Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγνητικά πεδία και smartphone-σκληροί δίσκοι

Μαγνητικά πεδία και smartphone-σκληροί δίσκοι
ired.gr

Μπορεί ένας μαγνήτης να καταστρέψει ένα smartphone ή ένα σκληρό δίσκο;

Πολλοί άνθρωποι "τρελαίνονται" όταν ένας μαγνήτης πλησιάσει τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα. Σκέφτονται ότι τα αρχεία θα εξαφανιστούν από τους δίσκους τους, οι οθόνες τους θα παραμορφωθούν για πάντα, το κινητό τους θα καταστραφεί και δε θα ξαναλειτουργήσει κλπ.

Όμως το ερώτημα τελικά είναι κατά πόσον κάτι τέτοιο αληθεύει. Πράγματι αποτελούν απειλή για τα ηλεκτρονικά μας οι μαγνήτες (και τα ισχυρά μαγνητικά πεδία γενικώς) και από πού μας ήλθε μια τέτοια ιδέα. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει.

ired iphone magnet 01

Είναι αλήθεια ότι η άποψη ήλθε από την εποχή των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών όπως οι οθόνες CRT, πχ, που ήταν ευάλωτες στα μαγνητικά πεδία, οι κασέτες των κασετοφώνων και βίντεο που σβήνονταν από αυτά και άλλα πολλά. Όμως οι καινούριες οθόνες τηλεοράσεων και μόνιτορ που είναι LCD, TFT, OLED κλπ δεν επηρεάζονται από μαγνητικά πεδία.

Και γενικώς τα περισσότερα μοντέρνα ηλεκτρονικά, όπως τα smartphone, δε θα επηρεαστούν ούτε θα κινδυνεύσουν από ένα μικρό μαγνήτη. Όμως αυτό ήταν όλο; Λύθηκε το πρόβλημα;

Πώς επηρεάζουν τα smartphone οι μαγνήτες

Η πλειοψηφία των μαγνητών που κυκλοφορεί στην αγορά και που θα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας, δεν θα επηρεάσουν το κινητό μας. Στην πραγματικότητα μέσα στις ίδιες τις συσκευές υπάρχουν μικροί μαγνήτες που επιτελούν διάφορες εργασίες όπως για παράδειγμα το μαγνητικό επαγωγικό ασύρματο σύστημα φόρτισης του νέου Apple Watch.

Πριν όμως πηδήξουμε από τη χαρά μας για το καλό νέο, καλό θα είναι να υπολογίσουμε κάτι άλλο. Ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να παρεμβληθεί στη λειτουργία της ψηφιακής πυξίδας και του μαγνητόμετρου ενός κινητού (όπως το iPhone) και αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι ακούγεται.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι η πυξίδα θα πάψει να δείχνει σωστά και μάλιστα, αν το πεδίο είναι ισχυρό, μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμος μαγνητισμός σε κάποιο ατσάλινο τμήμα του κινητού με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί σαν ασθενής μαγνήτης που θα δημιουργεί συνεχή προβλήματα στις ενδείξεις του smartphone. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη απ' ότι φανταζόμαστε, καθώς το κινητό παύει πια να είναι αξιόπιστο σε κάποιες ενδείξεις του και ο απομαγνητισμός του μπορεί να πάρει καιρό ή να μην γίνει ποτέ.

Κι αν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι τόσο τρομερό γιατί ποτέ δε χρησιμοποιείτε την πυξίδα, αυτό δε σημαίνει ότι άλλες εφαρμογές δε στηρίζονται στις ενδείξεις της. Για παράδειγμα το Google Maps χρησιμοποιεί την πυξίδα για να καταλάβει προς τα πού κινούμαστε και διάφορα παιχνίδια επίσης κάνουν το ίδιο.

Αυτό είναι κάτι που η Apple έχει λάβει υπόψιν στις οδηγίες της για τους κατασκευαστές θηκών όπου υπάρχουν τμήματα που αναφέρονται στις μαγνητικές παρεμβολές όπου υπάρχει η οδηγία: "Η Apple συμβουλεύει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών ή μαγνητικών υλικών στις θήκες."

Οι κατασκευαστές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι θήκες τους δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία της μαγνητικής πυξίδας. Για το iPhone 6+ μάλιστα, υπάρχει ειδική οδηγία ώστε να μην επηρεάζεται η αυτόματη εστίαση της οπίσθιας κάμερας με τον οπτικό σταθεροποιητή.

Αν και δε θα καταστρέψουν το κινητό μας λοιπόν, οι μαγνήτες, μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα σε σημαντικά μέρη του.


Τι γίνεται με τους σκληρούς δίσκους;

Η άποψη ότι ένας μαγνήτης μπορεί να σβήσει ένα σκληρό δίσκο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, και μάλιστα περισσότερο στο χώρο του κινηματογράφου. Σε κάποια έργα φαίνεται να προσπαθούν να σβήσουν ενοχοποιητικά στοιχεία από ένα δίσκο μέσω ενός μεγάλου μαγνήτη. Είναι όμως αλήθεια κάτι τέτοιο;

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Τα μαγνητικά γραμμένα δεδομένα (έτσι γράφονται στους σκληρούς δίσκους) μπορούν να αλλοιωθούν από ισχυρά μαγνητικά πεδία. Όπως συνέβαινε με τις κασέτες και τις δισκέτες, έτσι μπορεί να συμβεί και με τους σκληρούς δίσκους ή και τις πιστωτικές κάρτες (η μαύρη ταινία στο πίσω μέρος).

Βέβαια, όσον αφορά ένα σκληρό δίσκο, χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό μαγνήτη και πρέπει να τον εφαρμόσουμε στην επιφάνεια του σκληρού δίσκου. Πέραν αυτού, οι σκληροί δίσκοι έχουν μέσα τους μαγνήτες νεοδυμίου που χρησιμεύουν για την εγγραφή και ανάγνωση των δεδομένων τους άρα δεν πρόκειται να επηρεαστούν από έναν απλό εξωτερικό μαγνήτη. Μαγνήτες κολλημένοι στη θήκη του υπολογιστή μας, πχ, δε θα επηρεάσουν το σκληρό δίσκο στο ελάχιστο.

Επιπλέον αυτών, ένα flash drive ή ένας δίσκος SSD (solid state drive) δεν επηρεάζονται καθόλου από ένα μαγνήτη. Μηχανικοί σε εργαστήριο της K&J προσπάθησαν να καταστρέψουν σκληρούς δίσκους με μαγνήτες χωρίς να καταφέρουν πολλά πράγματα. Τοποθέτησαν ισχυρούς μαγνήτες σε κάθε πλευρά ενός σκληρού δίσκου, σε σημείο που ακούγονταν θόρυβοι από το εσωτερικό του λόγω της κάμψης των υλικών από το πεδίο. Παρόλα αυτά, τα αρχεία ήταν 100% άθικτα!

Το ίδιο έκαναν και με το δίσκο εκτός τροφοδοσίας, αλλά με την επανενεργοποίησή του όλα τα αρχεία βρέθηκαν ανέπαφα.

Χρειάζεται τελικά να ανησυχούμε;

Στο σπίτι μας περιστοιχιζόμαστε από μαγνήτες. Βρίσκονται παντού: στα ηχεία, στους υπολογιστές, στις τηλεοράσεις, στα μοτέρ, στα κινητά, για να αναφέρουμε μερικούς. Η μοντέρνα ζωή θα ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση τους.

Αλλά, όπως φαίνεται, έχουν αποκτήσει άδικα κακό όνομα, όμως καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί αν πρόκειται για μεγάλους μαγνήτες με ισχυρά μαγνητικά πεδία γιατί αυτοί δεν είναι παιχνίδια και όλο και κάποια ζημιά μπορούν να κάνουν.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status