Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το iPhone δεν ανοίγει, βοήθεια!

Το iPhone δεν ανοίγει, βοήθεια!
ired.gr

Τι κάνουμε όταν το iPhone μας δεν ανάβει όσο κι αν πατάμε το Power;

Ίσως σας έχει τύχει η περίπτωση όπου το iPhone σας δεν ανάβει, ενώ πατάτε το πλήκτρο Power και σκέφτεστε ότι χάλασε και πως πρέπει να πάτε στο σέρβις ή ίσως και να αγοράσετε ένα καινούριο. Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να συμβαίνει, αν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, αλλά υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε πρώτα να κάνετε ώστε να σώσουν την κατάσταση. Αν όχι, τότε πια μπορείτε να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο σέρβις.

1. Επανεκκίνηση

Τώρα, ίσως αυτό να φαίνεται ανόητο, αλλά μερικές φορές μπορεί το iPhone να μην είναι κλειστό, αλλά να έχει μπλοκάρει, αναμμένο μεν, αλλά σε κατάσταση ύπνου δε (sleep). Γι' αυτό, η πρώτη ενέργειά σας είναι να βεβαιωθείτε, ότι δεν είναι όντως σβηστό. Για να το εξακριβώσετε, πρέπει να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Power για μερικά δευτερόλεπτα (το πολύ 10). Αν το τηλέφωνο είναι σβηστό και εννοείται πως δεν έχει βλάβη, θα το δείτε να ανάβει εμφανίζοντας το γνωστό σήμα-μηλαράκι της Apple. Τέλος καλό, όλα καλά.

Αν πάλι είναι αναμμένο, μπορεί να ξεμπλοκάρει και τότε θα σας εμφανίσει το γνωστό σύρτη που ζητάει να σύρετε για την απενεργοποίησή του. Το ακυρώνετε και πάλι τέλος καλό, όλα καλά.

Αν κάποια από τις δύο λύσεις επαναφέρει τη συσκευή σας, καλό θα ήταν να κάνετε μια επανεκκίνηση, αφού πρώτα κλείσετε όλα τα προγράμματα που είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης: Επανεκκίνηση iPhone χωρίς πλήκτρα

2. Υποχρεωτική επανεκκίνηση

Αν καμία από τις παραπάνω διαδικασίες δεν βοήθησε ώστε το τηλέφωνό σας να ανάψει, τότε προσπαθήστε να κάνετε υποχρεωτική επανεκκίνηση (hard reboot) σε αυτήν. Για να το επιτύχετε, αρκεί να κρατήσετε πατημένα τα πλήκτρα Home, Power και Volume ταυτόχρονα για λίγα δευτερόλεπτα. 10 συνήθως είναι αρκετά.

ired iphone wont start 01

Ο συνδυασμός αυτός δίνει σήμα στη συσκευή να επανεκκινήσει υποχρεωτικά, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, με την προϋπόθεση ότι δέχεται εντολές. Αν όλα πάνε καλά, η συσκευή θα επανεκκινήσει και το γνωστό σήμα της Apple θα εμφανιστεί στην οθόνη. Απλά περιμένετε να ολοκληρωθεί η εκκίνηση και είστε εντάξει.

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε αναγκαστική επανεκκίνηση σε ένα iPhone/iPad

3. Φόρτιση συσκευής

Ξέρω ότι φαίνεται αστείο, αλλά έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές και μέσα στον πανικό της στιγμής, "Ωχ το τηλέφωνο δεν ανάβει", δεν πάει το μυαλό μας στο προφανές: "είναι φορτισμένο;" Μπορεί να σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να είναι κι ότι το είχατε φορτίσει πρόσφατα.

ired iphone wont start 02

Υπάρχει όμως περίπτωση, κάποια εφαρμογή που έχει μπλοκάρει, ενώ το τηλέφωνο έχει "πέσει για ύπνο", να συνεχίζει να λειτουργεί στο φουλ και να καταναλώνει τη μπαταρία. Εσείς δεν το γνωρίζετε οπότε πάτε να ανοίξετε το τηλέφωνο και εκείνο δεν ανταποκρίνεται γιατί η μπαταρία έχει απλά αδειάσει.

Σ' αυτή την περίπτωση, συνδέστε το στο φορτιστή, για να βεβαιωθείτε αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει. Αν θέλει φόρτιση, θα εμφανιστεί το γνωστό σηματάκι της άδειας μπαταρίας και απλά θα περιμένετε να φορτιστεί για να το χρησιμοποιήσετε.

Καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε φορτιστή ρεύματος κι όχι να το συνδέσετε στο USB του υπολογιστή σας, γιατί κάποιες θύρες USB δε δίνουν αρκετό ρεύμα κι έτσι το τηλέφωνό σας θα συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται γιατί απλά δε θα φορτίζεται.

Δείτε επίσης:Υπολογίστε την ηλικία της μπαταρίας του iPhone

4. Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Πάμε στα πιο δύσκολα τώρα. Αν τίποτε από τα παραπάνω δε δούλεψε, τότε μια λύση πιο προχωρημένη, που μπορεί να ξεκολλήσει τη συσκευή από τη μακάρια αδράνειά της, είναι να της κάνετε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (Restore to Factory Settings).

ired iphone wont start 03

Αυτό είναι λίγο σαν να ρίχνετε πυρηνικά στο τηλέφωνο, γιατί θα σβηστούν τα πάντα και πρέπει να τα επαναφέρετε εκ νέου (π.χ. ρυθμίσεις, προγράμματα κλπ.). Καλό θα είναι να έχετε ένα εφεδρικό αντίγραφο των περιεχομένων της συσκευής σας, αλλιώς ... ατυχήσατε.

Καμιά φορά το κόλλημα αυτό προέρχεται μετά από, ή κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης του iOS, όταν κάνετε jailbreak, ή όταν πάτε να κάνετε downgrade σε κατώτερη έκδοση του iOS από αυτήν που έχετε. Για να το επαναφέρετε κάνετε τα εξής:

1. Συνδέετε το καλώδιο USB στη συσκευή αλλά όχι στον υπολογιστή.

2. Πατάτε και κρατάτε το πλήκτρο Home.

3. Τώρα συνδέετε το USB και στον υπολογιστή.

4. Θα εκκινήσει το iTunes θα τεθεί η συσκευή σε κατάσταση επαναφοράς και θα σας επιτρέψει να κάνετε πλήρη εργοστασιακή επαναφορά στο iPhone σας.

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε FACTORY RESET σε ένα iPhone

5. DFU Mode

Σε κάποιες (σπάνιες ευτυχώς) περιπτώσεις μπορεί να μην είναι το πρόβλημα ότι δεν ανάβει το iPhone, όσο ότι δεν κάνει εκκίνηση ορθά (proper boot). Αυτό μπορεί να το δείτε σαν να προσπαθεί να ανάψει, να εμφανίζει το "μηλαράκι" και να κάνει επανεκκίνηση χωρίς ποτέ να καταφέρνει να ανάψει.

ired iphone wont start 04

Και πάλι αυτό συμβαίνει μετά από jailbreak, ή αναβάθμιση του iOS. Σ' αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα βοηθήσει το να θέσετε το τηλέφωνό σας σε DFU Mode ώστε να το επαναφέρετε. Θα το κάνετε ως εξής:

1. Συνδέετε τη συσκευή σας στον υπολογιστή μέσω του καλωδίου USB.

2. Σβήνετε τη συσκευή σας πατώντας και κρατώντας τα πλήκτρα Power και Home ταυτόχρονα για μερικά δευτερόλεπτα. Αφήστε τα μόλις "μαυρίσει" η οθόνη ώστε να μη γίνει επανεκκίνηση.

3. Καθώς είναι πια σβηστή η συσκευή πατήστε πάλι τα ίδια πλήκτρα για 10 δευτερόλεπτα (μη βιαστείτε και προσέξτε το μέτρημα, γιατί αν αφήσετε πιο νωρίς θα μπείτε σε κατάσταση επαναφοράς αντί για DFU).

4. Μόλις περάσουν τα 10 δεύτερα, αφήστε το Power, αλλά συνεχίστε να κρατάτε το Home.

5. Θα εμφανιστεί το "μηλαράκι", αλλά εσείς συνεχίζετε να κρατάτε το Home μέχρι να εμφανιστεί το σήμα προειδοποίησης της κατάστασης επαναφοράς στο iTunes του υπολογιστή. Τότε αφήνετε το πλήκτρο Home.

6. Αν η οθόνη της συσκευής είναι μαύρη, τότε είστε σε DFU Mode. Φαίνεται σβηστή, αλλά δεν είναι. Αν εμφανιστεί μια εικόνα ενός καλωδίου που συνδέεται, τότε είστε σε κατάσταση επαναφοράς και πρέπει να επαναλάβετε τα ανωτέρω βήματα προσεκτικά.

7. Αν πετύχατε να μπείτε σε DFU Mode, θα πρέπει απλά να σβήσετε τη συσκευή αφού ολοκληρωθεί, ώστε να βγείτε από την DFU Mode και να επανεκκινήσετε κανονικά.

Δείτε επίσης: Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής σας; (DFU mode restore)

6. Πρόβλημα με τον αισθητήρα απόστασης (Proximity Sensor)

Άλλη μια σπάνια περίπτωση είναι μια δυσλειτουργία του Proximity Sensor που σβήνει την οθόνη όταν την πλησιάζετε στο μάγουλό σας για ένα τηλεφώνημα και την ανάβει πάλι όταν την απομακρύνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις δυσλειτουργεί μην καταλαβαίνοντας ότι απομακρύνατε τη συσκευή και διατηρεί την οθόνη σβηστή.

ired iphone wont start 05

Αν τυχόν αυτό συμβαίνει υπάρχει μια λύση, αντί του να πάτε στο σέρβις. Αφού πρώτα επανεκκινήσετε τη συσκευή όπως περιγράψαμε παραπάνω, κάνετε τα εξής:

1. Πηγαίνετε Ρυθμίσεις>Γενικά>Επαναφορά.

2. Πατάτε την επιλογή Όλες οι ρυθμίσεις. Θα σβηστούν όλες σας οι ρυθμίσεις αλλά όχι το περιεχόμενο της συσκευής σας. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε όλες σας τις ρυθμίσεις μετά το πέρας της διαδικασίας (δίκτυα, ταπετσαρίες κλπ).

3. Επιβεβαιώστε και θα επανεκκινήσετε. Αυτό θα διορθώσει το πρόβλημα του "κολλημένου" Proximity Sensor.

Αν τίποτε από όσα είπαμε δε βοήθησε, τότε πια τα πράγματα είναι σοβαρά και το μόνο που μένει, είναι το να αποταθείτε στο πλησιέστερο σέρβις.

Δείτε επίσης: Γρήγορα Tips για iPhone - Ρυθμίσεις #1

Δείτε επίσης: Γρήγορα Tips για iPhone - Ρυθμίσεις #2

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status