Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 6 Vs Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, υπάρχει νικητής; (Μέρος 1ο)

iPhone 6 Vs Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, υπάρχει νικητής; (Μέρος 1ο)
ired.gr

 Αντέχετε; iPhone Vs Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, η αναμέτρηση. (Μέρος 1ο)

Πρόκειται για την κορυφαία αναμέτρηση αυτή τη στιγμή μεταξύ των smartphone για το 2015. Το iPhone 6s, αναμένεται πολύ αργότερα. Το HTC M9, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν υπάρχει περίπτωση τις συναγωνιστεί. Έτσι η αναμέτρηση μαίνεται μεταξύ των iPhone 6, Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge και είναι και οι συσκευές που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας το 2015. Ας τις τοποθετήσουμε δίπλα δίπλα.

Σχεδιασμός - Όταν η πολυτέλεια και το στιλ συναντά την πολυτέλεια και το στιλ

Το πρώτο πράγμα που επιθυμούμε να συγκρίνουμε όταν κοιτάμε τις συσκευές iPhone 6, Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, είναι τον σχεδιασμό τους. Καθώς αυτό που παρατηρούμε δεν είναι μία μάχη όπως πολλοί θα περίμεναν. Το 2014 η Apple ακολούθησε τα μεγέθη από τις συσκευές της Samsung, δημιουργώντας το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus, όμοια σε μέγεθος με τα Galaxy S και Galaxy Note, αντίστοιχα.

ired challenge ip6 s6 01

To 2015, είναι σειρά της Samsung να κρυφοκοιτάξει τις σημειώσεις της Apple. Το νέο Galaxy S6 και το Galaxy S6 Edge, ακολούθησαν τη σχεδιαστική γραμμή της Apple, ενέργεια η οποία αναμένουμε πως θα διχάσει του οπαδούς της Samsung. Οι πρώτες αλλαγές εντοπίζονται στο βάρος και στο πάχος των νέων συσκευών, εάν τις συγκρίνουμε με τους προκατόχους τους:

  • Galaxy S6 – 143.4 x 70.5 x 6.8 mm και 138g
  • Galaxy S6 Edge – 142.1 x 70.1 x 7 mm και 132g
  • Galaxy S5 – 142 x 72.5 x 8.1 mm και 145g
  • iPhone 6: 138.1 x 67 x 6.9 mm και 129g
  • iPhone 5S: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm και 112 g

Ακριβώς! Το νέο Galaxy S6 είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το iPhone 6 το οποίο είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο. Ενώ το iPhone 5S και το Galaxy S5, απείχαν παρασάγγας. Πλέον οι συσκευές iPhone 6, Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, είναι παρόμοιες σε μέγεθος, μα ακόμη περισσότερο είναι παρόμοιες και στο στιλ.

ired challenge ip6 s6 02

Διαβάστε επίσης: iPhone 6 Plus vs LG G3 - Αναμέτρηση κορυφής

Με το Galaxy S6 και το Galaxy S6 Edge, η εταιρεία Samsung φαινομενικά έκανε το αδιανόητο. Εγκατέλειψε το πλαστικό, ακολουθώντας το ίδιο unibody σχεδιασμό από αλουμίνιο, όπως το iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Επίσης πλέον διαθέτουν backcover από γυαλί.

Το θετικό εδώ είναι πως η Samsung, ακολουθεί την ποιότητα κατασκευής της Apple, στις συσκευές της. Το αρνητικό είναι πως η εταιρεία έχει απαρνηθεί αξίες όπως αποσπωμένη πλάτη, εναλλάξιμη μπαταρία, επεκτάσιμη αποθηκευτική μνήμη, ακόμη και την αντίσταση στην υγρασία. Εάν μεταφερθείτε από το στρατόπεδο της συσκευής iPhone, τότε οι αλλαγές δεν θα σας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, όμως για τους χρήστες Samsung συσκευών, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να είναι εξωφρενική.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει κατόχους iPhone ακόμη και με κόστος τους υφιστάμενους πελάτες της. Αν ανήκετε στους χρήστες που δεν ενδιαφέρεστε για τις παραπάνω ελλείψεις, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά τους. Διαφορετικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα.

ired challenge ip6 s6 03

Εταιρείες όπως η LG, προσφέρουν ακόμη αποσπώμενη μπαταρία στη ναυαρχίδα της, G3, ενώ τα μοντέλα Xperia της Sony, είναι αδιαβροχοποιημένα. Δυστυχώς όμως καμία συσκευή δεν τα συνδυάζει όλα - κι εδώ είναι το πρόβλημα.

Οθόνη - Ένα επιπλέον επίπεδο

Ενώ ο σχεδιασμός των νέων συσκευών είχε ως στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα με το iPhone 6, το μεγάλο προβάδισμα των Gαlaxy S6 και Galaxy S6 Edge, είναι η οθόνη τους. Συγκεκριμένα η διαφοροποίηση του Galaxy S6, Edge.

Οθόνες

  • Galaxy S6 – 5.1-ίντσες QHD επίπεδο panel, 2560 x 1440 pixels, (577 ppi), Super AMOLED οθόνη
  • Galaxy S6 Edge – 5.1-inch QHD καμπυλωτό panel, 2560 x 1440 (577 ppi), Super AMOLED οθόνη
  • iPhone 6: 4.7-ίντσες, 1334 x 750 pixels, 326 ppi, LED-backlit IPS LCD
  • iPhone 6 Plus: 5/5-ίντσες, 1920 x 1080 pixels, 401 ppi, LED-backlit IPS LCD

Θεωρητικά εδώ πράγματι πρόκειται για μάχη Samsung Vs Apple. H Samsung ρίχνει στον αγώνα μία σούπερ υψηλής ανάλυσης οθόνη, απέναντι στο μετριοπαθές panel της Apple. Στη πραγματικότητα όμως το iPhone (και η μεγαλύτερη έκδοση iPhone 6 Plus) διαθέτουν οθόνες εξαιρετικής φωτεινότητας, λόγου αντίθεσης και γωνία θέασης. Εδώ ο συναγωνισμός είναι σκληρός.

ired challenge ip6 s6 04

H εταιρεία DisplayMate απέκτησε σχετικά νωρίς τόσο το Galaxy S6 και το S6 Edge και μέσω αποδεκτής δοκιμασίας και διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, ανακήρυξε τις οθόνες της Sam-sung, ως τις καλύτερες smartphone οθόνες. Ο τίτλος αυτός δεν αφορά μόνο την ανάλυση αλλά και για την αυξημένη φωτεινότητα, χρωματική απόδοση, χαμηλό επίπεδο ανάκλασης, χαρακτηριστικό που καθιστά ευκολότερη τη χρήση σε εξωτερικό περιβάλλον. Αλλά η κορυφή από τις τρεις συσκευές ανήκει, στο Galaxy S6 Edge με την λεγόμενη "three sided screen" οθόνη του.

Διαβάστε επίσης: iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note 4 - Τιτανομαχία

Ο λόγος δεν είναι μόνο οι καμπυλωτές ακμές και από τις δύο πλευρές, αλλά και η δυνατότητα να προσφέρει πρόσθετη λειτουργικότητα, παρόμοια με το Galaxy Note Edge. Στο πλαϊνό πλαίσιο, θα εμφανίζονται υπηρεσίες όπως, "Information Stream", "Night Clock", "Edge Lighting" και "People Edge".

Οι δύο πρώτες λειτουργίες προέρχονται από το Note Edge, κι όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, εμφανίζονται πληροφορίες και η ώρα κατά μήκος της ακμής της οθόνης. Εν τω μεταξύ η λειτουργία "People Edge", ενεργοποιείται με ένα άγγιγμα στην πάνω δεξιά πλευρά, εμφανίζοντας τις πιο συχνά καλούμενες επαφές, ενώ η λειτουργία "Edge Lighting", μπορεί να συνδέσει τις επαφές αυτές με συγκεκριμένο χρώμα φωτός, το οποίο ανάβει στο πλάι της συσκευής κατά την εισερχόμενη κλήση, όταν η συσκευή είναι στραμμένη προς τα κάτω.

ired challenge ip6 s6 05

Θα λέγαμε ενδιαφέρον ναι, επαναστατικό όχι. Κατά συνέπεια η επιτυχία του Galaxy S6 Edge πέραν της αισθητικής, θα εξαρτηθεί και από τη λειτουργικότητα που θα προσφέρει. Εδώ το μπαλάκι μεταφέρεται στους προγραμματιστές κατά πόσο θα αγκαλιάσουν τη συσκευή αυτή. Σίγουρα η επιτυχία βρίσκεται εκεί και μάλιστα η Samsung έκανε γενναία κίνηση, που ίσως την πληρώσει, αν η οθόνη του Edge κριθεί πραγματικά χρήσιμη κι όχι απλά ένα φρέσκο gimmick (τέχνασμα).

Επεξεργαστές - Thrill Rides

  • Samsung Exynos 7420 – CPU: Quad-core 2.1GHz and 1.5GHz CPUs; GPU: Mali-T760, 3GB RAM
  • Apple A8 – CPU: Dual-core 1.4 GHz Cyclone; GPU: PowerVR GX6450, 1GB RAM

Και σε αυτό το σημείο η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική με τις επιδόσεις στην καθημερινή χρήση, που έως και σήμερα η Apple κατείχε την πρωτιά, αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι μία επιφανειακή αλλαγή για τις συσκευές Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, όμως τα δύο μοντέλα σηματοδοτούν τεράστια βήματα μπροστά σε ταχύτητα και απόκριση.

Για πρώτη φορά από το Galaxy S2, η Samsung επέλεξε να αφήσει στην άκρη τη σειρά Snapdragon, της Qualcomm, και να χρησιμοποιήσει τα δικά της chipsets, Exynos. Τα πρόωρα benchmarks δείχνουν σαφέστατα πως ο 7420 δεν είναι απλά ταχύτερος επεξεργαστής από τον Snapdragon, που φέρουν οι ανταγωνιστές στο στρατόπεδο Android, αλλά τρέχει χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες κι είναι πιο αποτελεσματικός. Σε συνδυασμό με την αύξηση της ποσότητας RAM, από 2 GB, σε 3 GB, οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές.

Η Apple από την άλλη παραμένει ηγέτης. Δεν συντρέχει λόγος ανταγωνισμού στα χαρτιά, καθώς το iPhone 6, έχει ήδη τη φήμη ενός γρήγορου, και "δροσερού" smartphone, ακόμη και στις παλαιότερες γενιές, παρότι η ταχύτητά τους μειώνεται μετά από ενημερώσεις του λειτουργικού iOS σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Πέραν της ταχύτητας, ένα άλλο σημείο που αξίζει να δώσουμε σημασία, είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων.

ired challenge ip6 s6 06

Η Samsung στη πρώτη της απόπειρα είχε χρησιμοποιήσει αισθητήρες κατώτερης ποιότητας, αλλά με την έλευση των S6 και S6 Edge, έρχονται να ισοφαρίσουν σε ασφάλεια και να ταυτιστούν με τους αισθητήρες της Apple από την καταχώρηση κωδικού πρόσβασης έως και στις αγορές με ταυτοποίηση μέσω του αισθητήρα.

Διαβάστε επίσης: 9 λόγοι που κάνουν το iPhone το καλύτερο smartphone της αγοράς

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον σημαντικό ανταγωνιστή της υπηρεσίας Apple Pay (κατά πάσα πιθανότητα το όνομα της "Samsung Pay"), η οποία θα είναι ικανή για συναλλαγές NFC support, αλλά και με άγγιγμα του τερματικού. Δεν αμφισβητεί κανείς πως το έτος 2015, θα είναι η χρονιά των mobile συναλλαγών, καθώς και η Google αναμένεται να αναβαθμίσει τη δική της υπηρεσία, Google Wallet, τους επόμενους μήνες.

Οι συσκευές Galaxy συνεχίζουν να προσφέρουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό μέσω του αισθητήρα που έχει τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από το φλας των συσκευών. Εδώ να αναφέρουμε πως η υλοποίηση στο S5, δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς ήταν εμφανώς ανακριβής, αλλά η Samsung υποστηρίζει πως έχει κάνει βελτιώσεις, προκειμένου να συνδυάσει την εφαρμογή Υγείας από το λογισμικό της συσκευής.

Λογισμικό και εφαρμογές - Η Apple τις αυξάνει, η Samsung τις μειώνει

Είναι το δεύτερο κομμάτι πέραν του υλικού μέρους των συσκευών που συμβάλει στη συνολική εμπειρία του χρήστη. Η Samsung είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την περιοχή αυτή.

  • Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge - Android 5.x (επί του παρόντος 5,1) Lollipop με TouchWiz
  • iPhone 6 - iOS 8.x (επί του παρόντος 8,2)

Tόσο η Apple όσο και η Samsung, έχουν κάνει δύο σημαντικές στρατηγικές κινήσεις που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε μία από αυτές τις συσκευές. Η Samsung ή οποία ήταν εταιρεία του bloatware, (δικών της προ-εγκατεστημένων προσθηκών), στις νέες της συσκευές έχει "κάνει κράτει".

ired challenge ip6 s6 07

Έτσι, το Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, έρχεται με προεγκατεστημένες εφαρμογές μόνο το "S Health" (εφαρμογή γυμναστικής) και την "S Voice" (όπως Siri/Google Voice) και φυσικά της εφαρμογές της Google, το Facebook, και το WhatsApp, και μετά από συμφωνία με τη Microsoft, έχει προσθέσει και τις εφαρμογές OneDrive, OneNote και Skype.

Το δικό της κατάστημα εφαρμογών Android, θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται, αλλά όλα τα παραπάνω είναι πταίσματα μπροστά στις εφαρμογές TouchWiz, του παρελθόντος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επιδόσεις των Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, αναμένεται να κάνουν άλματα μπροστά.

Αντιθέτως η Apple φημίζεται, για την έλλειψη τέτοιων πρακτικών - αν και τώρα τελευταία και η ίδια αρχίζει να χαλάει τη φήμη της. Στην τελευταία έκδοση λογισμικού iOS 8.2, προστέθηκαν άλλες δύο προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, σχετικές με το Apple Watch, (η μία κρυμμένη).

Ο συνολικός λοιπόν αριθμός προ-εγκατεστημένων εφαρμογών, στο λειτουργικό iOS 8, έχουν φθάσει τις 20. Passbook, Μετοχές, Καιρός, Ημερολόγιο, Ρολόι, Επαφές, iBook, Πυξίδα, Χάρτες, Υγεία, Κιόσκι, Φωτογραφίες, Κάμερα, Σημειώσεις, Μηνύματα, iTunes, App Store καθώς και τις νεόφερτες Apple Watch και Watch Activity.

Μπορούμε συμπερασματικά να πούμε πως η Samsung είναι λίγο μπροστά πλέον σε αυτόν τον τομέα, από την Apple.

Η πρόκληση συνεχίζεται...

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status