“iPhone is Disabled”: τι κάνουμε αν δούμε αυτό το μήνυμα;

“iPhone is Disabled”: τι κάνουμε αν δούμε αυτό το μήνυμα;
ired.gr

Ένα σπάνιο και παράξενο μήνυμα στην οθόνη του iPhone και επίλυση του προβλήματος.

Υπάρχει περίπτωση (και δεν το ευχόμαστε) να συναντήσετε σε κάποια στιγμή ένα παράξενο μήνυμα στην οθόνη του iPhone (iPod, iPad) σας: "iPhone is disabled - try again in 1 minute".

Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε όλες τις iOS συσκευές, όπως είπαμε και παραπάνω, και έχει μερικές παραλλαγές. Μπορεί να λέει μόνο ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, να έχει επιπλέον την προσθήκη "προσπαθήστε σε ένα λεπτό" ή σε κάποιες περιπτώσεις να λέει, "αυτό το iPhone είναι απενεργοποιημένο για 22 εκατομμύρια λεπτά, δοκιμάστε αργότερα".

Φυσικά δε γίνεται να περιμένετε για 22 εκατομμύρια λεπτά (περίπου 42 χρόνια) εκτός κι αν είστε αληθινά υπομονετικός τύπος. Εν τω μεταξύ θα έχουν εμφανιστεί 42 νεότερα μοντέλα του iPhone. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το παράξενο μήνυμα.

ired iphone is disabled 01

Όποιο κι αν είναι ακριβώς το μήνυμα από τα παραπάνω, ένα είναι σίγουρο: η αιτία είναι η ίδια. Και είναι η εξής: κάποιος προσπάθησε να εισάγει τον κωδικό της συσκευής -εσφαλμένα - βέβαια για πάρα πολλές φορές και το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκάρει η συσκευή.

Ο κωδικός ασφαλείας - όπως ξέρουμε - χρησιμοποιείται για να ασφαλίσουμε τη συσκευή μας από οποιονδήποτε θέλει να τη χρησιμοποιήσει χωρίς την άδειά μας και, αν κάποιος προσπαθήσει να εισάγει τον κωδικό για περισσότερες από 6 συνεχείς δοκιμές, τότε η συσκευή κλειδώνει προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω προσπάθεια εισαγωγής κωδικών και την κλοπή δεδομένων σε περίπτωση επιτυχίας.

Αν μάλιστα επιμείνουμε για πάνω από 6 φορές θα λάβουμε το μήνυμα για τα 22 εκατομμύρια λεπτά που δεν είναι πραγματικός χρόνος αναμονής, αλλά στην ουσία θέλει να μας δηλώσει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πραγματικά πάρα πολύ.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το μήνυμα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος (ίσως εσείς;) προσπάθησε να εισάγει τον κωδικό σας εσφαλμένα πάνω από 6 φορές, κι αν δεν είστε εσείς, τότε αυτό είναι ένα σήμα κινδύνου.

Πώς το επιδιορθώνουμε

Ο τρόπος να επιδιορθώσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα, είναι σχετικά απλός και είναι ο ίδιος ουσιαστικά που χρειάζεται για να ακυρώσουμε τον κωδικό μας.

  • Το πρώτο σας βήμα είναι να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τη συσκευή σας από το αντίγραφό ασφαλείας που (ελπίζουμε ότι) έχετε σε κάποιο υπολογιστή. Για να το επιτύχετε, συνδέετε τη συσκευή στον υπολογιστή, εκκινείτε το iTunes επιλέγετε Επαναφορά (Restore) και ακολουθείτε τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Αν αυτό δεν πετύχει, τότε πρέπει να περάσετε στην επόμενη μέθοδο που είναι η διαδικασία Ολικής Επαναφοράς (Recovery) σβήνοντας τη συσκευή, συνδέοντας τη σβηστή και με πατημένο το πλήκτρο Home στον υπολογιστή και περιμένοντας την εκκίνηση του iTunes πάλι και την ειδοποίηση ότι είστε σε Recovery Mode, προκειμένου να επαναφέρετε τη συσκευή σας είτε σε εργοστασιακή κατάσταση, είτε από κάποιο εφεδρικό αντίγραφο.
  • Αν και αυτό δε λειτουργήσει τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία DFU (Device Firmware Update) που είναι μια πιο προχωρημένη λειτουργία ανάκτησης. Συνδέετε τη συσκευή στον υπολογιστή, τη σβήνετε, την ανάβετε πάλι κρατώντας τα πλήκτρα για 10 δευτ., αφήνετε το πλήκτρο Power και συνεχίζετε να πατάτε το Home μέχρι να εμφανιστεί το σήμα της Recovery Mode. Μόλις η οθόνη μαυρίσει, είστε σε DFU Mode.

Αν όμως δεν έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας τι γίνεται; Αν υπάρχει κάποιος άλλος με συσκευή iOS που να έχει πρόσβαση στο iCloud, τότε μπορεί να σας βοηθήσει.

  • Εκκινείτε την εφαρμογή Find my iPhone στην άλλη συσκευή και συμπληρώνετε στα πεδία που εμφανίζει τα δικά σας στοιχεία του λογαριασμού iCloud.
  • Χρησιμοποιείστε την εφαρμογή για να εντοπίσετε τη δική σας συσκευή και μετά εκτελέστε μια απομακρυσμένη εκκαθάριση (remote wipe) της συσκευής σας.

Αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιείστε την μόνο αν έχετε όλα σας τα δεδομένα σε εφεδρικό αντίγραφο που μπορείτε να έχετε πρόσβαση αργότερα και να επαναφέρετε τη συσκευή σας, αλλιώς θα χάσετε τα πάντα.

Από τη στιγμή που η συσκευή σας θα έχει επανέλθει, θα πρέπει να θέσετε ένα καινούριο κωδικό ασφαλείας και - αν τυχόν - το πρόβλημα προήλθε επειδή δε θυμόσαστε τον προηγούμενο, χρησιμοποιείστε κάποιον που να θυμάστε εύκολα. Αν πάλι, είστε σίγουροι ότι δεν προήλθε από εσάς, τότε καλό είναι να έχετε το νου σας γιατί αυτό σημαίνει ότι και κάποιος άλλος έχει πρόσβαση σε αυτήν.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: