Εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια: Πώς να τον αντιμετωπίσουμε

Εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια: Πώς να τον αντιμετωπίσουμε
ired.gr

Μάθε τα συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια και πώς να τον αντιμετωπίζεις

Μέσα από κονσόλες, υπολογιστές, smartphones και φυσικά το Ίντερνετ τα βιντεοπαιχνίδια έχουν εισχωρήσει στη ζωή μικρών και μεγάλων. Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι βέβαια για τους εφήβους. Προσφέρουν μία ευκαιρία διαφυγής από την αγχωτική πραγματικότητα την οποία πολλές φορές βιώνουν πιό έντονα και δραματικά από εμάς τους υπόλοιπους.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιήσουμε τα video games. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της επιθετικότητας, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της φαντασίας. Αναπτύσσουν επίσης την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα.

Ο Super Mario έρχεται στο iPhone

Φυσικά υπάρχουν και βιντεοπαιχνίδια που περιέχουν υπερβολική δόση ακραίας βίας, αίμα, όπλα, παραβατικές δραστηριότητες, βίαια σεξουαλικά θέματα, ρατσισμό, χρήση ναρκωτικών αλλά και μια συνολική απόρριψη της εξουσίας. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται και στην περίπτωση των παιδιών να απαγορεύονται αυστηρά.

Κατ' αρχάς ο εθισμός σε οτιδήποτε είναι μία ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως, την ώρα που παίζει κανείς παιχνίδια, παράγονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο που αγγίζουν επίπεδα παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στον εγκέφαλο τοξικομανών ή εθισμένων σε τυχερά παιχνίδια.

ired tech news addiction to video games 01

Kύρια συμπτώματα

Αν κάποιο από αυτά αναγνωρίζετε στον εαυτό σας ή στο παιδί σας, αποτελεί μία ένδειξη για πιθανό εθισμό στα video games:

-Μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου καταναλώνεται στα παιχνίδια. Έρευνες έχουν δείξει πως κάποιοι παίκτες αφιερώνουν έως και 15 ώρες την ημέρα ή 80 ώρες την βδομάδα.

Δείτε εδώ τους διαφορετικούς τύπους βαρεμάρας που υπάρχουν

ired tech news addiction to video games 02

-Αισθητή μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε οικογενειακές ασχολίες. Για παράδειγμα όλο και πιο συχνά τρώνε στο υπνοδωμάτιο ή όπου βρίσκεται ο υπολογιστής.

-Οι συζητήσεις μειώνονται, τα παιδιά μιλάνε λακωνικά. Όταν παίζουν είναι σχεδόν αδύνατον να τα διακόψεις ή να στρέψεις την προσοχή τους αλλού

-Σημάδια εκνευρισμού, επιθετικότητας, θυμού και στεναχώριας όταν για κάποιο λόγο εμποδίζεται η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια.

-Άστατος ύπνος. Μπορεί ακόμα και μέσα στην νύχτα, να διακοπεί ο ύπνος για χάρη ενός videogame.

Σημείωση: Εάν πιστεύετε πως το παιδί σας δείχνει σημάδια εθισμού τότε απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας προσφέρει υποστήριξη.
Είναι σημαντικό ακόμη να παρατηρήσετε εάν το παιδί σας παρατάει άλλες δραστηριότητες που γνωρίζετε ότι τον ενδιαφέρουν για χάρη των παιχνιδιών.
Μέσω της συζήτησης και της επικοινωνίας μπορεί να αποδειχτεί ότι το παιδί έχει επίγνωση του εθισμού και χρειάζεται την βοήθεια σας και την υποστήριξη σας.

ired tech news addiction to video games 03

Θεραπεία της εξάρτησης

-Ανταμείψτε το παιδί σας για κάθε προσπάθεια να περνάει λιγότερο χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια.

-Σιγουρευτείτε πως έχει ενημερωθεί επαρκώς για τον εθισμό στα videogames και τους κινδύνους που εγκυμονούνται.

-Καλλιεργήστε του την αξία της επένδυσης του ελεύθερου χρόνου μας σε δραστηριότητες που πλουτίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

-Προσφέρετε την δυνατότητα δημιουργίας ενός χόμπι. Ρωτήστε το παιδί σας για τα ενδιαφέροντα του και υποστηρίξτε την συμμετοχή του σε νέες δραστηριότητες.

Διάβασμα, ενασχόληση με κάποιο άθλημα, χρόνος στον κήπο, φροντίδα κατοικιδίων, μαγειρική, επικοινωνία με φίλους γεμίζουν τόσο όμορφα το χρόνο τους και τα κάνουν να νιώθουν πως είναι χρήσιμα και αναπτύσσονται ως προσωπικότητες.

ired tech news addiction to video games 04

Mια νέα συσκευή iPhone 4 ιντσών αναμένεται το 2015 από την Apple

Τέλος μερικές φορές ως γονείς είναι λογικό να ανησυχούμε περισσότερο από όσο πρέπει για τα παιδιά μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει όμως και τώρα οι αλάνες και τα πάρκα έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακούς χώρους παιχνιδιών, όπου τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους. Εάν έχετε την δυνατότητα μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά σας να φέρουν τους φίλους τους στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε ένα μικρό LAN party, είτα να διαθέσετε την μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι για την παιχνιδομηχανή των παιδιών σας.

Ίσως να μην ακούσετε «ευχαριστώ», οι έφηβοι άλλωστε δεν είναι πολύ διαχυτικοί, αλλά θα έχετε κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους. Θα νιώσουν ότι είστε κοντά τους και ότι νοιάζεστε, αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα!

Από Persi

Δείτε περισσότερα: