινίες του '50. Μετά από αυτό θα πρέπει να απαγορευθεί η οπλοφορία στα αυτοκίνητα αλλιώς θα έχουμε εκθετική αύξηση αυτοχείρων.

Ακόμη καλύτερα ο υπολογιστής θα έχει τη δυνατότητα να στρίβει το αυτοκίνητο βάσει της πορείας της ματιάς σας κι έτσι θα βεβαιωθεί ότι θα περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας στη φυλακή επειδή προκαλέσατε καραμπόλα γιατί η ματιά σας αποσπάστηκε στο ημίγυμνο μανούλι της τεράστιας διαφήμισης δρόμου, που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας.

Να 'σαι καλά αυτοκίνητο. Πήγαινε καλύτερα μόνο σου κι εγώ θα πάρω τη συγκοινωνία.


4. Αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

ired diafora 08

Η καινοτομία

Η αλήθεια είναι ότι το οδήγημα μπορεί να γίνει πολύ βαρετό. Ιδιαίτερα μέσα σε κίνηση, σε επαναλαμβανόμενες διαδρομές κλπ. Δεν εύχεστε κάποιες φορές να υπήρχε αυτόματος πιλότος που θα το έκανε για σας ενώ εσείς θα ρίχνατε ένα υπνάκο στο πίσω κάθισμα; Μην ανησυχείτε, η ευχή σας θα πραγματοποιηθεί. Το αν θα σας αρέσει, είναι ένα άλλο ανέκδοτο.

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

ired diafora 09

Κάποια από αυτά τα συστήματα είναι φθηνά κι έχουν αρχίσει ήδη να ενσωματώνονται, όπως το αυτόματο παρκάρισμα. Τα πιο προχωρημένα όμως εξελίσσονται ακόμη. Πρέπει να ξεπεράσουν κάποια εμπόδια όπως την αναγνώριση μικρών αντικειμένων ή ανθρώπων. Επειδή όμως έχει αποδειχθεί ότι το ένα τρίτο των ανθρώπο-οδηγών έχει το ίδιο (ή και χειρότερα) προβλήματα, αυτό τελικά δεν είναι εμπόδιο. Ίσως κανείς τελικά να μην καταλάβει τη διαφορά.

Επίσης έχουν αρχίσει κι ενσωματώνουν ήδη και τον έλεγχο στα φρένα αλλά θα σε υποχρεώνουν να σταματάς οπωσδήποτε στο κόκκινο σε περίπτωση που "δεν το είδες". Έτσι αν για οποιουσδήποτε λόγους ανάγκης πρέπει να τρέξεις, αν έχεις μια ετοιμόγεννη ας πούμε, θα πρέπει να περιμένεις το πράσινο για να συνεχίσεις. Εχουμε να δούμε γεννητούρια σ' αυτοκίνητα...

Ακόμη πιο ωραία εξελίσσονται συστήματα που θα σε υποχρεώνουν να πηγαίνεις με βάση το όριο ταχύτητας (και ξέρουμε πόσο "λογικά" είναι αυτά στην Ελλάδα) ή θα κάνουν μανούβρες γύρω από εμπόδια. Έχει να πέσει κλάμα...

Αν ανησυχείτε μήπως έχετε δώσει υπερβολικά τον έλεγχο στο αυτοκίνητό σας μην ανησυχείτε, αυτά δε χαλάνε ποτέ. Απλά ρωτήστε τον Υπουργό Οικονομικών της Ταϊλάνδης που πήγε να πεθάνει από ασφυξία όταν ο υπολογιστής της BMW του χάλασε και τον κλείδωσε μέσα. Ευτυχώς τον έβγαλε κάποιος με μια βαριοπούλα.

5. Ανιχνευτής αλκοόλ στο αυτοκίνητο.

ired diafora 10

Η καινοτομία

Θα μπορούσαμε να είμαστε ποτέ ενάντια σε κάτι τέτοιο; Με τόσα δυστυχήματα που γίνονται σε κατάσταση μέθης; Μια βόλτα στην παραλιακή το Σαββατόβραδο (και όχι μόνο) θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Για να μην πούμε ότι μερικοί οδηγούν μόνο σε κατάσταση μέθης. Και αρκετοί άλλοι είναι μόνιμα ανεβασμένοι για διάφορους λόγους. Έτσι, η εγκατάσταση ενός τέτοιου εξαρτήματος φαίνεται λογική και απαραίτητη. Δεν υπάρχει μέτρο που να είναι πιο χρήσιμο προκειμένου να αποτρέψει την οδήγηση σε έχουν μπει γκολ (ή αυτογκολ).

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

ired diafora 11

Για μισό, τι είπατε; Το παγωτό επηρεάζει την οδήγηση; Γιατί ένας Αυστραλός απέδειξε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένες γεύσεις παγωτού, ανέβασαν το αλκοόλ στο αίμα του και ο ανιχνευτής αλκοόλ του αυτοκινήτου δεν τον άφηνε να οδηγήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το δικαστήριο διέταξε την αφαίρεση του ανιχνευτή που είχε το ίδιο διατάξει για την εγκατάστασή του.

Παρομοίως και στις ΗΠΑ δόθηκε η άδεια να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα αλκοτέστ διότι δε λαμβάνουν υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που υπάρχουν. όπως την κατανάλωση παγωτού ή τις "πιπεριές Φλωρίνης" που ζήτησε η πεθερά μου κι εγώ άκουσα "πιπεριές χλωρίνης".

Άρα πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ασφάλειας και αξιοπρέπειας ή ιδιωτικότητας; Μπορούν απλά κάποιοι ανιχνευτές κι ένα μικροτσίπ να καταλάβουν τις διαφορές; Και στο τέλος θα μας παρακολουθούν πώς οδηγούμε;

6. Η κυβέρνηση παρακολουθεί - μέσω ανιχνευτών - τον τρόπο που οδηγούμε.

ired diafora 12

Η καινοτομία

Το GPS είναι ενσωματωμένο ήδη σε κάθε τηλέφωνο σχεδόν και από δω και πέρα, θα είναι στάνταρ σε κάθε συσκευή βάσει του προγράμματος 911 (κατά της τρομοκρατίας). Γιατί λοιπόν το GPS εξακολουθεί να θεωρείται κάτι εξτρά για τα αυτοκίνητα; Γιατί εξακολουθούμε να πρέπει να ρωτάμε γιαγιάδες, που μας κοιτούν φοβισμένα, για οδηγίες ή κάνουμε λάθος στροφή γιατί κάποια καλόπαιδα έκλεψαν το σήμα του δρόμου;

Ώρα να γίνει υποχρεωτικό το GPS παντού και σε κάθε αυτοκίνητο.

Πώς θα κάνει τη ζωή μας κόλαση

ired diafora 13

Μη φοβάστε, δε γλιτώνουμε, θα το κάνουν. Όχι όμως γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά και θέλουν να μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Κάποια στιγμή, το ενσωματωμένο GPS θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μας χρεώνει με το χιλιόμετρο για όλη τη φθορά που προξενούμε στους δρόμους με την κυκλοφορία μας.

Βλέπετε, καθώς τα διάφορα ηλεκτροκίνητα αυξάνονται, η κυβέρνηση χάνει φόρους από τη βενζίνη. Έτσι καθώς θα χάνει φόρους από τη βενζίνη, επειδή εμείς θα χρησιμοποιούμε, ηλεκτροκίνητα, ηλιακά φορτιζόμενα και προωθούμενα οχήματα νέας τεχνολογίας, θα αρχίσει να μας χρεώνει με το χιλιόμετρο για τις αποστάσεις που διανύουμε.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Obama φαίνεται να χαίρεται με μια τέτοια ιδέα και μπορείτε να τον εμπιστευτεί γιατί πάντα κρατάει τις υποσχέσεις του (κάθε κυβέρνηση το κάνει άμα είναι να στα πάρει).

Αλλά και πάλι αυτό δε θα είναι μόνο για φορολογικούς σκοπούς έτσι; Στην τελική και για το φως-νερό-τηλέφωνο πληρώνουμε έτσι δεν είναι; Αλλά το GPS δε θα μπορεί να λέει στην αστυνομία αν έχουμε παραβεί τον ΚΟΚ.

Μη χαίρεστε, αυτό θα το κάνει το the Event Data Recorder, μια συσκευή που θα βλέπει όλες τις "ατασθαλίες" που κάνετε στο δρόμο. Ήδη χρησιμοποιείται για να βλέπουν ποιος πραγματικά έφταιξε σε ένα ατύχημα (σε όσα οχήματα είναι εγκατεστημένο). Η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα, επιτρέποντας στο ίδιο σου το αυτοκίνητο να είναι μάρτυρας στη δίκη. Και αυτή η φουτουριστική Μεγαλο-αδελφική τεχνολογία προβλέπεται να έχει εγκατασταθεί στο 85% των οχημάτων σε ... λίγους μήνες από τώρα.

Περαστικά μας.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status