4Κ - Ultra HD Blu-ray δίσκοι

4Κ - Ultra HD Blu-ray δίσκοι
ired.gr

Έρχονται ταινίες για τον οικιακό μας κινηματογράφο σε "δισκάκια" 4Κ για να συνοδέψουν τις 4Κ οθόνες.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν τηλεοράσεις και μόνιτορ με ανάλυση Ultra HD - 4Κ οι οποίες φτάνουν σε αναλύσεις πολλαπλάσιες των κανονικών HD που εδώ και χρόνια έχουμε συνηθίσει. Και μαζί ακολούθησαν οι οικιακοί υπολογιστές με κάρτες γραφικών που άνετα πια "σηκώνουν" αναλύσεις προκειμένου να μας δώσουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε την πραγματικά υπέροχη εικόνα που προσφέρουν οι οθόνες αυτές. Και η καλή μας Apple πρόσφατα ενσωμάτωσε την υποστήριξη οθονών 4Κ σε όλα της τα καινούρια μηχανήματα ώστε να μη χρειάζεται σύνδεση mini display port, αλλά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η HDMI θύρα.

ired diafora 4k discs 01

Το ζήτημα μέχρι τώρα ήταν το τι θα βλέπαμε σ' αυτές τις οθόνες, δεδομένου ότι, πέρα από το περιεχόμενο του υπολογιστή (PC ή Mac), ταινίες - που είναι και το σημαντικότερο - δεν υπήρχαν. Άνθρακες ο θησαυρός. Παίρνεις μια καταπληκτική οθόνη για να δεις ... τηλεόραση (που "παίζει" σε αναλύσεις παλιού DVD) ή ταινίες HD που έτσι κι αλλιώς τις έβλεπες στην παλιά σου HD οθόνη;

Αυτό το κενό ήλθε επιτέλους να συμπληρώσει ο Blu-ray Disc Association (Οργανισμός Blu-ray δίσκων), μόλις προσφάτως, με την ολοκλήρωση των προδιαγραφών για τους δίσκους Ultra HD - 4Κ. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ταινίες και λογισμικό σε ανάλυση 4Κ - Ultra HD στα ράφια των καταστημάτων.

Όσοι λοιπόν αγοράσατε Ultra HD οθόνες, κάντε χαρές γιατί επιτέλους θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εγγενή ανάλυση των 3840 x 2160 pixel της οθόνης σας (με ρυθμό καρέ στα 60 FPS), υψηλή δυναμική ανάλυση χρώματος, αλλά και υποστήριξη ήχου σε "προχωρημένα" φορμά όπως τα Dolby Atmos και DTS:X.

Όσον αφορά το καινούριο αναβαθμισμένο μέσο, η επιτροπή προώθησης BDA (BDA promotions committee) και ο αντιπρόεδρος της ομάδας Sony Blu-ray, Victor Matsuda, είπαν:

Εδώ και χρόνια οι δίσκοι Blu-ray έθεσαν τα στάνταρ για την υψηλή ανάλυση σε εικόνα και ήχο στα σπίτια μας. Το Ultra HD Blu-ray θα κάνει το ίδιο για την υπέρ-υψηλή ανάλυση (UHD ) διασκέδασης στα σπίτια μας. Οι τεχνικές προδιαγραφές του Blu-ray, και για την ακρίβεια η μεγάλη αποθηκευτική του χωρητικότητα και οι υψηλοί ρυθμοί διαμεταγωγής, θα επιτρέψουν μια άνευ προηγουμένου σταθερή και επαναλαμβανόμενη UHD εμπειρία."

Η διαθεσιμότητα δίσκων Ultra HD Blu-ray θα είναι ένα πλεονέκτημα γι' αυτούς που ήδη έχουν αντίστοιχες οθόνες, δεδομένου ότι υπηρεσίες όπως η Netflix και το Youtube και ελάχιστο περιεχόμενο 4Κ έχουν και απαιτείται μεγάλο εύρος σύνδεσης (bandwidth) για μια τέτοια ανάλυση.

ired diafora 4k discs 02

Το μέγεθος μια ταινίας 4Κ είναι πολλαπλάσιο μιας αντίστοιχης 1080p και, για παράδειγμα, μια σεζόν της τηλεοπτικής σειράς House of Cards, θα απαιτούσε τουλάχιστον 75 GB δεδομένων σε streaming και με τη χρήση του νεότατου h.265 codec.

Στις προδιαγραφές επίσης αναφέρθηκε η δυνατότητα πολλαπλών στρώσεων (layers) σε ένα δίσκο, μέσω μιας "ψηφιακής γέφυρας", αντίστοιχης με αυτές που υπάρχουν από την εποχή εμφάνισης του DVD. στα καινούρια Ultra HD Blu-ray δισκάκια θα έχουμε 66 GB δεδομένων σε δύο στρώσεις και 100 GB σε τρεις.

Εννοείται ότι θα κυκλοφορήσουν νέες συσκευές για την ανάγνωση (ή και εγγραφή) των νέων δίσκων - τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα - προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να απολαύσουν τη νέα τεχνολογία σε όλο της το μεγαλείο, άρα το χέρι στην τσέπη πάλι. Βέβαια οι καινούριες συσκευές θα είναι προς τα πίσω συμβατές με τα παλαιότερα φορμά (μικρή παρηγοριά).

Είναι πιθανόν ότι και οι κατασκευάστριες των γνωστών μας κονσολών XBOX-PS4, οι Microsoft και SONY, θα παρουσιάσουν κάποιες αναβαθμισμένες επιπρόσθετες συσκευές και αναβαθμίσεις για τις κονσόλες τους που θα υποστηρίζουν το νέο μέσο. Από την άλλη μεριά, ο επιπλέον χώρος που θα προσφέρει το νέο δισκάκι, θα είναι ωφέλιμος για τους προγραμματιστές παιχνιδιών καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουν πολύ περισσότερο περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης στις δημιουργίες τους.

ired diafora 4k discs 03

Το Blu-ray φορμά εμφανίστηκε το 2006 κι από τότε έχουν περάσει 9 χρόνια. Δεν είναι πολλά για τον άνθρωπο, αλλά είναι αιώνες για την τεχνολογία. Ήταν αναμενόμενο ότι θα εμφανιζόταν ο διάδοχός του. Μένει να δούμε πώς θα τα πάει στην αγορά δεδομένου ότι το ίδιο το Blu-ray απέτυχε να την κατακτήσει εν σχέση με το DVD ως μέσο διάθεσης ταινιών και περιεχομένου (μπείτε σε ένα βίντεο-κλαμπ και θα με καταλάβετε). Με δεδομένο ότι, όλοι μας πια χρησιμοποιούμε εξωτερικούς φορητούς (και φθηνούς) σκληρούς δίσκους, πολλαπλάσιας χωρητικότητας, όπου αποθηκεύουμε τις ταινίες και ό,τι άλλο περιεχόμενο θέλουμε και με δεδομένο επίσης την (σίγουρη αρχικά) υψηλή τιμή κτήσης των συσκευών και των δίσκων, μάλλον τα βλέπω "χλωμά" τα πράγματα.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: