Μόνο Windows 8 στα MacBook Air και MacBook Pro 13’’

Μόνο Windows 8 στα MacBook Air και MacBook Pro 13’’
ired.gr

 Tέρμα η υποστήριξη των Windows 7 στο Boot Camp της Αpple.

Η Apple αποφάσισε να αποκλείσει τις παλιές εκδόσεις των Windows. Ανακοίνωσε ότι μόνο τα Windows 8 και 10 θα τρέχουν στο λογισμικό Boot Camp των φετινών νέων Macs.

H απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα MacBook Air και MacBook Pro 13'' τα οποία ανανεώθηκαν αλλά και το νέο MacBook 12" που παρουσιάστηκε προ λίγων ημερών, δεν θα υποστηρίζουν τα Windows 7 ή προγενέστερες εκδόσεις. Η αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας δημοσιοποιήθηκε προ ημερών αλλά πέρασε ως επί το πλείστον απαρατήρητη.

Πληροφορίες για το νέο Mac Book 12 ιντσών ΕΔΩ

Για όποιον δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί ας δούμε λίγο την ιστορία. Το Boot Camp εμφανίστηκε το 2006, όταν η εταιρεία - ως προς τα Mac - μετατοπίστηκε από τις παλιές εφαρμογές PowerPC στο τρέχον σύνολο ολοκληρωμένων συστημάτων (chipset) της Intel.

ired mac only windows 8 on macbook 01

Οι κινήσεις αυτές της Apple οδήγησαν σύντομα την κοινότητα των προγραμματιστών όπως ήταν αναπόφευκτο σε homebrew λύσεις, δεκτικές των Windows. Σε αυτό το σημείο η εταιρεία αντέτεινε ότι «αφού οι άνθρωποι θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς, αφήστε μας τουλάχιστον να το ελέγχουμε». Έτσι γεννήθηκε το BootCamp όπου τα Windows εκτελούνται «πάνω» από το OS X

Σίγουρα η απόφαση αυτή ξεβολεύει τους διαχειριστές συστημάτων των οποίων τα εταιρικά περιβάλλοντα απαιτούν παλαιότερους browsers, αλλά εντάξει, δεν ήρθε και η καταστροφή.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μια εικονική επιφάνεια εργασίας όπως το Parallels Desktop, το VirtualBox της Oracle ή το VMware Fusion. Απαιτείται όμως χρηματικό αντίτιμο σε αντίθεση με το Boot Camp το οποίο προσφέρεται δωρεάν. Σε τέτοιες εικονικές μηχανές τρέχει ακόμα και το 20χρονο Microsoft BOB!

Δες πώς να τρέξεις τα Windows μέσα στο Mac με το Parallels Desktop ΕΔΩ

ired mac only windows 8 on macbook 02

Η απόρριψη των Windows 7 και των προκατόχων του δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η Apple μειώνει την υποστήριξή της για παλιότερες εκδόσεις των Windows σε κάθε αναθεώρηση του hardware της.

Η υποστήριξη των Windows 7 είχε προστεθεί τον Ιανουάριο του 2010, 6 μήνες μετά την παρουσίαση του MacBook Pro 13'' και 3 μήνες μετά την τρίτη έκδοση του MacBook.

Οι κυκλοφορίες της Apple το 2013 «έριξαν» τα Windows 7 στην έκδοση 32 bit για παράδειγμα, ενώ το 2011 τα Vista και τα XP παραδόθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του dual boot.

Aν και η αντίδραση στην ανακοίνωση του τέλος ζωής των Windows 7 ήταν υποτονική οι περισσότεροι φαίνεται πως καταλαβαίνουν το σκεπτικό της Apple, το οποίο την έχει βοηθήσει να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των τεχνολογικών εξελίξεων άλλωστε.

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από την Apple

Η απόφαση της αναγκαστικής απαξίωσης των Windows 7 έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο έλεγχος της Apple στο οικοσύστημά της εκτείνεται έως την υποστήριξη τρίτων επιχειρήσεων.

από Persi

Δείτε περισσότερα: