Το τέλος του OS X πλησιάζει - Εμείς έχουμε μια συνεσταλμένη πρόταση

Το τέλος του OS X πλησιάζει - Εμείς έχουμε μια συνεσταλμένη πρόταση
ired.gr

Σας έχει κουράσει το OS X ως τίτλος του λογισμικού των υπολογιστών Mac;

Προβλέπουμε πως σύντομα θα έχουμε σύγκρουση. Το λειτουργικό iOS της Apple είναι σε καλό δρόμο με την κυκλοφορία της ένατης έκδοσης (iOS 9) κι αν συνεχίσει παραδοσιακά η εταιρεία, το λογισμικό OS X θα πρέπει να δεχθεί αναβάθμιση εφέτος ως 10.11.

Εάν αποκλείσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στη φιλοσοφία της εταιρείας, τότε το καλοκαίρι του 2016 το λειτουργικό iOS 10 και το λογισμικό των υπολογιστών Mac, OS X θα ταυτιστούν και τότε τα πράγματα θα γίνουν ανησυχητικά. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως μπορεί να αποφευχθεί από την εταιρεία, με αρκετές επιλογές και απόψεις.

Να θυμίσουμε πως η προσθήκη ενός γράμματος "i' μπροστά από τίτλο νέου προϊόντος θα παραμείνει στο παρελθόν - Καλώς όρισες Apple Watch. (Παρότι μας είναι ιδιαίτερα τολμηρό η Apple να αλλάξει το όνομα του λειτουργικού της από iOS σε Apple OS, δεν μπορούμε να φανταστούμε με τίποτα πως θα αγγίξει τα brand names iPhone και iPad, τουλάχιστον όχι σύντομα).

Διαβάστε επίσης: Αναμένουμε ανακοινώσεις για νέους Mac υπολογιστές στο WWDC;

Επιτρέψτε μας εδώ μία πρόταση. Εφόσον η Apple δείχνει πρόθυμη για αλλαγές, θα ήταν εύλογο να προβιβάσει το λογισμικό από OS 10 (X) σε 11.

ired tech news the end of os x 01

Ποιος ο τίτλος (όνομα) OS τελικά;

Το 2012 η Apple αποφάσισε αθόρυβα να αλλάξει οποιαδήποτε αναφορά γίνεται στο "Mac OS X" να αποκαλείται σκέτο "OS X". H εταιρεία δεν μα έχει δώσει έως τώρα κάποια εξήγηση γι' αυτή τη σιωπηλή αλλαγή, η οποία να έχει νόημα. Μήπως η Apple επιθυμεί να διατηρήσει τη λέξη "Mac" μόνο για το hardware, δηλαδή τους υπολογιστές της; Μήπως στο μέλλον έχει σκοπό να διαθέσει το λογισμικό της σε συσκευές οι οποίες δεν είναι Mac;

Μήπως υπάρχει σχέδιο για ενοποίηση των δύο iOS και Mac OS X σε ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα και γι' αυτό θα πρέπει να αποχωρήσουν λέξεις όπως Mac ή "i" από το όνομα;

Όποιος και να είναι ο λόγος το γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή η υπολογιστές Mac τρέχουν OS X, το iPhone και το iPad (και το iPod touch), διαθέτουν λειτουργικό iOS, η wearable συσκευή της Apple, Apple Watch, ενσωματώνει λειτουργικό baby OS, και το Apple TV, τρέχει iOS, αλλά μία ιδιαίτερη έκδοση.

Διαβάστε επίσης: OS X 10.11: Τι θα θέλαμε από την Apple

Φαίνεται λοιπόν πως η εταιρεία αποζητά την ενοποίηση πλέον αυτών των δύο λειτουργικών συστημάτων, όσο ποτέ. Θα μπορούσε η εταιρεία να βγει αλώβητη από τη σύγκρουση των δύο λειτουργικών συστήματος iOS 10 και OS X; Σίγουρα θα δημιουργηθούν συγχύσεις στην ορολογία όπως και με το iOS 8, καθώς κάποιοι από εμάς χρησιμοποιούσαμε το Mac OS 8 παλαιότερα.

Ίσως ένεκεν η ώρα όπου η Apple θα πρέπει να τοποθετήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το "X" και να προχωρήσουμε σε κάτι νέο. Σας θυμίζουμε την εποχή που η Apple άλλαξε όλα τα "PowerBooks" σε "MacBooks". Τότε ο αείμνηστος Steve Jobs, είχε δώσει ως αιτιολογία της αλλαγής, πως η λέξη "Power" (δύναμη), είχε πλέον κουράσει. Αυτό αισθανόμαστε και τώρα με το "Χ", παρότι είναι μικρότερο σε έκταση.

Aς δούμε τι επιλογές έχει η εταιρεία. Θα μπορούσε και πάλι αθόρυβα να αφαιρέσει το γράμμα "Χ" χωρίς μνημόσυνο, ακολουθώντας τον Steve όπου το OS 9 το πέρασε πίσω από τη λέξη Mac. Για παράδειγμα μπορεί να αποκαλέσει η Apple την νέα έκδοση του λογισμικού για τους υπολογιστές Mac, Mac OS Santa Cruz, ή Mac OS Big Sur ή Mac OS Capistrano ή οποιοδήποτε όνομα περιοχής της California επιλέξει. (εκτός φυσικά από το Death Valley.)

 

Ο τίτλος Mac OS είναι ένα όνομα με ένδοξη ιστορία το οποίο γεφύρωσε το χάσμα των τελευταίων ημερών του πρώτου λογισμικού Mac με την πρώτη δεκαετία του OS X. Ουσιαστικά θα είναι αυτό που αναφέρεται στον τίτλο. Ένα λογισμικό για υπολογιστές Mac. H φράση πως ο υπολογιστής Mac τρέχει "Mac OS" έχει λογική κατά μία έννοια.

Δεν πρόκειται να βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάτι διαφορετικό από Mac υπολογιστή, πως σας φαίνεται; συμφωνείτε; Καταλήξαμε στο νέο τίτλο Mac OS;

Επιπλέον με την αφαίρεση του "X", η Apple μπορεί να προσθέσει και αριθμητικά ψηφία ως δείκτη της έκδοσης, αποκαλώντας για παράδειγμα την επόμενη αναβάθμιση ως, Mac OS Kings Canyon ή Mac OS Shasta έκδοσης 11.0.

Κάνοντας την αλλαγή αυτή Mac OS και iOS, έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν την επαύξηση δέκα (10) ως έναν απλό αριθμό, κι όχι ως brand name. Με δεδομένο πως και η Microsoft ισχυρίζεται πως επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τον τίτλο "Windows 10" για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ήρθε η ώρα η εταιρεία Apple να κινηθεί έξυπνα, περνώντας μπροστά και παίρνοντας ένα νέο προβάδισμα.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις δικές σας προτάσεις σχετικά με την ονομασία και τις επιλογές που πιστεύετε πως έχει στη διάθεση της, η Apple.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: