YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Dock

YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Dock
ired.gr

Όλες οι αλλαγές που εντοπίσαμε στις προτιμήσεις συστήματος - της ενότητας Dock.

Όπως και σε άλλες εφαρμογές τους συστήματος, οι προτιμήσεις της ενότητας Dock, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στην τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού OS X 10.10 Yosemite. Η ενότητα προτιμήσεις Dock, είναι υπεύθυνη για τις ρυθμίσεις οι οποίες επηρεάζουν της λειτουργίες της βάσης εφαρμογών και της εμφάνισής της. Όπως σε όλες τις ενότητες προτιμήσεων και η ενότητα dock έχει δεχθεί σχεδιαστικές αλλαγές στην εμφάνισή της, ενώ υπάρχει και μία μικρή αλλαγή στην ίδια την ενότητα.

Στη νέα αναβάθμιση OS X 10.10 Yosemite, η ενότητα dock, φαίνεται να παραμένει σχεδόν ίδια, διαθέτοντας ρυθμίσεις που υπήρχαν και στις παλαιότερες εκδόσεις OS X. Παρέχει στην ουσία τρόπους προσαρμογής της λειτουργίας του dock. Το ίδιο το dock έχει δεχθεί αλλαγές στην εμφάνιση, οι οποίες πιθανόν να μην είναι αποδεχτές από όλους. Και το ίδιο το εικονίδιο της ενότητας dock έχει αλλάξει, όπως και στις περισσότερες ενότητες προτιμήσεων συστήματος.

ired mac yosemite dock 01

Σε παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού, υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται κάποιες αλλαγές και ρυθμίσεις απευθείας από το dock αγγίζοντας την διαχωριστική γραμμή (στη δεξιά πλευρά), με δεξί κλικ. Η δυνατότητα αυτή υφίσταται και στη νεότερη αναβάθμιση. Το διαχωριστικό στην έκδοση OS X Yosemite, έχει γίνει περισσότερο ορατό από ό,τι ήταν στην έκδοση OS X Mavericks.

Την διαχωριστική γραμμή μπορείτε να την εντοπίσετε μεταξύ των εφαρμογών και φακέλων εγγράφων στο dock. Εάν πλησιάσετε τον κέρσορα στη γραμμή, θα εμφανιστεί ένα βέλος διπλής κατεύθυνσης. εάν στη συνέχεια κάνετε δεξί κλικ (πλήκτρο ελέγχου) εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει διαφορετική εμφάνιση (χρήση σκούρας γραμμής μενού και dock) από τις προτιμήσεις στην ενότητα "Γενικά", τόσο το dock όσο και το μενού, θα έχει διαφορετική εμφάνιση.

Πάνω πάνω στην ενότητα προτιμήσεων dock, συναντάτε ένα ρυθμιστικό με τίτλο "Μέγεθος" (μικρό έως μεγάλο). Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα πλήκτρο επιλογής, checkbox το οποίο προηγείται από ένα δεύτερο ρυθμιστικό που αφορά τη μεγέθυνση. Όταν η επιλογή "Μεγέθυνση" (checkbox) είναι τικαρισμένη, είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το ρυθμιστικό "Ελάχιστη έως Μέγιστη" για να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος του επιπέδου μεγέθυνσης των εικονιδίων των εφαρμογών, που βρίσκονται στο Dock. Όταν το checkbox δεν έχει επιλεχθεί, τότε το ρυθμιστικό είναι απενεργοποιημένο.

Ακολουθούν τρία πλήκτρα επιλογής θέσης του Dock στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία συναντάμε στο κέντρο του πλαισίου της ενότητας Προτιμήσεις Dock. Από προεπιλογή το πλήκτρο επιλογής που είναι ενεργοποιημένο έχει τον τίτλο "Κάτω". Στη διάθεσή σας υπάρχουν άλλα δύο πλήκτρα επιλογής, "Αριστερά" ή "Δεξιά".

Εάν ανήκετε στους χρήστες της εφαρμογής Final cut κι έχετε επιλέξει τα εργαλεία της εφαρμογής να βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης, έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε ολόκληρο το Dock σε κάποια από τις δύο πλευρές.

Το πλήκτρο που ακολουθεί με το drop down μενού, αφορά το εφέ που θα ενεργοποιείται κατά την ελαχιστοποίηση ενός παραθύρου. Από προεπιλογή είναι ενεργοποιημένο το εφέ "Genie", το οποίο μπορούμε να το παρομοιάσουμε σαν συρρίκνωση υγρού μέσα σε ένα χωνί.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν αγγίζετε μία εφαρμογή ώστε να γίνει η μεγιστοποίησή της. Tο εφέ "Kλιμάκωσης", καταναλώνει μικρότερη ενέργεια επεξεργασίας κατά την ελαχιστοποίηση ενός παραθύρου. Το πλάτος και το ύψος κατά την ελαχιστοποίηση διατηρούνται σε αναλογία. Μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία ελαχιστοποίησης ενός παραθύρου, πατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift.

ired mac yosemite dock 02

Τέλος το κάτω μέρος του πλαισίου διαθέτει τα ίδια 5 πλήκτρα επιλογής (checkboxes), τα οποία υπάρχουν από το λογισμικό Mountain Lion, με μία παραλλαγή στο κείμενο της τελευταίας επιλογής:

  • Διπλό κλικ σε γραμμή τίτλου για ελαχιστοποίηση: Ενεργοποιώντας το αντίστοιχο πλήκτρο επιλογής, η δυνατότητα για άμεση ελαχιστοποίηση είναι διαθέσιμη.
  • Ελαχιστοποίηση παραθύρων στο εικονίδιο εφαρμογής: Ελέγχεται η δυνατότητα κατά την ελαχιστοποίηση της εφαρμογής, μη εμφάνισης του εικονιδίου ως ορατό ξεχωριστό αρχείο στο Dock. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής, εμφανίζεται λίστα με τα αρχεία που συσχετίζονται με την εκάστοτε εφαρμογή.
  • Κίνηση εφαρμογών που ανοίγουν: Όταν το πλήκτρο επιλογής είναι τικαρισμένο, κατά την ενεργοποίηση μιας εφαρμογής (είτε είναι είτε δεν είναι μόνιμα στο dock), θα αναπηδήσει πολλές φορές, πριν το άνοιγμα. Εάν δεν επιλέξετε τη συγκεκριμένη δυνατότητα το εικονίδιο θα παραμένει ακίνητο.
  • Αυτόματη απόκρυψη κι εμφάνιση στο Dock: Επιλέγοντας το συγκεκριμένο εικονικό πλήκτρο, το Dock θα εμφανίζεται από το κάτω μέρος (ή τις πλευρές ανάλογα την επιλογή θέσης), μόνο όταν ο κέρσορας κινείται προς το μέρος του, δηλαδή στο άκρο της οθόνης όπου βρίσκεται. Εάν δεν το επιλέξετε, το Dock θα είναι ορατό καθ' όλη τη διάρκεια χρήσης του υπολογιστή σας.
  • Εμφάνιση ενδείξεων για ανοιχτές εφαρμογές: Κατά το χρόνο όπου μία εφαρμογή είναι ενεργή, εμφανίζεται μία τελεία στο κάτω μέρος του εικονιδίου στο dock (μαύρη από προεπιλογή, λευκή όταν έχετε επιλέξει "Χρήση σκούρας γραμμής μενού και dock"). Εάν δεν επιλέξετε την εμφάνιση ενδείξεων, δεν θα εμφανίζεται καμία ένδειξη.

Διαβάστε επίσης: YOSEMITE - Προτιμήσεις συστήματος - Γνωστοποιήσεις

Προσθέσαμε άλλη μία ενότητα, σχετικά με τις ρυθμίσεις εφαρμογών προτιμήσεων συστήματος. Εάν κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: