Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GPS: Οι καλύτερες εφαρμογές πλοήγησης

GPS: Οι καλύτερες εφαρμογές πλοήγησης
ired.gr

Παρουσιάζουμε τις 5 καλύτερες εφαρμογές πλοήγησης (GPS) για το iPhone-iPad.

Στην αρχή εμφανίστηκαν οι συσκευές GPS. Δειλά-δειλά στην αρχή, αλλά όλο και πιο συχνά τις έβλεπες στα διάφορα αυτοκίνητα να βοηθούν τους οδηγούς να βρουν το δρόμο τους, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν και να ρωτούν τους περαστικούς (αν τους έβρισκαν). Εμπλουτίστηκαν με δυνατότητα ομιλίας και φωνητικής πλοήγησης gps (talk and drive) και με πληροφορίες για την κίνηση και εναλλακτικές διαδρομές και στο τέλος έρχονται ενσωματωμένα πια σε πολλά αυτοκίνητα μέσα στο κεντρικό σύστημα διασκέδασης όπου κάποτε ακούγαμε μόνο μουσική ενώ τώρα μόνο καφέ δεν ψήνει.

Ήταν επόμενο να ακολουθήσουν τα smartphones με πρώτο φυσικά το iPhone. Στην αρχή εμφανίστηκαν μερικές ξένες εφαρμογές μετά η Ελληνική MLS έβγαλε το γνωστό μας Talk 'n' Drive σε έκδοση για το iPhone (δυστυχώς δεν υπάρχει πια), εντωμεταξύ το Google Maps, αλλά και το Maps (Χάρτες) του ίδιου του iPhone, αναβαθμίστηκαν σε πλήρεις εφαρμογές πλοήγησης gps και από τότε έχει μπει "το νερό στ' αυλάκι" και το σκηνικό έχει ξεκαθαρίσει αρκετά.

Σήμερα λοιπόν, σας παρουσιάζουμε 5 από τις καλύτερες εφαρμογές πλοήγησης gps για το iPhone (αλλά και το iPad) και εσείς μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

1. Apple Maps (Χάρτες)

ired ios apps best navigation apps 01

Η εφαρμογή Maps (Χάρτες), δε χρειάζεται - πιστεύω - ιδιαίτερες συστάσεις. Έρχεται προ-εγκατεστημένη σε κάθε καινούριο iPhone-iPad-iPod, αλλά και εμφανίζεται εφόσον αναβαθμίσουμε τις παλαιότερες συσκευές μας στη τελευταία έκδοση του iOS.

Είναι πλήρης όσον αφορά τις δυνατότητες GPS - πλοήγησης που προσφέρει, καθώς έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μας δείχνει το χάρτη, αλλά να ορίσουμε διαδρομή και να μας καθοδηγήσει βήμα-βήμα πώς θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Δείχνει την κίνηση, τις στάσεις λεωφορείων, μετρό κλπ και έχει φωνητική καθοδήγηση που ρυθμίζεται. Παρουσιάζει το χάρτη σε απλό, υβριδικό και δορυφορικό και βεβαίως είναι δωρεάν. Τις πληροφορίες του τις παίρνει από τη γνωστή στο χώρο της δορυφορικής πλοήγησης gps, Tom Tom.

2. Google Maps

ired ios apps best navigation apps 02

Το Google Maps δε μας είναι άγνωστο... τουναντίον. Είναι μια παλιά εφαρμογή που ξεκίνησε σαν απλή χαρτογράφηση, δείχνοντας απλά το χάρτη μιας περιοχής που θέλαμε και εξελίχθηκε σιγά-σιγά σε μια πλήρη εφαρμογή πλοήγησης gps.

Σήμερα προσφέρει, πέρα από πλήρεις και ακριβείς χάρτες, φωνητική καθοδήγηση για οδήγηση, πεζοπορία και ποδηλασία, οδηγίες συγκοινωνίας, πληροφορίες, αξιοθέατα για πάνω από 15.000 πόλεις και κωμοπόλεις, ζωντανές συνθήκες κυκλοφορίας, αναφορές συμβάντων και αναδρομολόγηση για εύρεση καλύτερης διαδρομής, λεπτομερείς πληροφορίες για πάνω από 100.000.000 μέρη, εικόνες Street View και εσωτερικών χώρων για εστιατόρια μουσεία κλπ.

Όπως βλέπετε προχωράει πολύ παραπέρα από την απλή σχετικά εφαρμογή των χαρτών της συσκευής μας και προσφέρει όσα κι ένα πλήρες GPS και, ως γνωστόν, είναι εντελώς δωρεάν.

3. Sygic: GPS Navigation, Maps & POI, Route Directions

ired ios apps best navigation apps 03

Άλλη μια εφαρμογή πλοήγησης που είναι μεν δωρεάν, αλλά προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες με αγορές εντός της εφαρμογής όπως χάρτες και πλοήγηση για Ευρώπη, Ρωσία, ολόκληρο τον κόσμο, HUD (Head Up Display), Cockpit, Black Box, κάμερες κυκλοφορίας τροχαίας.

Και αυτή παίρνει τις πληροφορίες της από τους - υψηλής ανάλυσης - online χάρτες της Tom Tom, έχει συνεχείς αναβαθμίσεις και κατεβάζει τους χάρτες στη συσκευή σας για χρήση χωρίς σύνδεση Internet (κάτι που χρειάζεται συνεχώς το Google Maps).

Το μεγάλο της πλεονέκτημα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εφαρμογές είναι ότι δε χρειάζεται τη σύνδεση Internet, αλλά λειτουργεί σαν κανονικό GPS με τη χρήση των δορυφόρων και τους αποθηκευμένους στη συσκευή μας χάρτες.

Από εκεί κι έπειτα, προσφέρει όλα όσα κι ένα κανονικό σύστημα πλοήγησης με βήμα-βήμα φωνητική καθοδήγηση, εκατομμύρια POI (Points of Interest), δωρεάν αναβαθμίσεις, κάμερες κυκλοφορίας κλπ.

4. iWay GPS Navigation

ired ios apps best navigation apps 04

Το iWay GPS Navigation είναι άλλο ένα πρόγραμμα πλοήγησης που προσφέρεται με το αντίτιμο των 2,99€ στην πλήρη έκδοσή του με αγορά εντός της εφαρμογής. Έχει κι αυτό τη δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη για σύνδεση με το Internet, αφού κατεβάζει και αποθηκεύει τους χάρτες όταν είμαστε συνδεδεμένοι με δίκτυο Wi-fi.

Παίρνει τα δεδομένα του από τα Google Maps και Bing Maps και έχει μακράν την καλύτερη απεικόνιση από όλα τα άλλα προσφέροντας: full screen Street View 3D κτίρια και χάρτες εσωτερικών χώρων, 100 διαφορετικές ποιοτικές φωνές για καθοδήγηση, συνεχή ζωντανή αναβάθμιση χαρτών, κάμερες κυκλοφορίας, τρισδιάστατη δορυφορική όψη, βήμα-βήμα φωνητική καθοδήγηση, αναδρομολόγηση για αποφυγή κυκλοφορίας ή άλλων συμβάντων, ενσωμάτωση με τη μουσική που ακούμε ώστε να μην τη διακόπτει, πλοήγηση υποβάθρου ακόμη κι όταν χρησιμοποιούμε άλλες εφαρμογές, σύνδεση με τις επαφές μας, αποστολή της θέσης μας σε φίλους, πλοήγηση για αυτοκίνητο, βάδιση, ποδηλασία και πολλά άλλα ακόμη.

Εν ολίγοις, μια εξαιρετική εφαρμογή.

5. Tom Tom

ired ios apps best navigation apps 05

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας και η γνωστή Tom Tom, που την αναφέραμε μάλιστα σαν βάση δεδομένων άλλων εφαρμογών πλοήγησης. Πρόκειται για μια κορυφαία εφαρμογή, αντίστοιχη με τις αυτόνομες συσκευές της εταιρίας που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί online και offline (όπως κάθε εφαρμογή πλοήγησης που σέβεται τον εαυτό της) και το ότι οι χάρτες και οι πληροφορίες της χρησιμοποιούνται από άλλους για τις εφαρμογές της (όπως η ίδια η Apple), νομίζω τα λέει όλα.

Σίγουρα προσφέρει όλα όσα προσφέρουν όλες οι καλές εφαρμογές πλοήγησης που αναφέραμε για να μην τα επαναλαμβάνουμε εδώ, με επιπλέον τη βοήθεια στην πλοήγηση όταν οδηγούμε σε δύσκολες περιοχές όπου πρέπει να είμαστε σε συγκεκριμένη λωρίδα για να μπορούμε να στρίψουμε κάπου και να μη βγούμε κάπου αλλού.

Επίσης γίνονται καθημερινές διορθώσεις στους χάρτες για αλλαγές που γίνονται στο δίκτυο, στηριζόμενες στην κοινότητα των 20 εκατομμυρίων χρηστών Map Share. Επιλέγει πάντα την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή, όλες τις ώρες της μέρας, ανάλογα με τις συνθήκες. Δυνατότητα πολυδιεργασίας ώστε να μας καθοδηγεί ακόμη κι αν χρειαστεί να μιλάμε στο τηλέφωνο. Και βέβαια πλήρη ενσωμάτωση στις επαφές, στη μουσική, στο email, στο iCloud και ακόμη και στους Χάρτες.

Πολλά ακόμη προσφέρει που δεν μπορούμε να τα καλύψουμε εδώ, αλλά το μόνο της μειονέκτημα είναι το κόστος που φτάνει τα 50€ περίπου για Ελλάδα και 70€ για Ευρώπη.

Τελικά

Αυτές είναι οι επικρατέστερες εφαρμογές πλοήγησης gps για τα iPhone, iPad και iPod ακόμη. Άλλες υπερέχουν στο ένα σημείο, άλλες στο άλλο. Όλες όμως είναι εξαιρετικές και θα καλύψουν τις βασικές (αλλά και κάπως προχωρημένες) απαιτήσεις μας για πλοήγηση. Μένει στον καθένα από μας να αποφασίσει ποια του κάνει καλύτερα τη δουλειά. Άλλωστε, με δύο από αυτές εντελώς δωρεάν και μία να κοστίζει το ευτελές ποσόν των 3€ περίπου νομίζω ότι είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Αυτοί που χρειάζονται το κάτι (ή πολύ) παραπάνω, ας βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status