Έρχονται τα Chromeboxes

Έρχονται τα Chromeboxes
ired.gr

Τα νέα μηχανήματα με το Google Chrome OS σαν λειτουργικό είναι προ των πυλών. Αξίζουν;

Το 2014 αποδείχθηκε μια καλή χρονιά για το λειτουργικό της Google το Chrome OS. Το λειτουργικό της χρησιμοποιείται από ένα πολύ μικρό τμήμα της αγοράς των χρηστών PC, αλλά η Διεθνής Επιχείρηση Δεδομένων (International Data Corporation) δήλωσε πρόσφατα ότι τα Chromebooks (φορητά laptop με το Chrome OS) βοήθησαν ώστε να κρατηθεί η αγορά των υπολογιστών κατά την περίοδο των εορτών ώστε να μην πέσει ακόμη περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Μια αυξανόμενη συνεχώς ποικιλία μηχανημάτων διατίθεται περιλαμβάνοντας μερικά μοντέλα (όπως το Acer Chromebook 15) που απευθύνονται κατευθείαν στον μέσο χρήστη χωρίς να δικαιολογούνται για το σχετικά "γυμνό" λειτουργικό.

ired tech news chromeboxes 01

Ο ενθουσιασμός αρχίζει να μεταδίδεται και στα επιτραπέζια μηχανήματα (desktop) καθώς έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται πρόσφατα αρκετά νέα μοντέλα (μεταξύ αυτών τα Asus Chromebit και Acer Chromebase). Αυτά τα PC συμμετέχουν σε μια περιορισμένη συλλογή συστημάτων που διατίθεντο μέχρι πρόσφατα, όπως το Asus Chromebox line που ξεκίναγε στα 160$. Όμως είναι τελικά το Chrome OS έτοιμο σαν λειτουργικό να λειτουργήσει σε ένα πλήρες desktop μηχάνημα αντικαθιστώντας (ή έστω "τρέχοντας" παράλληλα) με τα γνωστά μας λειτουργικά; Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά του πριν αποφασίσουμε.

Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο (off-line);

ired tech news chromeboxes 02

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα Chromebooks, παρουσιάστηκαν σαν φθηνά άκρως φορητά συστήματα για δικτυακή χρήση (ως clients). Το γεγονός και μόνο ότι απαιτούσαν σύνδεση σε δίκτυο (τουλάχιστον Wi-Fi) για να κάνουν οτιδήποτε, αποτελούσε σοβαρό περιορισμό, αλλά και αναμενόμενο με δεδομένη τη σχεδίασή τους. Το υποσύνολο των χρηστών που χρειάζονται ένα υπό-φορητό για να συνδέονται οπουδήποτε και να βρίσκουν τα δεδομένα τους από οπουδήποτε βρίσκονται, δεν είναι μικρό, και τα πρώτα Chromebooks έρχονταν με προ εγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Ένα πλήρες επιτραπέζιο σύστημα όμως είναι πολύ διαφορετικό. Θέλουμε και περιμένουμε από το σταθερό μας μηχάνημα να κάνει πολλά (πάρα πολλά) πράγματα που δε χρειάζονται σύνδεση στο Διαδίκτυο, όπως το να δούμε ένα βίντεο, να ακούσουμε μουσική, να γράφουμε κείμενα, να επεξεργαστούμε φωτογραφίες, να παίξουμε παιχνίδια (για να αναφέρουμε λίγα μόνο). Αυτό μπορεί να είναι θέμα λοιπόν με ένα υπολογιστή που έχει ως λειτουργικό το Chrome OS και πράγματι είναι. Και από την άλλη, το ότι ένα επιτραπέζιο μηχάνημα δε χρειάζεται το Διαδίκτυο, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Όμως, όπως και να έχει, το να μην έχει σήμερα κάποιος σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι σα να μην έχει ρεύμα σπίτι του και από την άλλη μεριά, τα επιτραπέζια συστήματα έχουν πολύ καλύτερες και σταθερότερες συνδέσεις (συνήθως μέσω καλωδίου) οπότε το μειονέκτημα αυτό του Chrome OS ίσως να μην είναι πραγματικά σημαντικό.

Η υποστήριξη εφαρμογών γραφείου έχει βελτιωθεί και γίνεται όλο και καλύτερη, επίσης, οπότε ένα Chrome desktop μπορεί να λειτουργήσει ως προς αυτό και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί, το λειτουργικό κατεβάζει όλα τα απαραίτητα αρχεία, μεταξύ αυτών όσα αφορούν τα Google Drive και Gmail, δίνοντάς τους πρόσβαση και χωρίς σύνδεση. Αρκετές εφαρμογές του επίσης, υποστηρίζουν λειτουργία εκτός σύνδεσης.

Έχουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο;

ired tech news chromeboxes 03

Η συνεχής σύνδεση με το Διαδίκτυο από την άλλη, μπορεί να είναι και το κύριο πρόβλημα ενός επιτραπέζιου μηχανήματος με την έννοια ότι, επειδή λειτουργούν σαν τα κύρια μηχανήματα για τους χρήστες, πρέπει να έχουν πολύ καλή απόδοση, υψηλή ισχύ και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, τα αρχεία που δημιουργούνται από τη συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να γεμίσουν το δίσκο μας στο "άψε σβήσε" αν είναι μικρός και "αναιμικός".

Ωστόσο, τα Chrome OS desktops, όπως και τα φορητά αδελφάκια τους, έρχονται με μόλις 32GB αποθηκευτικού χώρου. Νομίζω το πρόβλημα είναι εμφανές. Βέβαια, το λειτουργικό το ίδιο είναι μικρό σε μέγεθος και το ίδιο και οι περισσότερες εφαρμογές αν τα συγκρίνουμε με άλλα λειτουργικά που ξέρουμε. Και η Google προσφέρει άλλα 100GB αποθηκευτικού χώρου στους σέρβερ της για 2 χρόνια, που είναι καλό, αλλά από τη μία δεν είναι μόνιμο και από την άλλη όχι και πολύ.

Σίγουρα μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό με εξωτερικούς δίσκους, αλλά ακόμη κι έτσι, η διαχείριση αρχείων γίνεται προβληματική. Ο ίδιος ο διαχειριστής αρχείων (το αντίστοιχο του Ex-plorer ή του Finder) είναι σε πολύ βασική μορφή και προσφέρει περιορισμένες ρυθμίσεις και επιλογές - κάποια αρχεία και εφαρμογές συστήματος απλά μένουν αόρατα. Επίσης το Chrome OS δεν έχει κανένα ενσωματωμένο πρόγραμμα εφεδρικών αντιγράφων ή επαναφοράς του συστήματος.

ired tech news chromeboxes 04

Τελικά, η χρήση ενός Chrome OS desktop σαν κύριου μηχανήματος, μπορεί εύκολα να καταλήξει σε ένα μπερδεμένο "αστερισμό" εσωτερικού δίσκου, εξωτερικού δίσκου και δικτυακού δίσκου, με τα αρχεία μας να περιφέρονται ανάμεσα στα τρία. Και να θυμάστε, ο τελευταίος από τους τρεις (Google Drive) είναι μόνο για δύο χρόνια - μετά στοιχίζει 2$ το μήνα! Αυτό σίγουρα δεν είναι το μοντέλο αποθήκευσης που περιμένει από ένα επιτραπέζιο υπολογιστής ο μέσος χρήστης.

Η μόνη λύση είναι να αγοράσει κανείς ένα (όσο πιο μεγάλο γίνεται) εξωτερικό δίσκο και να τον μεταχειρίζεται σαν κύριο με τις άλλες λύσεις ως δευτερεύουσες. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ένας τέτοιος δίσκος πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, να τον φροντίζουμε σαν τα μάτια μας και να του κάνουμε εφεδρικά αντίγραφα τακτικότατα ( αν δε θέλουμε να κλάψουμε τα πολύτιμα αρχεία μας).

Το Διαδίκτυο δε μπορεί να τα κάνει όλα αλλά εγώ...

Το Chrome OS δεν είναι Windows. Ή Mac OS X. Ή Linux. Μπορεί αυτό να μην είναι η διαπίστωση του μήνα, αλλά για κάποιους δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο γεγονός! Εννοείται ότι τα προγράμματα για Windows δεν τρέχουν σε Chrome OS (ούτε και των άλλων λειτουργικών). Η εγκατάσταση, από την άλλη, ενός δεύτερου λειτουργικού όπως τα Windows, μπορεί μεν να γίνει (στη θεωρία και του σπανού τα γένια γίνονται), αλλά δεν επιτρέπει να συμβιώνουν και τα δύο λειτουργικά σε κατάσταση dual-boot, και είναι μια λύση που πρέπει να είναι κανείς χάκερ κι όχι απλός και ταπεινός χρήστης υπολογιστή.

Αυτό λοιπόν κάνει το Chrome OS ένα λειτουργικό με σχετικά λίγες και απλές εφαρμογές και ακόμη πιο λίγες επιλογές για το μέσο χρήστη. Αν μάλιστα αρχίσουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα γνωστά μας λειτουργικά ... ασ' το καλύτερα. Για παράδειγμα η επεξεργασία βίντεο είναι απλώς αδύνατη.

Βέβαια, έχει τις δυνατότητές του, όπως η κλασική χρήση Internet, εφαρμογές γραφείου με ολίγη από επεξεργασία φωτογραφιών. Και έχει και κάποια παιχνιδάκια (που παίζουν) κι ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά καλά και για προγραμματισμό. Και εννοείται ότι όλες οι εφαρμογές γραφείου που λειτουργούν στον περιηγητή Chrome λειτουργούν άψογα και στο λειτουργικό (και αυτές της Microsoft).

Τελικά να το πάρει ... το ποτάμι;

Ή μάλλον να το αγοράσω;

Εντάξει, είδαμε κάποια σημαντικά από τα υπέρ και κατά του λειτουργικού της Google. Τώρα θα πρέπει να λύσουμε την εξίσωση και να απαντήσουμε στο δια ταύτα: να το αγοράσουμε το Chromebox, Chromebase, ή όπως αλλιώς θα λέγεται, ή όχι;

Υπάρχουν, όπως είπαμε, σημαντικές λειτουργίες που το λειτουργικό δεν μπορεί να εκτελέσει και αν είναι σημαντικές και για σας, τότε η απάντηση είναι προφανής. Εκτός και θέλετε να παίξετε με αυτό (και σας περισσεύουν λεφτά για πέταμα) μην το πάρετε. Δεν κάνει για παιχνίδια στη Steam, δεν κάνει για επεξεργασία βίντεο, δεν κάνει για "τρελαμένα" λογιστικά φύλα στο Excel. Από την άλλη όμως, σαν μια απλή μηχανή γραφείου (και με δεδομένο το χαμηλό κόστος) είναι πραγματικά μια άκρως αξιόλογη αγορά.

Βέβαια ελέγξτε πρώτα τις τιμές γιατί υπάρχουν αρκετά μοντέλα με το φθηνότερο Asus Chromebox στα 160$, αλλά και το αντίστοιχο της ΗΡ να κοστίζει 660$ (με Core i7 επεξεργαστή), αλλά οποιοδήποτε βρίσκεται ανάμεσα (και προς το μέσον) των δύο αυτών άκρων, είναι καλή αγορά.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: