Όλες οι αλλαγές και οι προσθήκες που αναμένουμε στην αναβάθμιση iOS 9

Όλες οι αλλαγές και οι προσθήκες που αναμένουμε στην αναβάθμιση iOS 9
ired.gr

Μάθετε πρώτοι, όλα τα νέα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να δούμε στο iOS 9.

O τελευταίος μήνας έχει σηματοδοτηθεί από την έναρξη κυκλοφορίας της wearable συσκευής της Apple, Apple Watch, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, είναι η νέα συσκευή iPhone τον προσεχή Σεπτέμβριο, παράλληλα με την αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού της iOS 9.

Η εταιρεία από το Cupertino, πρόκειται να ανακοινώσει σε λιγότερο από έναν μήνα, τη νέα αναβάθμιση, προσφέροντας στους προγραμματιστές μία αρχική δοκιμαστική έκδοση. Οι ανακοινώσεις θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του Παγκόσμιου συνεδρίου προγραμματιστών της Apple (WWDC 2015).

Το πρωινό της 8ης Ιουνίου η εταιρεία Apple, θα είναι απασχολημένη με τις ανακοινώσεις των αναβαθμισμένων λειτουργικών συστημάτων της, αν ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό. Το νέο iOS, αναμένεται να φέρει νέες λειτουργίες κι εφαρμογές, καθώς και την αναμενόμενη σταθερότητα μέσα από δραστικές αλλαγές, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες φήμες.

Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τι αναμένεται να δούμε τον επόμενο μήνα.

iOS 9 - Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Apple έχει ανακοινώσει επίσης τις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου της (8-12 Ιουνίου) στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία θα ξεκινήσει με μία εναρκτήρια ομιλία την πρώτη ημέρα εκ των 5, του συνεδρίου. Αυτό σημαίνει για τους εγγεγραμμένους προγραμματιστές, πως θα περιμένουν τις ανακοινώσεις και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν την νέα αναβάθμιση iOS 9 τη πρώτη ημέρα στις 8 Ιουνίου, με την επιφύλαξη πάντα, πως η εταιρεία θα ακολουθήσει το πρόγραμμα των τελευταίων ετών.

Ενδεχομένως αυτή τη φορά να υπάρξει και μία public έκδοση beta, δεδομένου πως όλες οι επιμέρους αλλά και η αρχική, εκδόσεις του λειτουργικού iOS 8, ήταν προβληματικές και ημιτελείς. Το τρίμηνο που προηγείται της τελικής έκδοσης είναι πολύ χρήσιμο. Είναι σίγουρο πως η πρώτη δοκιμαστική θα έχει αρκετά προβλήματα. Φυσικά το σύνολο των νέων χαρακτηριστικών παρουσιάζονται στις τελευταίες beta και συγκεκριμένα στην Golden Master, τον Σεπτέμβριο.

iOS 9 - Συμβατότητα

Ενδεχομένως να είναι η πρώτη έκδοση λειτουργικού για iPhone και iPad το οποίο να θέτει ως προϋπόθεση, σύνδεση Lightning. H τελευταία αναβάθμιση που έχουμε έως τώρα στις συσκευές μας, με έναρξη κυκλοφορίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έθεσε εκτός υποστήριξης το iPhone 4, ενώ η αμέσως προηγούμενη έκδοση iOS 7, το iPhone 3GS, συγκεκριμένα πριν δύο χρόνια. Πιθανολογούμε πως εφέτος ήρθε η ώρα της έκδοσης iPhone 4S για να αποσυρθεί από τις αναβαθμίσεις.

ired tech news ios 9 features 01

Είναι λογικό, καθώς η Apple προαπαιτεί Lightning θύρα για το Apple CarPlay infotainment system, αλλά και το Apple Watch είναι συμβατό όπως και τα iPhones. To iPhone 5 και iPhone 5c, έφεραν για πρώτη φορά ποσότητα μνήμης RAM, 1 GB, διπλάσια του iPhone 4s (512 MB). Ήρθε η ώρα η Apple να αποσύρει όλες τις συσκευές με υποδοχή 30-pin, κατά τη γνώμη μας.

iOS 9 - Μικρότερες σε μέγεθος (downloading)

Πολλοί χρήστες με συσκευές iPhone και iPad, έχουν μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αναβαθμίσεις, επειδή δεν υπάρχει ο προαπαιτούμενος αποθηκευτικός χώρος, προκειμένου να γίνει η ενημέρωση. Οι χρήστες οφείλουν να αποφασίσουν μεταξύ της διατήρησης των φωτογραφιών τους και video ή την αναβάθμιση.

Ιδιαίτερα χρήστες που στερούνται αποθηκευτικού χώρου, είναι όσοι κατέχουν συσκευές iPhone και iPad, χωρητικότητας 16 GB, καθώς η αναβάθμιση iOS 8, απαιτεί τουλάχιστον 5 GB, ελεύθερο χώρο για να γίνει η εγκατάσταση.

ired tech news ios 9 features 02

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή πολύτιμων εφαρμογών, φωτογραφιών video και μουσικής. Συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα στο iPad 2, καταλαμβάνει 3,4 GB, αφήνοντας στο χρήστη υπολειπόμενο χώρο της τάξεως των 12,6 GB. Eάν ο χώρος που χρειάζεται για εγκατάσταση είναι τα 5 GB, τότε απομένουν 7,6 GB, απελπιστικά ελάχιστος για ένα iPad.

Αυτό φαίνεται πως στην επερχόμενη αναβάθμιση λειτουργικού πρόκειται να αλλάξει, καθώς η αγορά επιπλέον χώρου στο iCloud παρουσιάζεται σε αυτή ως τιμωρία. Οι εκδόσεις iOS 8.3 και iOS 8.4 beta, είναι μία καλή αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: iOS 9: Έμφαση στην σταθερότητα και στην βελτιστοποίησή του από την Apple (Rumor)

iOS 9 - Αναβαθμισμένη εικονική βοηθός (Siri)

Η εικονική βοηθός Siri της Apple φέρεται να λαμβάνει κι εκείνη μία μικρή αναβάθμιση στην επερχόμενη έκδοση iOS 9, η οποία θα ταιριάζει με την baby έκδοσή της, στο Apple Watch.

H νέα έκδοση που αναπτύχθηκε για τη wearable συσκευή της Apple, έχει περισσότερο χρώμα με κυματοειδείς γραμμές στο κάτω μέρος της οθόνης. Κάπως έτσι θα εμφανιστεί και στο iOS 9, σύμφωνα με αναρτήσεις του διαδικτύου, αυτήν την εβδομάδα.

ired tech news ios 9 features 03

Πέραν όμως της εμφάνισης, η εικονική βοηθός αναμένεται να εμπλουτίσει και τις γνώσεις της. Πιστεύουμε πως πλέον θα αγγίξει τα επίπεδα των Google now και Cortana της Microsoft ή και να τα ξεπεράσει. Νομίζουμε πως η εικονική βοηθός θα πρέπει να πάψει να ανταποκρίνεται στην έκκληση "Hey Siri", εάν δεν ακολουθείται από κάποια εντολή. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

iOS 9 - Ένταξη Beat Music υπηρεσίας

Μην ξεχάσουμε την υπηρεσία Dre. Streaming music ή οποία θα απογειώσει το λειτουργικό και μπορεί να είναι και μία κατά μέτωπο επίθεση στην υπηρεσία Google Play Music All Access. Φυσικά δεν παραβλέπουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες, αλλά είναι η μόνη που εύκολα μπορεί να συνδεθεί με τον λογαριασμό σας iTunes, έχοντας επιπλέον πρόσβαση και στη τοπική μουσική σας βιβλιοθήκη, ενέργεια η οποία θα ήταν ευπρόσδεκτη.

ired tech news ios 9 features 04

Η Apple είχε ήδη την υπηρεσία iTunes, και τώρα εξαγοράζοντας την εταιρεία Beats, έχει πρόσβαση και στην υπηρεσία streaming, Beats music. Δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε πως η Apple θα μπορούσε να φέρει τη νέα υπηρεσία στην έκδοση iOS 9, ως προεγκατεστημένη μουσική εφαρμογή της Beats Music ή όπως αλλιώς επιθυμεί η Apple να τιτλοποιείται, αν δεν εμφανιστεί νωρίτερα μέσω της minor αναβάθμισης την έκδοση iOS 8.4;

iOS 9 - Ένταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς στους Χάρτες

H Apple βελτιώνει τακτικά την άλλοτε καταστροφική προσπάθεια χαρτογράφησης και με κάθε ενημέρωση γίνεται όλο ένα και πιο χρήσιμη, αλλά απέχει αρκετά από την "αγαπητή της", Google Maps.

ired tech news ios 9 features 05

Mία ενδιαφέρουσα εξέλιξη ή καλύτερα προσθήκη, που ενώ φημολογούνταν έντονα κατά την έλευση της έκδοσης iOS 8, αλλά δεν την είδαμε, ήταν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, λεωφορεία, τρένα και οι διαδρομές μετρό. Ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο αφορά την ένταξη μιας υπηρεσίας επαυξημένης πραγματικότητας, όπου κάνοντας χρήση της κάμερας της συσκευής, να μπορείτε να εντοπίσετε σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη του iPhone. Μία τέτοια εξέλιξη δικαιολογεί την ύπαρξη περίεργων φορτηγών οχημάτων με κάμερες στους δρόμους μεγάλων πόλεων.

  • « Προηγούμενο
  • 1/3
  • Συνέχεια άρθρου »