Επαναστατική τεχνολογία φόρτισης των κινητών μας!

Επαναστατική τεχνολογία φόρτισης των κινητών μας!
ired.gr

 Το μέλλον της αυτόνομης φόρτισης κινητών συσκευών είναι πιο κοντά από ποτέ!

Η Apple ήδη οραματίζεται την εποχή που οι φορτιστές εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα ενσωματωθούν μέσα στα κινητά, ώστε τα iPhone του μέλλοντος να μην έχουν καμία εξάρτηση από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλλον έρχεται το τέλος των φορτιστών!

Αν το smartphone σας δεν διαρκεί για μία ολόκληρη ημέρα αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οθόνη του. Η οθόνη είναι το πιο «πεινασμένο» για ενέργεια στοιχείο του κινητού μας, αλλά στο κοντινό μέλλον θα μπορεί να δίνει πίσω κάποια από την ενέργεια που καταναλώνει.

Δείτε εδώ συμβουλές για βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας

Η ιαπωνική Kyocera σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία SunPartner Technologies παρουσίασε ένα πρωτότυπο για smartphone στο Mobile World Congress που έγινε στις αρχές Μαρτίου 2015. Εκεί είδαμε μία οθόνη που μπορεί να φορτίζει την συσκευή είτε σε εξωτερικό χώρο με τον ήλιο είτε σε εσωτερικό με δυνατό φωτισμό.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ηλιακών κυττάρων είναι αρκετά λεπτή ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε υφιστάμενα τηλέφωνα. Έχει πάχος λιγότερο από μισό χιλιοστό και είναι κατά 90% διαφανής ώστε να μην επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της εικόνας. Τα φωτοβολταϊκά φιλοξενούν ένα τσιπ που μετατρέπει την ενέργεια και τροφοδοτεί την μπαταρία του τηλεφώνου.

ired tech news charging battery 01

Ασφαλώς η οθόνη δεν μπορεί να γίνει πρωταρχική πηγή ισχύος του τηλεφώνου. Αλλά για όσους περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού ,θα μπορούσε να παρατείνει αισθητά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τόσο που να μπορεί να μας βγάλει απ'τη δυσάρεστη θέση του «έμεινα από μπαταρία»

Αν έχετε προβλήματα με την κατανάλωση μπαταρίας δείτε εδώ

Η πρωτότυπη τεχνολογία οθόνης προς το παρόν παράγει 2,5 milliwatts άνα τετραγωνικό εκατοστό αλλά σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της γαλλικής εταιρείας SunPartner Technologies στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να αγγίξει τα 4.

Ακόμα και με αυτές τις βελτιωμένες επιδόσεις, το φωτοβολταϊκό στρώμα δεν μπορεί να κρατήσει το κινητό μας φορτισμένο επ'αόριστον ιδίως αν αυτό χρησιμοποιείται συχνά. Αλλά τα κινητά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη οθόνη και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, αν για παράδειγμα το κινητό μας βρίσκεται συχνά κοντά σε ένα παράθυρο, να μην χρειάζεται καν να το φορτίζουμε.

Δείτε εδώ ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την μπαταρία σας

«Εφόσον η συσκευή είναι εκτεθειμένη στο φως, συλλέγει ενέργεια ακόμα και όταν την έχετε απενεργοποιημένη. Με 10 λεπτά ηλιακού φωτός θα μπορείτε να έχετε 100 λεπτά standby λειτουργίας η οποία αντιστοιχεί σε 2 λεπτά επιπλέον χρόνου ομιλίας.» δήλωσαν οι κατασκευαστές.

Η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να δούμε ίσως και μέχρι το τέλος του 2015 smartphone και tablet με ηλιακή οθόνη.

Φορητή μπαταρία με νερό κι αλάτι θα φορτίζει τις συσκευές

ired tech news charging battery 02

Η ηλιακή ενέργεια στην τεχνολογία κινητών συσκευών προς το παρόν προορίζεται ως συμπληρωματική πηγή ενέργεια για την φόρτισή τους. Οι κυψέλες καυσίμων υδρογόνου όμως είναι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που μπορούν να αναλάβουν εξ'ολοκλήρου την φόρτιση των κινητών μας.

Στο Mobile World Congress η σουηδική εταιρεία myFC παρουσίασε τον μικρότερο φορητό φορτιστή από κυψέλες καυσίμων. Σε αυτόν τον φορτιστή (JAQ το όνομά του) χρησιμοποιούνται κεφαλές μίας χρήσεως γεμάτες νερό και αλάτι με τις οποίες παρέχεται στο κινητό 1,5 ώρα πλήρους φόρτισης!

ired tech news charging battery 03

Το κόστος των κεφαλών είναι 1,5 ευρώ και φυσικά είναι 100% ανακυκλώσιμες. Ο φορτιστής κοστίζει 70 ευρώ περίπου. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους φορείς προκειμένου σύντομα να μπορούμε να προμηθευτούμε τον JAQ στα καταστήματα.

από Persi

Δείτε περισσότερα: