Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Έρχονται” SSDs χωρητικότητας 10TB

“Έρχονται” SSDs χωρητικότητας 10TB
ired.gr

 Οι μελλοντικοί Mac θα έχουν SSDs με χωρητικότητα έως και 10TB

Εισαγωγή

Γνωρίζουμε πως οι δίσκοι SSD παρέχουν αξεπέραστες ταχύτητες προσπέλασης και μεταφοράς δεδομένων. Οι χρήστες τους επιλέγουν ως "δίσκους συστήματος", φορτώνοντας "επάνω" τους το λειτουργικό σύστημα της επιλογής τους, σε συνδυασμό με την σύνδεση εξωτερικών περιφερειακών με το πρότυπο USB 3. Έτσι επιτυγχάνουν τον βέλτιστο συνδυασμό ταχύτητας και μεγάλης χωρητικότητας.

Διαβάστε πως να κρατήσετε αντίγραφο του συστήματός σας με το Time Machine

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μπορούσαμε να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας όπως τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας σε δίσκους τεχνολογίας SSD (Solid State Drive). Κατ' αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάναμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα και τα αρχεία μας. Όμως, οι δίσκοι SSD είναι κατά πολύ ακριβότεροι αλλά και πολύ μικρής χωρητικότητας, σε σύγκριση με τους "παραδοσιακούς" δίσκους τύπου HDD.

Το θέμα του κόστους έχει αρχίσει δειλά δειλά να μας προβληματίζει λιγότερο. Αν και ακόμα είναι κατά πολύ ακριβότεροι ανά GB, η κάθοδος των τιμών τους έχει ξεκινήσει για τα καλά και θα επιταχύνεται όσο ενισχύεται η υιοθέτησή τους από τους χρήστες.

Διαβάστε για το Core Storage στο OS X Yosemite

Η τεχνολογία 3D NAND

ired tech news future macs 01

Για το δεύτερο "πρόβλημα", αυτό της χωρητικότητας, η Intel & η Micron μας υπόσχονται πως η λύση είναι κοντά. Με την χρήση της τεχνολογίας 3D NAND, οι δίσκοι SSD θα μπορούν να φτάνουν τα 10ΤΒ (στο κλασικό περίβλημα των 2,5 ιντσών τύπου SATA).

Η τεχνολογία 3D NAND παρέχει την δυνατότητα της χρήσης 32 επιπέδων flash cells με την μεταξύ τους τοποθέτηση να ορίζεται σε κάθετη διάταξη. Σε σύγκριση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα, οι κατασκευαστές θα μπορούν να τοποθετήσουν τριπλάσιο αριθμό chips στον ίδιο ακριβώς "χώρο" και όγκο των σημερινών SSDs. Κυρίως όμως, υπόσχονται πως οι τιμές δεν θα πολλαπλασιαστούν αντιστοίχως, καθώς η νέα αυτή τεχνολογία επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος και δεν αυξάνει το κόστος ανά GB / TB.

Διαβάστε για το ποιο μοντέλο Mac σας ταιριάζει καλύτερα

Σήμερα, οι δίσκοι SSD φτάνουν έως και το 1TB, με εξαίρεση το μοντέλο των 4TB της εταιρίας LSI, το οποίο όμως κοστολογείται στα $29.000!

Με την χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας, οι δίσκοι των 2,5 ιντσών θα μπορούν να "φιλοξενούν" έως και 10TB δεδομένων και αυτοί που χρησιμοποιούνται κατά κόρο στα laptops, τύπου "M.2" θα αγγίξουν τα 3,5 TB.

Η Samsung μας είχε παρουσιάσει πρώτη την τεχνολογία 3D NAND το 2013 (με δίσκους των 24 επιπέδων), αλλά η Intel και η Micron την εξέλιξαν περαιτέρω (32 layers) και ανακοίνωσαν πως εντός του 2015 θα είναι σε θέση να εκτελέσουν τις πρώτες παραδόσεις στους κατασκευαστές.

Η Apple από τη μεριά της, έχοντας πολύ στενή σχέση με την Intel (αν διαβάζατε κάτι τέτοιο έως και το 2004 - 2005 απλά θα το περνάγατε για "τρολιά"), αναμένεται να υιοθετήσει γρήγορα το νέο τύπο δίσκων SSDs. Αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Έως και σήμερα μας έχει αποδείξει πως είναι αρκετά φειδωλή ως προς τις χωρητικότητες των δίσκων που επιλέγει.

από Kostthem

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status