Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως γίνεται το δεξί κλικ σε έναν υπολογιστή Mac;

Πως γίνεται το δεξί κλικ σε έναν υπολογιστή Mac;
ired.gr

Εσείς αναρωτιέστε πως να κάνετε δεξί κλικ σε ένα υπολογιστή Mac;

Εάν αναρωτιέστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία "δεξί κλικ" σε ένα υπολογιστή Mac, μάθετε πως δεν είστε ο μόνος. Για χρόνια η εταιρεία Apple επέμενε πως το mouse θα πρέπει να διαθέτει μόνο ένα πλήκτρο, κι όχι δύο που σύστηναν στο λογισμικό Windows.

Η απόφαση αυτή προκαλούσε αρκετή σύγχυση στους χρήστες υπολογιστών Mac, ιδιαίτερα σε όσους είχαν μεταναστεύσει από το χώρο της Microsoft. Η απορία ήταν μία, Πώς μπορώ να κάνω δεξί κλικ; Ακόμη κι αν συνδέσετε mouse με δύο πλήκτρα σε έναν υπολογιστή Mac ή ερώτηση παραμένει.

Εάν ανήκετε στους χρήστες οι οποίοι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία αυτή, υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες οι οποίοι δεν είναι σίγουροι πως να το πράξουν, καθώς δεν είναι εμφανές και ξεκάθαρο, όπως και το πως μπορείτε να κάνετε αποκοπή κι επικόλληση σε ένα υπολογιστή Mac. (θα αναφερθούμε στο μέλλον).

ired mac right click on mac 01

Διαβάστε επίσης: Χρειάζεται ένας υπολογιστής Mac, προστασία;

Λάβετε υπόψιν πως οι πιο δημοφιλείς υπολογιστές Mac στις μέρες μας, είναι τα laptops με την multi-touch επιφάνεια αφής (trackpad), όπου δεν ξεχωρίζει ένα αριστερό ή ένα δεξί κλικ. Η νέα επιφάνεια αφής με τεχνολογία Force touch, που θα συναντήσετε στο νέο MacBook ή στο MacBook Pro 13 ιντσών, πάει το multi-touch, βήματα μπροστά, αλλά οι χρήστες των Mac, δεν γνωρίζουν τα βασικά πολλές φορές, όπως το πως κάνουμε δεξί κλικ σε μία από τις νέες αυτές συσκευές.

Στην ουσία δεξί κλικ μπορείτε να κάνετε με πολλούς τρόπους:

Κάνετε χρήση του πλήκτρου Ctrl για λειτουργία δεξί κλικ

Ένας τρόπος για να ενεργοποιήσετε το μενού δεξί κλικ, είναι να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Ctrl, κατά την πίεση του αριστερού πλήκτρου σε ένα mouse ή στην επιφάνεια αφής. Μην συγχέετε το πλήκτρο Ctrl με το πλήκτρο Alt (Option).

ired mac right click on mac 02

Kάνετε χρήση δύο δύο δαχτύλων στην επιφάνεια αφής (trackpad)

Εάν ο υπολογιστής σας Mac, διαθέτει επιφάνεια αφής (trackpad) για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία δεξί κλικ, αγγίξτε τη επιφάνεια με δύο δάχτυλα. Εάν με την χειρονομία αυτή, δεν αντιδράσει ο υπολογιστής σας, ίσως να χρειάζεται διαμόρφωση από τις Προτιμήσεις συστήματος.

Ανοίξτε τις Προτιμήσεις Συστήματος, είτε από το dock του υπολογιστή σας εάν υπάρχει το εικονίδιο με το "γρανάζι", είτε αγγίζοντας το λογότυπο τη Apple πάνω αριστερά στην οθόνη και στη συνέχεια την επιλογή Προτιμήσεις Συστήματος. Εν συνεχεία αγγίξτε το εικονίδιο της Επιφάνειας αφής κι επιλέξτε "κλικ ή άγγιγμα με δύο δάχτυλα".

ired mac right click on mac 03

Στην ενότητα αυτή θα συναντήσετε πλήθος χειρονομιών, τις οποίες μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή το αντίθετο. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαθέσιμες χειρονομίες σε υπολογιστές Mac, κατευθυνθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Συμβουλές και οδηγίες για το TrackPad

Αγγίξτε τη γωνία της επιφάνειας αφής

Πολύ πιθανόν η χειρονομία των δύο δαχτύλων να μην είναι και η πιο έξυπνη μέθοδος για να κάνετε δεξί κλικ. Έχετε στις επιλογές σας να κάνετε δεξί κλικ, πατώντας στην δεξιά γωνία της επιφάνειας αφής (trackpad) που είναι και η πιο λογική. Για να ορίσετε τη δυνατότητα αυτή, θα χρειαστεί αν επισκεφθείτε εκ νέου τις Προτιμήσεις Συστήματος. Αυτή τη φορά θα πατήσετε το βελάκι στην επιλογή "κλικ ή άγγιγμα με δύο δάχτυλα" και από το drop down μενού, θα επιλέξετε "κλικ στην κάτω αριστερή γωνία" ή "κλικ στην κάτω δεξιά γωνία".

ired mac right click on mac 04

Δεξί κλικ με χρήση της νέας Force touch επιφάνειας αφής του MacBook

H νέα επιφάνεια αφής του νέου MacBook και του MacBook Pro 13 ιντσών, με τεχνολογία taptic, σας επιτρέπει να πάρετε διαφορετικά αποτελέσματα με την άσκηση διαφορετικής πίεσης στην επιφάνεια αφής. Υπάρχει η δυνατότητα κλικ με άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, επιστρέφοντας το άνοιγμα ενός μενού, σαν την ενεργοποίηση τη λειτουργίας δεξί κλικ, χωρίς όμως να είναι σαφές το αποτέλεσμα της δυνατότητας αυτής.

Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως οι άλλες εταιρείες θα επωφεληθούν από την τεχνολογία Force touch. Για την ώρα, εάν επιθυμείτε τη χρήση λειτουργίας δεξί κλικ σε μία επιφάνεια αφής τεχνολογίας Force touch, θα πρέπει να κινηθείτε παραδοσιακά αγγίζοντας με δύο δάχτυλα την επιφάνεια ή κάνοντας κλικ στη δεξιά ή την αριστερή γωνία, όπως σας δείξαμε παραπάνω.

ired mac right click on mac 05

Διαβάστε επίσης: 5 βήματα εκκαθάρισης και επιτάχυνσης του υπολογιστή σας Mac

Λειτουργία δεξί κλικ σε ένα Apple Magic Mouse

Eάν χρησιμοποιείτε το mouse της Apple (Apple Magic Mouse), σίγουρα θα αναρωτιέστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δεξί κλικ σε ένα Mouse το οποίο δεν έχει εμφανή πλήκτρα. Η Apple χρησιμοποιεί στο Mouse, αρκετές από τις χειρονομίες multi-touch της επιφάνειας αφής, στην ουσία όμως το σημείο που κάνετε κλικ στο Apple Magic Mouse, σηματοδοτεί και τη λειτουργία του.

ired mac right click on mac 06

Η λειτουργία δηλαδή δεξί κλικ σε ένα Apple Magic Mouse, δίνει αποτέλεσμα, εάν αγγίξτε με το δάχτυλό σας, τη δεξιά πλευρά του. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να διαμορφώσετε τη λειτουργία από τις Προτιμήσεις συστήματος.

Λειτουργία δεξί κλικ σε με οποιοδήποτε mouse

Εάν έχετε αποκτήσει ένα mouse το οποίο διαθέτει δύο πλήκτρα, για να το χρησιμοποιήσετε σε έναν υπολογιστή Mac, είναι σε θέση πλέον να λειτουργήσει όπως ακριβώς θα περιμένατε.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία δεξί κλικ σε έναν υπολογιστή Mac;

Η λειτουργία δεξί κλικ ανοίγει ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης, με περισσότερες επιλογές οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες με μόνο ένα κλικ, στη διάθεσή σας. Για παράδειγμα κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε μία λέξη ενός εγγράφου, θα εμφανιστούν επιλογές όπως αποκοπή, επικόλληση, αλλαγή της γραμματοσειράς ή συνώνυμες λέξεις.

Επιπλέον μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ πάνω σε μία ενεργοποιημένη εφαρμογή στο dock και να την απενεργοποιήσετε. Ανάλογα με το πόσο πολύπλοκη είναι μία εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία δεξί κλικ, θα προστεθεί ένα επίπεδο επιλογών το οποίο θα χάνατε χωρίς τη δυνατότητα αυτή.

Περιμένουμε τις τυχόν απορίες ή τις ερωτήσεις για συζήτηση στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status