5 λόγοι για να μην αγοράσετε τώρα το Apple Watch

5 λόγοι για να μην αγοράσετε τώρα το Apple Watch
ired.gr

Apple Watch, 5 λόγοι για να περιμένετε την επόμενη έκδοση.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναρτήσει άρθρο με επιχειρήματα, προκειμένου να αποδείξουμε πως αξίζει να επενδύσετε στην αγορά ενός Apple Watch, παρά σε μία οποιαδήποτε άλλη wearable συσκευή του ανταγωνισμού.

6 λόγοι για να αγοράσετε ένα Apple Watch

Συγκεκριμένα είχαμε αναφέρει πως η νέα συσκευή της Apple, Apple Watch συμμετέχει στο οικοσύστημα της Apple κι αναμένεται να επικρατήσει στην αγορά, λόγω των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπου ο πελάτης έρχεται σε άμεση επαφή με το προϊόν.

Επιπλέον μετράει εκατομμύρια υποψήφιους αγοραστές, καθώς η wearable συσκευή της Apple, συνεργάζεται άψογα με το υπόλοιπο οικοσύστημα συσκευών της. Αναφέραμε το πόσο εύκολο είναι να λάβετε μία εισερχόμενη κλήση ή ένα μήνυμα κειμένου, αλληλεπιδρώντας μοναδικά, είτε απαντώντας απευθείας από το Apple Watch είτε αποστέλλοντας ένα κινούμενο σχέδιο ως απάντηση.

Είπαμε ακόμη πως μπορείτε να ελέγξετε τη μουσική και να περιηγηθείτε στη συλλογή σας. Στα πλεονεκτήματα μπορείτε να προσθέσετε την εφαρμογή "Χάρτες" καθώς δεν απαιτεί να παρακολουθείτε συνέχεια την οθόνη. Με την υιοθέτηση της τεχνολογίας taptic, η συσκευή σας ειδοποιεί με μία μικρή ενόχληση (ανεπαίσθητη δόνηση διαφορετικής έντασης), εάν πρέπει να στρίψετε αριστερά ή δεξιά.

ired tech apple watch not to buy 01

Ως ένα ακόμη σημαντικό επιχείρημα ενάντια στην υπόλοιπη αγορά, θέσαμε την οθόνη της συσκευής. Η οθόνη διαθέτει τεχνολογία ανάλυσης retina, πυκνότητας 290 ή 302 PPI, ανάλογα το μέγεθος, με ζωηρά έντονα χρώματα και ευκρινή εικόνα.

Στο Apple Watch θα συναντήσετε και widgets τα οποία παίζουν το ρόλο των γνωστοποιήσεων. Μπορείτε με μία ματιά να παρακολουθήσετε το ημερολόγιό σας, τον καιρό, την κυκλοφορία στους δρόμους ακόμη και πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Χάριν στους αισθητήρες που συμπεριλαμβάνονται στο Apple Watch, είστε σε θέση να παρακολουθείτε διάφορους βιολογικούς δείκτες όπως τις θερμίδες, που καίγονται, βηματομετρητή, καρδιακό ρυθμό καθώς και τη συνολική διάρκεια που δεν ασκήστε.

Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα ανήκουν στα θετικά της συσκευής. Υπάρχουν όμως λόγοι που δεν πρέπει να βιαστούμε; μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο να περιμένουμε την επόμενη γενιά; Θα υπάρξει επόμενη γενιά άμεσα;

H πρώτη γενιά Apple Watch έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης της, το Σεπτέμβριο του 2014. Η Apple δημιούργησε ντόρο για μία χωρίς προηγούμενο εμπειρία χρήσης συσκευή, όπως συνήθως κάνει με τα νέα της προϊόντα δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή Ματιές, και στο Digital crown, αναπόσπαστο εξάρτημα ενός παραδοσιακού ρολογιού, σε smartwatch.

Όμως με τα πρώτα reviews που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διάφορες ιστοσελίδες, φαίνεται πως το smartwatch της Apple, δεν εντυπωσίασε τόσο όσο όλοι περίμεναν. Γιατί; Ας το δούμε στη συνέχεια.

1. Η πρώτη προσπάθεια δεν είναι και η καλύτερη

Ένας από τους κύριους λόγους που δεν χρειάζεται να βιαστείτε προκειμένου να αποκτήσετε το Apple Watch, είναι πως όπως κάθε άλλη πρώτης γενιάς συσκευή, είναι μία δοκιμαστική συσκευή. Η πρόωρη υιοθέτηση της συσκευής, συνήθως συνοδεύεται και με διάφορα προβλήματα τα οποία λύνονται με την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης. Για παράδειγμα πάρτε το πρώτο iPhone το οποίο δεν διέθετε υποστήριξη 3G δικτύων ή App Store. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του iPhone και τα οποία ήρθαν μαζί με τη δεύτερη έκδοσή του.

ired tech apple watch not to buy 02

H ιστορία επαναλαμβάνεται και με τη συσκευή iPad - Θυμάστε πόσο βαρύ ήταν το αρχικό; Πέραν του βάρους είχε και μία περίεργη σχεδίαση και φυσικά δεν είχε κάμερα. Το iPad 2 ήρθε να λύσει όλα αυτά τα μειονεκτήματα, καθιστώντας ταυτόχρονα την πρώτη γενιά περιττή. Σύντομα και οι developers σταμάτησαν να παρέχουν υποστήριξη για το αρχικό iPad και η Apple το απομάκρυνε στη συνέχεια από τον κύκλο αναβάθμισης του λειτουργικού iOS.

Διαβάστε επίσης: Apple Watch - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2. Προβλήματα επιδόσεων

Πρόωρες παρουσιάσεις του προϊόντος Apple Watch, υποστηρίζουν πως δεν είναι τόσο γρήγορο όσο δείχνει. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για υποτονική συμπεριφορά, ειδικά κατά τη φόρτωση εφαρμογών, η αιτία για την υποτονική συμπεριφορά, φαίνεται να είναι η καθυστέρηση μέσω των υπηρεσιών τοποθεσίας. Εφαρμογές οι οποίες απαιτούν υπηρεσίες τοποθεσίας φαίνεται πως καθυστερούν να φορτώσουν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα.

Άλλες αναφορές μιλούν για τις κοινοποιήσεις οι οποίες επιβραδύνουν τις επιδόσεις της συσκευής Apple Watch, με κάποιες από αυτές τις αναφορές να κατηγορούν την Apple πως θυσιάζει τις επιδόσεις, προκειμένου η συσκευή να βρίσκεται σε λειτουργία για ολόκληρη την ημέρα χωρίς φόρτιση. Εάν μία τέτοια υπόθεση είναι πραγματική, αξίζει η απόκτησή του τώρα; Δεν είμαστε σίγουροι.

Η Apple έχει σχολιάσει το γεγονός των πρόωρων αναφορών, λέγοντας πως η dev team της εταιρείας, εργάζεται ώστε να διορθώσει τυχόν προβλήματα ταχύτητας και θα έχουν επιλυθεί όλα κατά την επίσημη κυκλοφορία της συσκευής.

3. Η χρήση του προκαλεί σύγχυση

Σύμφωνα με τον συντάκτη Farhad Manjoo της ιστοσελίδας NY Times, το Apple Watch είναι "too much" ακόμη και για τους έμπειρους developers. Ενάντια στη συνήθη φιλοσοφία της Apple, η νέα συσκευή φαίνεται πως δεν είναι σχεδιασμένη για αρχάριους χρήστες της τεχνολογίας.

ired tech apple watch not to buy 03

Κρίνοντας από το σχεδιασμό του Apple Watch OS, ο στόχος είναι οι χρήστες οι οποίοι λαμβάνουν πολύ συχνά κοινοποιήσεις ή οι χρήστες οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν την ψηφιακή τους ζωή. Παρότι πολλά smartwatches έχουν σχετικά απλό interface, όπως για παράδειγμα το λειτουργικό της Google OS, το ρολόι της Apple δέχεται μία σειρά από προσαρμογές κι επιλογές χαρακτηριστικών, τα οποία δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμα από νέους χρήστες - ειδικά για μία ολοκαίνουρια πλατφόρμα - με την οποία δεν είναι εξοικειωμένοι.

Τελικά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό σύστημα της συσκευής και να πλοηγηθεί με ακρίβεια, αλλά σίγουρα όχι στον ίδιο χρόνο. Ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να διαφέρει και να είναι ανάλογος με τις τεχνικές ικανότητες του εκάστοτε χρήστη.

Διαβάστε επίσης: 12 σημεία στα οποία υπερτερεί το Apple Watch έναντι του υπάρχοντος ανταγωνισμού

4. Διαφορετικές όψεις ρολογιού

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά πολλών smartwatches, στην αγορά είναι η δυνατότητα που παρέχεται προσαρμογής όψεων, καθιστώντας τη συσκευή μοναδική για κάθε χρήστη. To Pebble επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους όψεις και να τις εισάγουν στο ρολόι τους, ενώ το λειτουργικό Android έχει μία μεγάλη ποικιλία από όψεις ρολογιών, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή στο Google Play. Η Apple τι δίνει ως απάντηση;

Εννέα διαφορετικές όψεις - οι οποίες θεωρούνται μοναδικές - συμπεριλαμβανομένου της όψης που εμπεριέχει την τρέχουσα θέση του ηλίου στο ουρανό και μία ακόμη η οποία εμφανίζει τον Μίκυ Μάους. Με τη δυνατότητα "Force touch" στη οθόνη του ρολογιού, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν διάφορα στοιχεία, κάνοντας μικροαλλαγές σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ired tech apple watch not to buy 04

Στην ουσία δεν επιδέχεται σοβαρής παραμετροποίησης. Στο App Store δεν υπάρχει ενότητα, η οποία να διαθέτει όψεις για το Apple Watch τρίτων κατασκευαστών - πράγμα το οποίο θα ήταν εξαιρετικό ως ιδέα - και φυσικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε τις δικές όψεις και να τις εισάγετε στο Apple Watch. Για μία συσκευή η οποία υπερηφανεύεται πως μπορεί να κάνει πάρα πολλά, φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα βασικά.

5. Κόστος και μεταπωλητική αξία

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο θα σας λέγαμε να περιμένετε και να μην προχωρήσετε στην απόκτηση ενός Apple Watch πρώτης γενιάς, είναι το κόστος και η μεταπωλητική του αξία. Ακόμη και η πιο οικονομική εναλλακτική της συσκευής, η έκδοση Sport, κοστίζει από 270€ περίπου. To κόστος αυτό είναι το υψηλότερο της τρέχουσας αγοράς smartwatch με πολλές συσκευές Android, να κοστίζουν μεταξύ 100-200€. Στις τιμές δεν έχουμε συμπεριλάβει την έκδοση Watch, ή την έκδοση edition, που κυμαίνεται μεταξύ 9.000€ - 15.000€.

Το να πληρώσει κάποιος περισσότερα για μία συσκευή που πραγματικά κάνει περισσότερα δεν είναι κακό από μόνο του, εφόσον δικαιολογείται η διαφορά. Όμως το να υπάρχει διαφορά στην τιμή μεταξύ των τριών εκδόσεων, χωρίς να υπάρχουν διαφορές στα χαρακτηριστικά απόδοσης, παρά μόνο στο σχέδιο και στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευής τους, είναι θα λέγαμε ειρωνικό. Μήπως σας θυμίζει καμία άλλη εταιρεία, από τον κόσμο της μόδας;

ired tech apple watch not to buy 05

Ένα άλλο ζήτημα είναι η μεταπωλητική αξία. Όπως και στο αυτοκίνητο, όταν αγοράσετε ένα Apple Watch, η τιμή του αυτόματα μειώνεται. Σε αυτό δεν έχει βοηθήσει ο ετήσιος κύκλος αναβάθμισης των προϊόντων, o οποίος εάν τηρηθεί και στο Apple Watch σημαίνει πως μέσα στο 2016, θα δούμε να κυκλοφορεί το Apple Watch 2. Η δεύτερη γενιά πιθανόν να είναι μία ολοκληρωτική βελτίωση σε σχέση με την πρώτη προσπάθεια η οποία και θα ρίξει στα τάρταρα οποιαδήποτε μεταπωλητική αξία της πρώτης γενιάς, ακολουθώντας πιθανόν πορεία, παρόμοια με την πρώτη γενιά του iPad.

Προσπαθήσαμε να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος με 5 λόγους για τους οποίους θα προτείναμε να περιμένετε για την επόμενη έκδοση Apple Watch. Εάν όμως εσείς πιστεύετε και επιθυμείτε πως η επένδυση που θα κάνετε αξίζει τον κόπο, δεν υπάρχει κανένας λόγος εμείς να σας αποτρέψουμε.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: