Ασύρματη φόρτιση με Qi

Ασύρματη φόρτιση με Qi
ired.gr

 Φορτίστε το κινητό σας ασύρματα με το Qi Wireless

Την περασμένη χρονιά, η εταιρία Marriott τοποθέτησε φορητούς σταθμούς φόρτισης στα lobby 29 ξενοδοχείων της. Οι μονάδες φόρτισης, κατασκευασμένες από την Kube Systems επιτρέπουν στους επισκέπτες να φορτίζουν μέχρι έξι κινητά ή ταμπλέτες χρησιμοποιώντας μια πληθώρα από καλώδια όπως USB, Micro USB, Apple Lightning, και Apple 30-pin. Όμως η κάθε μονάδα, έχει επίσης και έναν ασύρματο πομπό που επιτρέπει τη φόρτιση χωρίς καλώδια, απλά με το να ακουμπάμε τη συσκευή στο επάνω μέρος της μονάδας φόρτισης!

Δείτε επίσης: Επαναστατική τεχνολογία φόρτισης των κινητών μας!

Οι μονάδες της Kube Systems, που ονομάζονται KS Portable, χρησιμοποιούν μια ασύρματη επαγωγική τεχνολογία φόρτισης που καλείται Qi (και προφέρεται "τσι") Wireless. Μπορεί να μην είναι και το καλύτερο όνομα, αλλά σταθμοί φόρτισης Qi Wireless βρίσκονται ήδη στα McDonald's της Αγγλίας στο καινούριο μοντέλο ΝΧ της Lexus, στο Verizon Wireless digital signage (σύστημα ασύρματης εισόδου στη Verizon) που λειτουργούν και σαν ασύρματοι φορτιστές στα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ και, όπως είπαμε σε αρκετά ξενοδοχεία της Marriott.

Για τη Marriott, η ιδέα να φέρει τους φορτιστές KS Portable στα ξενοδοχεία της ξεκίνησε από αιτήσεις των επισκεπτών για τρόπους φόρτισης των κινητών τους. Μια έρευνα της Marriott έδειξε ότι 75% των επισκεπτών έχουν μαζί τους μία ή παραπάνω συσκευές και ζήτησε από την Kube Systems να δημιουργήσει κάτι που να είναι εύχρηστο και φθηνό στην εγκατάστασή του (κάθε σταθμός KS Portable μπορεί να είναι αυτόνομος καθώς έχει φόρτιση 18,000 mAh), ενώ δεν απαιτεί από τους χρήστες να έχουν μαζί τους καλώδια. Είναι μια προστιθέμενη αξία και για τις δύο πλευρές.

Δείτε επίσης: Συμβουλές για βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας - iPhone με iOS 8

Βέβαια η υιοθέτηση του συστήματος φόρτισης εξ' επαγωγής μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται στο Qi Wireless. Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ακόμη σχετικά άγνωστες (αν και κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και Ασία), αλλά έχουν αρχίσει και εισέρχονται σε προϊόντα υψηλού προφίλ όπως το παραπάνω.

Σύμφωνα με το Wireless Power Consortium (WPC), η χρήση του Qi Wireless και των προϊόντων του, όχι μόνο βολεύει τους νεότερους πελάτες των επιχειρήσεων που το εγκαθιστούν, αλλά θα μπορούσε να ωθήσει σε κάτι πιο μόνιμο τη χρήση τεχνολογίας επαγωγικής φόρτισης στον τομέα των ξενοδοχείων. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό για φόρτιση κινητών, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμεύσει για να δώσει ρεύμα σε συσκευές όπως οι λάμπες, τα ρολόγια και, στο μέλλον, σε μονάδες υψηλότερης ισχύος όπως οι φορητοί υπολογιστές. Στην επόμενη εικόνα βλέπετε το σύστημα επαγωγικής φόρτισης σε ένα ΝΧ της Lexus.

ired tech news wireless phone charger 01

Το WPC βλέπει τη βιομηχανία αυτοκινήτου σαν ένα από τους κύριους τομείς που θα ωφεληθεί από το Qi Wireless. Σύμφωνα με τον John Perzow, αντιπρόεδρο του Market Development στο WPC, από το 2014 όταν το Qi Wireless μπήκε στη φάση διάθεσης προς το κοινό, η τεχνολογία αυτή έχει μπει δυναμικά σε χώρους όπως τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια και τα εστιατόρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 μοντέλα αυτοκινήτων που την ενσωματώνουν και άλλα τόσα τουλάχιστον βρίσκονται στα σκαριά. Το WPC μας δίνει μια εικόνα όπου ο ταξιδιώτης θα μπορεί να αφήσει τα καλώδια σπίτι του και θα φορτίζει το κινητό του ασύρματα σε αυτοκίνητο, αεροδρόμιο, ξενοδοχείο κλπ.

Δείτε επίσης: iOS 8 - Ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την μπαταρία σου;

Στη θεωρία αυτό φαίνεται εφικτό, αλλά στην πράξη πρέπει να γίνει αποδεκτό από το ευρύ κοινό, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Ο αριθμός των κινητών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία όλο και αυξάνεται, από 52 μοντέλα σε πάνω από 80. Εταιρίες όπως οι Samsung, Nokia, Motorola, και Sony προσθέτουν τη δυνατότητα στις ακριβότερες συσκευές τους. Ωστόσο η ενημέρωση του κοινού είναι τραγικά ελλειπής. Μόνο ένα 10-12% των αγοραστών συσκευών με την τεχνολογία αυτή, γνωρίζουν ότι υπάρχει στο κινητό τους.

Δείτε επίσης: Υπολογίστε την ηλικία της μπαταρίας του iPhone

ired tech news wireless phone charger 02

Θα χρειαζόταν ένας κολοσσός σαν την Apple να συμπεριλάβει την τεχνολογία στις συσκευές της προκειμένου να δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε η τεχνολογία να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση και να γίνει γνωστότερη στο αγοραστικό κοινό.

Δείτε επίσης: iOS 8.1 - iPhone: Δοκιμή μπαταρίας (και λύση σε περίπτωση υπερκατανάλωσης)

Πάντως, το WPC έχει μόλις τώρα ξεκινήσει το να διαδίδει την τεχνολογία στο ευρύτερο κοινό και θα χρειαστεί να υπάρξει μια εκπαίδευση των καταναλωτών πάνω σ' αυτήν. Η τεχνολογία θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους με νέες δυνατότητες όπως είναι η ταχύτερη φόρτιση, κάλυψη συσκευών μεγαλύτερης ισχύος και μετάδοση μέσω παχύτερων υλικών όπως το ξύλο.

Και με ονόματα όπως τα McDonald's, Toyota, Lexus, και Marriott που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης της μέσα στις επιχειρήσεις τους, όπως και νέες συσκευές σαν το Samsung Galaxy S6 να την εμπεριέχουν, η ασύρματη φόρτιση μπορεί να γίνει πιο σημαντική τουλάχιστον στον τομέα των ταξιδιών.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε λάμπες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Qi Wireless.

ired tech news wireless phone charger 03

από Elichord

Δείτε περισσότερα: