80’s - Τα video games που αγαπήσαμε

80’s - Τα video games που αγαπήσαμε
ired.gr

Retro mode: Επιλέξαμε από την δεκαετία του '80 τα 15 video games που μας άρεσαν περισσότερο

Εισαγωγή

Αντί εισαγωγής, ας ξεκινήσουμε κατευθείαν εξηγώντας κάτι που θα συναντήσουμε πολλές φορές σε αυτό το άρθρο. Τον όρο "coin op": Η ελεύθερη μετάφραση είναι "τα ηλεκτρονικά", όπως τα λέγαμε τότε. Τα μαγαζιά που τα είχαν τα αποκαλούσαμε τότε "ουφάδικα"!

ired diafora games we loved 01

Σε αυτό το σύντομο ταξίδι μας θα συναντήσουμε επίσης πολλές "μάρκες" και τύπους Η/Υ της εποχής, από τον ZX Spectrum έως και την Amiga. Οι παλαιότεροι σίγουρα αναπολούν αθώες παιδικές και εφηβικές στιγμές και οι νεότεροι θα καταλάβουν πως κάποτε τα 8 bit ήταν "η τεχνολογία στα καλύτερά της"!

Ας ξεκινήσουμε:

Outrun (1986)

ired diafora games we loved 02

Διαθεσιμότητα: Coin-op, Master System, C64, Amstrad CPC, Spectrum, MSX, MSX2, Amiga, Atari ST, PC

Ίσως το πιο διάσημο "αυτοκινητάκι" της εποχής. Με εκπληκτικά γραφικά (είπατε κάτι;) και κανονικό τιμόνι που άντεχε στα πολλά νευρικά χτυπήματά μας!

International Karate+ (1986)

ired diafora games we loved 03

Διαθεσιμότητα: Atari 400/800, C64, Spectrum, C64, PC, ST, Amstrad CPC, MSX, Amiga

Το είχα "λιώσει" στην Amiga. Απλά κορυφαίο! Αν θυμάμαι καλά είχε και ειδικούς διαγωνισμούς για την απόκτηση νέων ζωνών του καράτε!

Final Fantasy (1987)

ired diafora games we loved 04

Διαθεσιμότητα: NES

Δεν είμαι φαν της σειράς (ξέρω, ξέρω, είμαι απαράδεκτος), αλλά όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του '80. Όλοι γνωρίζουμε την συνέχεια αυτής της πολύ επιτυχημένης σειράς.

R-Type (1987)

ired diafora games we loved 05

Διαθεσιμότητα: Coin-op, C64, Spectrum, PC Engine, MSX, Gameboy, ST, Amstrad CPC

Αυτό το παιχνιδάκι το είχα παίξει πολύ στον ZX Spectrum. Πολύ καλό gameplay, υπέροχα (!) γραφικά. Από τα καλύτερα "διαστημικά" (έτσι τα αποκαλούσαμε τότε) παιχνίδια.

Rainbow Islands (1987)

ired diafora games we loved 06

Διαθεσιμότητα: Coin-op, C64, Spectrum, Amstrad CPC

Ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά το Rainbow Islands ήταν το sequel του καταπληκτικού Bubble Bobble που θα συναντήσουμε πιο κάτω στην λίστα μας. Παιχνίδι με πολλούς φίλους, απογοήτευση για εμένα.

Prince Of Persia (1989)

ired diafora games we loved 07

Διαθεσιμότητα: Apple II

Ο ορισμός του action - adventure game. Με φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Για Apple II...

Sim City (1989)

ired diafora games we loved 08

Διαθεσιμότητα: Amiga, Mac, PC, C64

Το γνωρίζατε πως το πασίγνωστο franchise είχε ξεκινήσει από τότε την πορεία του; Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα γραφικά του (ακόμα και για την εποχή) δεν ήταν το δυνατό του σημείο.

Donkey Kong (1981)

ired diafora games we loved 09

Διαθεσιμότητα: Coin-op, Colecovision, Apple II, C64, TI-99, PC, Atari 400/800, NES, MSX, Intellivision, Atari 7800, VIC-20

All time classic. Τόσο απλά!

Super Mario Bros 3 (1989)

ired diafora games we loved 10

Διαθεσιμότητα: NES

Ο γνωστός μας Mario είχε ξεκινήσει τις περιπέτειές του (και μαζί τις δικές μας) πολύ πίσω στον χρόνο. Το βασίλειο των μανιταριών, καλά κρατεί!

Tetris (1985)

ired diafora games we loved 11

Διαθεσιμότητα: NES, Spectrum, C64, BBC, Gameboy, PC, ST, coin-op

Αγαπημένο, νομίζω από όλους μας. Έχω ονειρευτεί άπειρες φορές τουβλάκια (τα οποία όντως τυχαίως στο όνειρο "ταίριαζαν" ακριβώς!).

Elite (1984)

ired diafora games we loved 12

Διαθεσιμότητα: BBC Micro, Acorn Electron, C64, Atari ST, Spectrum, Electron, NES, PC, Apple II, MSX, Archimedes, ST

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Elite ήταν το "βάθος" του ως παιχνίδι. Αντί "μονόδρομων" ο παίχτης επέλεγε το πως θέλει να κινηθεί στην συνέχεια και την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Kick Off (1989)

ired diafora games we loved 13

Διαθεσιμότητα: Amiga & Atari ST

Κατά την γνώμη μου, το Kick Off ήταν το "ποδοσφαιράκι" που άνοιξε τον δρόμο στα υπόλοιπα. Εισήγαγε σωστά το "after touch" (φάλτσο), κάτι που είχε δοκιμαστεί αρχικώς (αποτυχημένα) στο Super Soccer για τον ZX Spectrum. Επίσης, κατάφερε να μας τραβήξει μακριά από το Match Day II (ZX Spectrum).

Ms. Pac-Man (1981)

ired diafora games we loved 14

Διαθεσιμότητα: Coin-op, Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Atari 400/800, C64, NES, Genesis, Spectrum, Game Boy

Όλοι μας έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες ώρες με αυτό το δημοφιλέστατο, κλασικό παιχνίδι.

Bubble Bobble (1986)

ired diafora games we loved 15

Διαθεσιμότητα: Coin op

Αρχικά διατέθηκε αποκλειστικά για coin op (από την Titan) και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών. Θυμάμαι, τότε τον "κακό" τον λέγαμε Χάρη, γιατί όταν έπρεπε να βιαστούμε για να μην εμφανιστεί, βλέπαμε το μήνυμα "hurry up"!

Pang (1989)

ired diafora games we loved 16

Διαθεσιμότητα: Coin op

Το εναλλακτικό του όνομα ήταν "Buster Bros" και ήταν δημιούργημα της Capcom. Το 1990 η Ocean Software ανέλαβε την μεταφορά του σε ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, Commodore Amiga, MS-DOS και Atari ST. Η αποθέωση του ομαδικού παιχνιδιού! Εκπληκτική μουσική!!!

Επίλογος

Προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε λίγη από τη "μαγεία" της δεκαετίας του '80 στο χώρο των video games. Τότε δεν γνωρίζαμε το που θα οδηγούσε αυτή η επανάσταση, αλλά ήμασταν σίγουροι πως κάτι εκπληκτικό συνέβαινε.

Η οδός Στουρνάρη τότε ήταν ο παράδεισός μας. Κάθε φορά που την διασχίζω σήμερα, αναπολώ. Ελπίζω το μίνι ταξίδι στον τεχνολογικό χρόνο να ήταν και για εσάς ευχάριστο. Θα θέλαμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας αγαπημένα παιχνίδια της εποχής!

από Kostthem

Δείτε περισσότερα: