9 χειρονομίες για την οθόνη Multi-Touch του iPhone/iPad

9 χειρονομίες για την οθόνη Multi-Touch του iPhone/iPad
ired.gr

«Εμπρός καλά μου δάχτυλα» θα αναφωνήσετε σαν άλλος αστυνόμος Σαΐνης, με τις 9 χειρονομίες για την οθόνη αφής του iPhone.

Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις 9 χειρονομίες που είναι απαραίτητες για τον χειρισμό και την εξερεύνηση του iPhone ή του iPad με ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

ired iphone finger movements 01

1. Ελαφρό χτύπημα

Πρόκειται για την πιο συχνή κίνηση που κάνουμε στο iPhone ή στο iPad: απλά ακουμπάτε απαλά την οθόνη για να ανοίξετε μια εφαρμογή ή ένα αντικείμενο από μια λίστα για να το επιλέξετε.

Επίσης υπάρχει το διπλό ελαφρό χτύπημα, που ζουμάρει σε χάρτες ή σε μια ιστοσελίδα, email ή φωτογραφία. Το διπλό χτύπημα αλλάζει και τα γράμματα σε κεφαλαία, αν έχετε ενεργοποιήσει τη ρύθμιση στις Ρυθμίσεις>Γενικά> Πληκτρολόγιο>Αυτόματα Κεφαλαία. Όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο χτυπήστε δυο φορές το Shift (το βελάκι δεξιά) και θα γράφετε μόνο κεφαλαία.

Αν χρησιμοποιήσετε και τα δυο δάκτυλα, π.χ. σε έναν χάρτη, μπορείτε να κάνετε zoom out. Χτυπήστε ελαφρά με το ένα δάκτυλο δυο φορές ξανά για να ζουμάρετε ξανά.

2. Κύλιση

Η κύλιση είναι μια κίνηση που γίνεται με το ένα δάκτυλο ή και περισσότερα, αν αυτό σας βολεύει περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε κύλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, πάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά, ανάλογα με το app ή την ιστοσελίδα. Αυτού του είδους η κίνηση χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάγνωση κειμένων ή μιας λίστας όπως οι Επαφές αλλά και για την ρύθμιση της ώρας στο Ειδοποίηση για το Ξυπνητήρι. Με την κύλιση δεν μπορείτε να επιλέξετε ή να ανοίξετε κάτι, απλά να μετακινήσετε μια λίστα. Για επιλογή, χτυπήστε ελαφρά (βλ. Προηγούμενη κίνηση).

3. Σάρωση

Η Σάρωση είναι είδος κύλισης από ένα συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης. Π.χ. αν βάλετε το δάκτυλο σας στο πάνω μέρος της οθόνης και τραβήξετε προς τα κάτω, θα ανοίξετε το Notification Center ή αν σαρώσετε από το κάτω μέρος προς τα πάνω, ανοίγει αυτόματα το Control Center. Με την ίδια κίνηση μπορείτε να ανανεώσετε τη ροή των μηνυμάτων σας, των email αλλά και του Facebook.

ired iphone finger movements 02

4. Χτύπημα

Ακουμπήστε το δάκτυλό σας στην οθόνη και γρήγορα χτυπήστε το σαρώνοντας αριστερά ή δεξιά, πάνω ή κάτω. Αν είστε στην οθόνη αφετηρίας, με αυτή την κίνηση θα οδηγηθείτε στις άλλες σελίδες. Αν κάνετε το ίδιο σε μια λίστα, θα μπορείτε να τη μετακινήσετε πάνω ή κάτω πιο γρήγορα από ότι αν κάνατε κύλιση. Μπορείτε να περιμένετε η κίνηση να σταματήσει μόνη της ή να τη διακόψετε εσείς όταν εντοπίσετε αυτό που θέλετε, απλώς χτυπώντας στο στοιχείο που σας ενδιαφέρει.

5. Ζουμ

«Τσιμπήστε» με τα δυο δάκτυλα για να ζουμάρετε και ανοίξτε τα για να ξεζουμάρετε σε φωτογραφίες, ιστοσελίδες, email κλπ.

ired iphone finger movements 03

6. Ολίσθηση

Η μπάρα ολίσθησης εμφανίζεται όταν θέλετε να ανοίξετε ή να κλείσετε το iPhone. Επίσης φαίνεται στη οθόνη κλειδώματος όταν κάποιος σας καλεί. Αγγίξτε και κρατήστε τη μπάρα με το βελάκι στα αριστερά και κυλήστε το δάκτυλό σας στα δεξιά. Η κίνηση αυτή χρησιμεύει και όταν θέλετε να ανοίξετε ένα στοιχείο από το Κέντρο Γνωστοποιήσεων, όπως ένα email, ένα μήνυμα ή ένα tweet.

7. Πίεση

Αφορά τα κουμπιά εκτός οθόνης αφής, όπως το κουμπί αφετηρίας, το κουμπί ύπνου/αφύπνισης, τον διακόπτη κουδουνίσματος/σίγασης ή τα χειριστήρια έντασης ήχου.

8. Διπλό κλικ

Το διπλό κλικ στο κουμπί αφετηρίας εμφανίζει την οθόνη πολυδιεργασίας. Αν κολλάει μια εφαρμογή θα το χρειαστείτε άμεσα.

9. Τριπλό κλικ

Πατώντας τρεις φορές στο κουμπί αφετηρίας ενεργοποιούνται λειτουργίες που έχετε ήδη ρυθμίσει στις Ρυθμίσεις Προσβασιμότητας: Voice Over, Zoom και Assistive touch.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: