Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple θυσιάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός iPhone για τη χρηστικότητα;

Η Apple θυσιάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός iPhone για τη χρηστικότητα;
ired.gr

Προτιμάτε μία λεπτότερη συσκευή ή μία, με μεγαλύτερο πάχος και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας;

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση διαβάσαμε αυτές τις ημέρες, σχετική με το πάχος του iPhone και το μέγεθος της μπαταρίας του, και θεωρήσαμε πως καλό θα ήταν να σας τη μεταφέρουμε.

Γιατί η Apple όταν πρόκειται για μία νέα συσκευή iPhone δεν διατηρεί το πάχος της, αυξάνοντας το μέγεθος της μπαταρίας; Τόσο δύσκολο είναι να το σκεφθεί ή μήπως όχι;

Με βάση τον παραπάνω συνειρμό σκέψεων, φαίνεται πως η Apple σκοπίμως θυσιάζει την μακροζωία για την αισθητική. Στην ουσία θέτει την λεπτότητα πάνω από τη χρηστικότητα. Ο Rene Richie της τεχνολογικής ιστοσελίδας iMore, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της βιομηχανίας και ανακάλυψε πως το θέμα μπαταρίας σε συνάρτηση με τη διάρκεια ζωής, είναι εξαιρετικά πολύπλοκo.

Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις όταν πρόκειται για το iPhone, είναι ότι η Apple θα μπορούσε απλά να διπλασιάσει και να αυξήσει αντιστοίχως τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ας δούμε την αναφορά του Christopher Mims στη Wall Street Journal, σχετικά με το αν ένα "παχύτερο" iPhone θα διαρκούσε περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: 7 διδάγματα από την Apple που μας βοηθούν να αλλάξουμε τη ζωή μας

Δείτε το τελευταίο iPhone κι ας κάνουμε ένα νοητικό πείραμα το οποία αφορά τις αλλαγές που έχει υποστεί η συσκευή από την τέταρτη έκδοση έως το iPhone 6. Σε τέσσερα χρόνια οι μηχανικοί της Apple μείωσαν το πάχος της συσκευής κατά 2,4 χιλιοστά (όσο το πάχος τριών πιστωτικών καρτών). Παρότι προσέφερε μία μεγαλύτερη οθόνη το βάρος αυξήθηκε μόνο κατά 8 γραμμάρια.

ired iphone bigger battery 01

Λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος της παρούσης μπαταρίας, μαθηματικά έχει λογική να σκεφθεί κάποιος πως εάν το iPhone 6 διατηρούσε το πάχος του iPhone 4, θα μπορούσε να έχει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Ακούγεται εντυπωσιακό θεωρητικά αλλά μπορείτε να φανταστείτε το βάρος μιας συσκευής όμοια σε πάχος με το iPhone 4; Κι εδώ αρχίζει να ξεθολώνει λίγο το τοπίο.

Η Apple σκόπιμα επισήμανε πως το iPhone 6 είναι πραγματικά ελαφρύτερο από το iPhone 4. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί η λεπτότητα βελτιώνει πρακτικά την αίσθηση της συσκευής στο χέρι και στην τσέπη, και το πόσο ελαφριά είναι μία συσκευή, έχει σημαντική σημασία. Το μειωμένο βάρος βελτιώνει τη χρηστικότητα.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μια σταθερή αξία στις mobile συσκευές. Κάθε χαρακτηριστικό που προστίθεται, επιβαρύνει τη διάρκειά της. Εδώ θα πρέπει να συμπεριλάβετε την οθόνη, τα radios και φυσικά το βάρος. Αν μια εταιρεία σαν την Apple αναλαμβάνει το εμπορικό κόστος, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία - πόσο σημαντικό το θεωρεί για τους πελάτες της.

Διαβάστε επίσης: Το Απόλυτο Τεστ: Πόσο φαν της Apple είσαι;

Μία συσκευή παχύτερη και φυσικά βαρύτερη μειονεκτεί κατά την προσπάθεια συγκράτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα με το ένα χέρι. Προκαλεί κούραση και τελικά σας αποτρέπει από το να τη χρησιμοποιείτε είτε είναι φορτισμένη, είτε όχι.

Σκεφτείτε πως ένα iPhone 6 ή ένα iPhone 6 Plus, με πάχος παρόμοιο με του iPhone 4, θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για πολλούς χρήστες οι οποίοι αρέσκονται να διαβάζουν βιβλία ή να παρακολουθούν ταινίες για παράδειγμα, στο κρεβάτι ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Επίσης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το κρατάτε με το ένα χέρι ενώ περπατάτε.

Είναι ο ίδιος λόγος που η Apple προσπαθεί να κάνει το iPad ολοένα και πιο λεπτό, ώστε να είναι πιο ελαφρύ και πιο εύχρηστο. Επίσης οι μπαταρίες δεν διατηρούν μόνο ενέργεια αλλά και θερμότητα. Οι μπαταρίες είναι ένας από τους λόγους όπου οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργούν επεξεργαστές με λιγότερες ενεργειακές ανάγκες με την πάροδο του χρόνου.

ired iphone bigger battery 02

Στη σημερινή γενιά συσκευών iPhone της Apple η οποία είναι ιδιαίτερα λεπτή και ελαφριά, μπορείτε να προσθέσετε μία θήκη με ενσωματωμένη μπαταρία για το διάστημα που χρειάζεστε οπωσδήποτε επιπλέον ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο ο όγκος είναι επιλογή για τη χρηστικότητα κι όχι μειονέκτημα.

Διαβάστε επίσης: Καταρρίπτουμε 5 από τους κυριότερους μύθους που αφορούν την Apple

Αν βρεθείτε με χαμηλή μπαταρία στη συσκευή σας, μπορείτε κάλλιστα να τη φορτίσετε και να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Αν όμως κρατούσατε μία συσκευή ογκώδη και άβολη στην τσέπη σας τι να την κάνετε την διάρκεια της μπαταρίας;

Ο John Gruber της ιστοσελίδας Daring Fireball έκανε μία εύστοχη παρατήρηση:

Σκεφτείτε του φορητούς υπολογιστές για αρκετά χρόνια, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή δεν ξεπερνά τις 4-5 ώρες χρήσης, στην καλύτερη περίπτωση. Οριακά θα μπορούσατε να πετάξετε από ακτή σε ακτή (στην Αμερική) μετ' επιστροφής με ένα Macbook Air, μόνο με μία φόρτιση.

Η αλλαγή που έφερε η Apple επανασχεδιάζοντας τους φορητούς της υπολογιστές είναι κατ' ουσία, η αύξηση των μπαταριών. Επιπλέον η Intell αύξησε την ενεργειακή απόδοση των επεξεργαστών όπως τους Haswell. Οι iOS συσκευές έχουν ήδη φθάσει στο ανώτερο επίπεδο μπαταριών και οι επεξεργαστές τους είναι ιδιαίτερα δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Αυτό σημαίνει πως απουσιάζει κάποια σημαντική ανακάλυψη όσο αφορά τη χημική σύσταση των συσσωρευτών, η οποία ενδεχομένως να μη φέρει μία δραματική αύξηση, αλλά να έχουμε μία επιπρόσθετη ενέργεια.

Οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται αναμένεται να βελτιωθούν τεχνολογικά, το ίδιο και η δημιουργία των οθονών, τα radios θα γίνουν ποιο αποτελεσματικά. Προσθέστε επίσης και το race-to-slip ή άλλες τεχνικές διαχείρισης ενέργειας με την πάροδο του χρόνου και η Apple θα καταλήξει με μία ελαφριά συσκευή με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το iPhone 6 Plus με χρήση περίπου μιάμιση ημέρα, δείχνει πως αυτή η στρατηγική πραγματικά δουλεύει.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status