Με ευθύνη της Apple η πτώση των πωλήσεων για το iPad; - Οι 9 αιτίες

Με ευθύνη της Apple η πτώση των πωλήσεων για το iPad; - Οι 9 αιτίες
ired.gr

 Μείωση των πωλήσεων του iPad, κυρίως με ευθύνη της Apple. Διαβάστε τους 9 λόγους.

Εισαγωγή

Η Apple με το iPad κατάφερε (για μια ακόμη φορά) να δημιουργήσει μια ολόκληρη αγορά προϊόντων που έμελε να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τεχνολογικό στίβο. Σε βαθμό, που να επηρεάζει άμεσα τις πωλήσεις των laptops αλλά και να "σκοτώσει" την αγορά των netbooks.

Όμως, από το 2014 και μετά, η πορεία των πωλήσεων για την ταμπλέτα της εταιρίας είναι πτωτική. Οι ιθύνοντες (φυσικά) μας διαβεβαιώνουν πως αυτή η πτώση είναι αναμενόμενη, με δυνατά κάποιες φορές επιχειρήματα, όπως οι λιγότερο συχνές αναβαθμίσεις των συσκευών από τους χρήστες, σε σύγκριση με την αγορά των smartphones.

Δείτε: τις 100 καλύτερες εφαρμογές για iPhone & iPad

Ο "κανιβαλισμός" ως τακτική

Ο "κανιβαλισμός" των προϊόντων της (από την Apple) είναι πλέον συνήθης τακτική της. Εξάλλου το πραγματικό ζητούμενο για την εταιρία είναι η συνολική αύξηση των πωλήσεών της σε μια δεδομένη στιγμή και όχι απαραίτητα η αύξηση σε κάθε επί μέρους κατηγορία προϊόντων.

Η λογική είναι μία:

"Καλύτερα να θέσω στην κυκλοφορία προϊόντα που αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους ως προς την χρήση τους και να μειώσω τις πωλήσεις του ενός, παρά να μειωθεί το μερίδιό μου από έναν τρίτο κατασκευαστή"

Φωνητική πληκτρολόγηση σε iPad, iPhone, iPod Touch και Mac

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 01

Πωλήσεις iPad (εκ.μονάδες) και ποσοστό ανόδου / πτώσης πωλήσεων (%)

Λάθη, παραλείψεις και εμμονές

Υπάρχουν όμως και οι αιτίες που ναι μεν "οφείλονται" στην Apple, αλλά δεν υπήρξαν στρατηγικές επιλογές της. Εμμονές ως προς την σύνδεση περιφερειακών USB αλλά και διάφορες παραλείψεις που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, όπως η έλλειψη "διαιρέσεως" οθόνης (split screen).

Ας δούμε λοιπόν τους εννέα λόγους για τους οποίους η Apple "φέρει" ευθύνη για την μείωση των πωλήσεων του iPad.

Οι Αιτίες

1. iPhone 6 Plus

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 02

Πωλήσεις tablets (γκρι) & πωλήσεις phablets (μπλε) - 2012 έως 2014 (εκ.μονάδες)

Εξ' αρχής, στην Apple γνώριζαν πως με την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των phablets οι πωλήσεις των tablets της θα επηρεαζόντουσαν. Όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα, διαχρονικά, οι πωλήσεις των phablets αυξάνονται ραγδαία και κυρίως σε βάρος των πωλήσεων tablets. Ίσως τελικά η κυκλοφορία του iPhone 6 Plus να ήταν μια "αμυντική" κίνηση για την εταιρία, "διαβάζοντας" (ορθώς) το potential των phablets.

2. Ανεπαρκείς οι τελευταίες αναβαθμίσεις του iPad

Αυτό ίσως και να μην ισχύει ιδιαίτερα για το iPad Air 2, αλλά ισχύει 100% για το Mini 3. Η συσκευή στην ουσία δεν αναβαθμίστηκε και το 6 Plus αποτελεί σαφώς πιο ελκυστική επιλογή για τους υποψήφιους αγοραστές. Εξάλλου, η διαφορά στο μέγεθος της οθόνης του Plus και του Mini είναι πραγματικά μικρή, ειδικά για συσκευές που ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία.

3. Το νέο, 12-ιντσο MacBook

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 03

Τις επιπτώσεις της κυκλοφορίας του νέου, πανάλαφρου (λιγότερο από ένα κιλό!) MacBook στις πωλήσεις του iPad μάλλον θα τις δούμε στο μέλλον. Συνυπολογίστε και τις νέες μειωμένες τιμές στα νέα MacBook Air και το παζλ γίνεται για δύσκολους λύτες.

4. Καθυστέρηση στην προσθήκη νέων λειτουργιών

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 04

Split Screen feature από την Samsung

Split screen ακούμε αλλά split screen δεν βλέπουμε. Η Samsung το τόλμησε ενώ η Apple καθυστερεί. Με το Air 2 να έχει 2GB μνήμης και η τελευταία "δικαιολογία" καταρρίφθηκε. Αν μας το φυλάει για έκπληξη σαν feature του iPad Pro ή Plus, πράττει κακώς. Πολύ κακώς.

5. Microsoft

Η Microsoft επιταχύνει παρουσιάζοντας ολοκληρωμένους υπολογιστές σε μορφή ταμπλέτας. Εφόσον η Apple έχει κάνει την επιλογή της μη ενοποίησης - ορθώς κατά την γνώμη μου - των λειτουργικών της συστημάτων, θα πρέπει να κάνει το iOS ανταγωνιστικότερο έναντι των desktop συστημάτων. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συνδέσουμε ένα usb flash στο iPad... (τουλάχιστον out of the box).

Διαβάστε επίσης:  τα πλεονεκτήματα του iOS, του Android και των Windows

6. Google Chromebook - Τομέας Εκπαίδευσης

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 05

Chromebook από την Samsung

Η "αγορά" της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι τεράστια. Η Google κινείται εξίσου επιθετικά όσο και η Apple στην απόκτηση μεριδίου αγοράς στην εκπαίδευση με τα πολύ πετυχημένα - αλλά και φθηνά - Chromebooks. Αρνητικό στοιχείο για την Apple οι πολλές απώλειες / κλοπές των iPads από τους φοιτητές του τέταρτου έτους στα πανεπιστήμια της Αμερικής, οι οποίες προσεγγίζουν το 50% (!) και αποθαρρύνουν τους υπεύθυνους της Ακαδημαϊκής κοινότητας ως προς την υιοθέτησή τους σε μόνιμη βάση.

7. Τιμολόγηση

Η Apple πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει την τιμή του iPad. Ο ανταγωνισμός εντείνεται και οι αξιόλογες επιλογές αυξάνονται. Προσπερνώντας τις επιλογές των 100€, συναντάμε ταμπλέτες των 200€-400€ οι οποίες είναι αξιοπρεπέστατες. Και οι καιροί δύσκολοι...

Θεωρώ αδιανόητο το 2015 οι χωρητικότητες των iPads να ξεκινούν από τα 16GB (μόνο) με τιμές κοντά στα 400€-500€ (για τα Wi-Fi only μοντέλα).

8. "Killer App"

Χρειαζόμαστε ένα smartphone για να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Έναν υπολογιστή για κάποιες άλλες. Δεν υπάρχει κάποιος "αποκλειστικός" λόγος για να έχουμε ένα iPad. Πως ήταν το sms στα κινητά; Το iPad χρειάζεται επειγόντως την προσθήκη κάποιας λειτουργίας που θα είναι αποκλειστική ή απλά θα "πετάει" σε αυτό.

9. Εκπληκτική ποιότητα κατασκευής

ired tech news 9 reasons apple decline ipads 06

Ακούγεται (ή μάλλον διαβάζεται) οξύμωρο, αλλά είναι γεγονός. Η "ανάγκη" της αντικατάστασης ενός iPad συναντάται πολύ πιο αραιά (χρονικά) από ότι σε ένα "συνηθισμένο" tablet τρίτου κατασκευαστή. Μετά από 2 και 3 χρόνια το iPad δεν παρουσιάζει προβλήματα λειτουργικότητας, ή τουλάχιστον (για να σας προλάβω) παρουσιάζει πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Βέβαια, το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσε να ισχύει και για το iPhone, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ανά δύο χρόνια γενναία επιδότηση των παρόχων του εξωτερικού.

Επίλογος

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως πιστεύω ότι το μέλλον για το iPad διαγράφεται λαμπρό. Φυσικά, χρειάζονται κάποιες επί μέρους διορθώσεις και αναθεωρήσεις ως προς την στρατηγική της Apple, αλλά η εταιρία μας έχει αποδείξει - και ειδικά υπό την καθοδήγηση του Tim Cook - πως έχει την πρόθεση να τις κάνει, όταν αυτές χρειάζονται.

από Kostthem

Δείτε περισσότερα: