Ενεργοποίηση Επεκτάσεων στο iOS

Ενεργοποίηση Επεκτάσεων στο iOS
ired.gr

Πώς να προσθέσετε Extensions στα iOS Share Sheets

Οι Επεκτάσεις (Extensions) είναι μια χρήσιμη λειτουργία στο iOS που μας επιτρέπει να προσθέσουμε επιπλέον δυνατότητες που υπάρχουν σε μια τρίτη εφαρμογή μέσα στο γενικότερο λειτουργικό της συσκευής μας, ώστε να χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Οι Επεκτάσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών όπως το διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ εφαρμογών, το διαμοιρασμό περιεχομένου σε διάφορες υπηρεσίες ή κοινωνικά δίκτυα, την επεξεργασία φωτογραφιών, το ανέβασμα αρχείων στο διαδίκτυο ή την αποστολή σε email και την εκτύπωσή τους και άλλα πολλά.

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της λειτουργίας διαμοιρασμού (Share Sheets) που υπάρχει στις διάφορες εφαρμογές όπως είναι οι Φωτογραφίες ή ο Safari. Στον σημερινό οδηγό μας θα παρουσιάσουμε πώς να ενεργοποιήσετε μια επέκταση στις Φωτογραφίες σε ένα iPhone, αλλά τα ίδια ισχύουν και για το iPad και για οποιαδήποτε εφαρμογή υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή όπως πχ, ο Safari.

Επειδή οι Επεκτάσεις προέρχονται από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών λογισμικού, δε θα τις βρείτε ενεργοποιημένες εξ' ορισμού κι αν ακόμη κατεβάσετε μια εφαρμογή που τις υποστηρίζει και εμπεριέχει κάποια επέκταση, αυτή δε θα είναι ενεργοποιημένη. Εξ' αιτίας αυτού, πολλοί χρήστες δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα στο iOS.

Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των επεκτάσεων λοιπόν, γίνεται μέσω της τροποποίησης των λειτουργιών κοινωνικού διαμοιρασμού μέσα στα iOS Share Sheets (ακούγεται πολύπλοκο αλλά δεν είναι, μην ανησυχείτε). Σ' αυτό το παράδειγμά μας, θα ενεργοποιήσουμε μια επέκταση των Φωτογραφιών στην εφαρμογή Skitch για το iOS, που είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μας επιτρέπει να σημειώνουμε φωτογραφίες με κείμενο, βέλη ή άλλα σχέδια.

Πολλές άλλες εφαρμογές (περισσότερες απ' ό,τι φαντάζεστε) έχουν επεκτάσεις, γι' αυτό να ελέγχετε την περιγραφή της εφαρμογής πριν την κατεβάσετε ή να ψάχνετε στις ρυθμίσεις της. Επίσης, θα πρέπει να έχετε την τελευταία έκδοση του iOS, καθώς οι παλαιότερες δεν υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.

Πώς γίνεται

  • Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει και περιέχει επεκτάσεις (στην περίπτωσή μας το Skitch), θα πρέπει να πάμε στην εφαρμογή για την οποία υποστηρίζονται οι επεκτάσεις - σ' αυτή την περίπτωση στις Φωτογραφίες.
  • Στις Φωτογραφίες (ή στο Safari), ανοίγουμε ένα αρχείο ώστε να μπορέσουμε να δούμε το εικονίδιο του Share Sheet - για παράδειγμα, μια φωτογραφία ή μια ιστοσελίδα.
  • Πατάμε το εικονίδιο του Share Sheet (είναι το τετράγωνο με το βελάκι στην πάνω μεριά του) και μετά σύρουμε προς τα αριστερά μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή Λοιπά (More).

ired iphone activate extensions 01

  • Βρίσκουμε την επέκταση που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και πατάμε το διακόπτη ΟΝ (γίνεται πράσινο) και μετά πατάμε το Τέλος (Done).

ired iphone activate extensions 02

Μπορούμε επίσης να διαμορφώσουμε την εμφάνιση των επεκτάσεων κατά το γούστο μας μέσα στο iOS Share Sheet menu με το να πατήσουμε και να σύρουμε το εικονίδιο της επέκτασης που μας ενδιαφέρει πιο μπροστά ή πιο πίσω όταν βρισκόμαστε στην οθόνη των "Λοιπών".

Από εδώ και στο εξής, θα βρίσκουμε τη νέα επέκταση μέσα στο μενού των επεκτάσεων και για να τη χρησιμοποιήσουμε, απλά θα πρέπει να πατήσουμε στο αντίστοιχο εικονίδιο. Στο παράδειγμά μας, αν πατήσουμε την επέκταση του Skitch σε μια φωτογραφία που κοιτάμε μέσα στις Φωτογραφίες, θα μπορούμε να την μαρκάρουμε απευθείας μέσα στην εφαρμογή των Φωτογραφιών και χωρίς να χρειάζεται να εκκινήσουμε το ίδιο το Skitch επί τούτου. Μόλις δώσαμε μια νέα διάσταση στην πολυδιεργασία (multitasking).

Όπως είπαμε, η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη σε πολλές άλλες εφαρμογές του iOS. Κάποιες από αυτές είναι τα Pocket, Skitch, ViewEXIF, Dropbox, iMovie, Camera Plus, αλλά θα βρείτε αναρίθμητες άλλες με τις δικές τους δυνατότητες η κάθε μία, γι' αυτό, καλό θα είναι να ψάχνετε τις εφαρμογές και να μελετάτε την περιγραφή τους, καθώς και το τι προσθέτουν οι διάφορες ενημερώσεις τους, μια και - σε μερικές περιπτώσεις - μπορεί να προστεθούν επεκτάσεις που δεν υπήρχαν και νέες δυνατότητες σ' αυτές που υπάρχουν.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: