Επίσημη κυκλοφορία των Windows 10

Επίσημη κυκλοφορία των Windows 10
ired.gr

Είναι επίσημο: τα Windows 10 κυκλοφορούν 29 Ιουλίου ως δωρεάν αναβάθμιση

Κατά τον Απρίλιο η CEO της AMD Lisa Su ανέφερε μέσα σε μια άλλη συνομιλία της ότι τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν κατά τα τέλη Ιουλίου. Αυτό ήταν κάτι καινούριο τότε για μας, αλλά όπως φαίνεται, η CEO έπεσε μέσα, αν υποθέσουμε ότι απλά μάντευε.

Η Microsoft ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν ("όλα μαζί και ταυτοχρόνως" που λέει κι ο Σαββόπουλος στους "Αχαρνείς") σε 190 χώρες ξεκινώντας από τις 29 Ιουλίου. Όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι δωρεάν αναβάθμιση για όσους έχουν νόμιμα στην κατοχή τους τις εκδόσεις των Windows 7 και άνω, σε συσκευές που έχουν πιστοποίηση (PC, ταμπλέτες και τηλέφωνα).

Όσοι - κατά την προσφιλή συνήθεια των Ελλήνων χρηστών - έχουν "μονόφθαλμες" (πειρατικές) εκδόσεις των Windows, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προμηθευτούν τη Home version προς 119$ και την Pro προς 199$. Επειδή όμως ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει .... ποιος ξέρει τι θα γίνει τελικά στην ... Κίνα.

 ired tech news windows free 01

Τα Windows 10 είναι ένα βήμα προς τα μπρος και μια επιστροφή στο παρελθόν ταυτόχρονα. Αν και προσθέτουν "ένα κάρο" από νέες λειτουργίες όπως η προσωπική βοηθός Cortana και ο νέος περιηγητής Διαδικτύου Microsoft Edge, ωστόσο επιστρέφουν στο παλιό κλασικό Start Menu (Μενού Έναρξη). Η αναβάθμιση μάλιστα είναι περισσότερο από ποτέ συνδεδεμένη με άλλες συσκευές που θα τρέχουν Windows 10 (ταμπλέτες, τηλέφωνα κλπ) όπως επίσης και με την παιχνιδοκονσόλα Xbox και το λειτουργικό της που στην ουσία θα είναι μια τροποποιημένη έκδοση των Windows 10.

Για να διαδώσει τα "καλά νέα", η Microsoft, "έσπρωξε" μια αναβάθμιση στις υπάρχουσες εκδόσεις των Windows που προσθέτει μια ειδοποίηση στη γραμμή εργασίας (taskbar) επιτρέποντάς τους να κάνουν "κράτηση" της δικής τους προσωπικής (μη-πειρατικής) κόπιας των Windows. (Βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία της taskbar και κάνει "κούκου"). Η ειδοποίηση προς τους χρήστες για την επερχόμενη νέα έκδοση των Windows έχει φανερά οφέλη για τη Microsoft καθώς της επιτρέπει να κάνει ένα πρόχειρο υπολογισμό για τον αριθμό των χρηστών που ενδιαφέρονται, ώστε να είναι προετοιμασμένη να μπορεί καλύψει καλύτερα τις ανάγκες και τη ζήτηση.

Αν τυχόν είστε κάτοχος τηλεφώνου με Windows και περιμένετε με αγωνία την αναβάθμιση στο καινούριο λειτουργικό, δυστυχώς είστε άτυχοι (σνιφ). Θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης αφορά μόνο τα PC και τις ταμπλέτες, ενώ για τα τηλέφωνα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία διάθεσης (τώρα αν σας πω, "αλλάξτε τηλέφωνο" θα είμαι κακός;).