H Microsoft ακολουθεί την Apple

H Microsoft ακολουθεί την Apple
ired.gr

Τα Windows 10, θα είναι τα τελευταία Windows. Από εδώ και στο εξής, μόνο αναβαθμίσεις όπως στο OS X.

Τα Windows 10 θα είναι τα τελευταία Windows κατά τη Microsoft. Βέβαια δε θα είναι και η τελευταία αναβάθμισή τους. Αντίθετα - όπως και στο OS X εδώ και χρόνια - η Microsoft ακολουθεί ένα νέο δρόμο (που χάραξαν άλλοι) κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή στους πολλούς και πιο δύσκολη σε κάποιους άλλους.

ired tech news microsoft 01

Σε ένα κόσμο όπου το να πουλάς λειτουργικά συστήματα δεν αποφέρει πια κέρδος, αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίο κακό, αλλά αυτή η δικαιολογία δε θα κάνει το ποτήρι πιο εύκολο στους φανατικούς των υπολογιστών. Τα Windows 10 δε θα είναι πολύ περισσότερο όμοια με το OS X και αυτό δε θα αρέσει σε όλους.

Ο κόσμος δεν αγοράζει πια λειτουργικά, αγοράζει συσκευές

Ένα χρόνο μετά το πέρας της υποστήριξής τους, τα Windows ΧΡ εξακολουθούν να έχουν 15% μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση από τα Windows 8 και 8.1 μαζί. Η κατάσταση αυτή δείχνει και το δίλημμα της Microsoft. Οι καταναλωτές αγοράζουν συσκευές για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν, δεν αγοράζουν λειτουργικά συστήματα. Αυτοί που έχουν ακόμη τα Windows ΧΡ είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά που τους κάνουν και είναι πιθανότερο να αγοράσουν μια εντελώς νέα συσκευή αντί για μια νέα έκδοση των Windows.

Η Microsoft έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν υπολογιστή όπως και μια τοστιέρα και τον αφήνουν με τις ρυθμίσεις που έχει όπως ακριβώς όταν το έβγαλαν από το κουτί του. Κι όχι μόνο χρησιμοποιούν μια συσκευή με τις στάνταρ ρυθμίσεις της χωρίς να τις σκαλίζουν, αλλά επίσης προτιμούν να μένουν σ' αυτά που ήδη γνωρίζουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Linux αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη δυσκολία στη διάδοσή του, παρόλο που είναι δωρεάν, φιλικό στο χρήστη (τώρα πια), ευέλικτο και με άπειρες διαφοροποιήσεις και δυνατότητες ρυθμίσεων.

Κάτι τέτοια όμως απευθύνονται στους κομπιουτεράκηδες κι όχι στο μέσο καταναλωτή (αυτόν με την τοστιέρα) και η Microsoft το ξέρει πια αυτό.

Η Microsoft έχει κολλήσει υποστηρίζοντας παλιές εκδόσεις των Windows

Ο μέσος χρήστης αγάπησε τα Windows ΧΡ και οι επόμενες εκδόσεις τους ήταν αδύνατον να πείσουν ότι πρόσφεραν κάτι καλύτερο από το γνώριμο περιβάλλον τους (ειδικά όταν βγήκε το ανοσιούργημα που λεγόταν Vista - hasta la vista baby). Από τη στιγμή που ένας υπολογιστής με τα ΧΡ κάνει τη δουλειά του, ο μέσος χρήστης δε θα τον αλλάξει ποτέ.

Το ίδιο συμβαίνει ήδη και με τα Windows 7 που η Microsoft είναι καταδικασμένη να αναβαθμίζει μέχρι το 2020. Όσο για την υποστήριξη των Windows 8.1, τελειώνει το 2023 (ζήσε Μάη μου...). Εντωμεταξύ η άνοδος των smartphone και tablet και η πτώση των πωλήσεων των PC ελαττώνει ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις αδειών Windows σε καταναλωτές αλλά και κατασκευαστές.

Για τους ίδιους λόγους η Apple, Google και άλλες εταιρίες αντιδρούν σ' αυτή την τάση των χρηστών με το να προσφέρουν δωρεάν, στο υπόβαθρο αναβαθμίσεις των λειτουργικών τους που απαιτούν ελάχιστη συμμετοχή του χρήστη και έτσι, και η Microsoft με τα Windows 10 υιοθετεί αυτή την προσέγγιση.

ired tech news microsoft 02

Τα Windows 10 θα έχουν διαφορετικές εκδόσεις και κλάδους υποστήριξης

Όπως και στο παρελθόν, τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν σε πολλές και διαφορετικές "γεύσεις"-εκδόσεις όπως οι: Home, Mobile, Pro, Enterprise, Education, Mobile Enterprise, και Internet of Things Core (άλλο ένα λάθος της Microsoft που δε λέει να καταλάβει ότι ο μέσος καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται ούτε καταλαβαίνει τις διαφορές. Γιατί η Apple βγάζει ένα OS X;).

Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα, ανάλογα με την έκδοση θα έχουμε και τον αντίστοιχο κλάδο υποστήριξης, σέρβις, αναβαθμίσεων κι .... ο Θεός βοηθός. Ο μέσος χρήστης δε θα έχει πολλές δυνατότητες να ελέγξει τις αναβαθμίσεις που θα γίνονται αυτόματα και θα ελέγχονται από τη Microsoft (ωχ) - άδεια CB.

Μάλιστα, οι χρήστες που θα κάνουν αναβάθμιση από τα Windows 7 και 8,8.1 δε θα έχουν επιλογή έκδοσης, αλλά θα καθοδηγούνται στο βασικό αυτόματο πλάνο. Κατ' αυτό τον τρόπο, θα γίνονται δοκιμαστές των δυνατοτήτων των Windows πριν οι χρήστες με τις πιο "ελεύθερες" άδειες (CBB) τα εγκαταστήσουν με ασφάλεια.

Αλλά ακόμη κι έτσι, οι CBB άδειες δε θα είναι εντελώς ελεύθερες αλλά θα πρέπει κι αυτές να αποδεχτούν κάποιους αυτοματισμούς εκ μέρους της Microsoft. Μόνο οι έχοντες (και κατέχοντες που έλεγε κάποιος) με τις ακριβές εταιρικές LTSB άδειες θα είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν ποιες αναβαθμίσεις θέλουν και ποιες όχι (έχετε γεια βρυσούλες...)

Ο δρόμος προς τα μοναδικά αυθεντικά Windows

ired tech news microsoft 03

Το πρόγραμμα Windows Insider δεν έγινε μόνο για να δοκιμαστούν τα Windows από εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για να δημιουργήσει τον απαραίτητο ενθουσιασμό και να ανοίξει το δρόμο για την εγκατάσταση των Windows 10 σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Το πρόγραμμα όμως θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την επίσημη διάθεση των Windows 10. Οι συμμετέχοντες θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να δοκιμάζουν και να πιστοποιούν τις νέες λειτουργίες, αυξάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους δωρεάν δοκιμαστές για την εταιρία. Είναι μια ευφυής λύση σε ένα ακριβό σύστημα ανάπτυξης: εκατομμύρια δωρεάν δοκιμαστές σε όσο γίνεται περισσότερες και πιο διαφορετικές συσκευές γίνεται.

Καθώς οι δοκιμαστές θα εγκαθιστούν τα Windows, η εταιρία ευελπιστεί να πείσει τις επιχειρήσεις για τη χρησιμότητά τους. Κι εκεί είναι που η Microsoft ακόμη έχει κέρδη: στις άδειες που πουλάει στις επιχειρήσεις. Από την άλλη μεριά, αυτό θα βοηθήσει ώστε να βεβαιωθεί η σταθερότητα των Windows σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών συσκευών.

Από τη στιγμή που θα λήξει και η υποστήριξη για τα Windows 8.1, η Microsoft θα έχει πια μόνο ένα λειτουργικό να υποστηρίξει. Και αυτό σημαίνει πως θα απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού της για άλλα πρότζεκτ.