Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είναι το Core Storage στο Mac OS X Yosemite

Τι είναι το Core Storage στο Mac OS X Yosemite
ired.gr

 Τι να κάνετε αν "χαθούν" οι ετικέτες "ΣΒΗΣΙΜΟ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ" από το "ΒΟΗΘΗΜΑ ΔΙΣΚΩΝ"

Συνέβη κι αυτό. Καθώς πήγαινα να κάνω "Σβήσιμο" (Erase) σε ένα σκληρό δίσκο προκειμένου να τον διαμορφώσω ως νέο από την αρχή, ανοίγω την εφαρμογή "Βοήθημα Δίσκων" (Disk Utility) για να βρεθώ σε μια πολύ παράξενη εικόνα.

Επιλέγοντας το συγκεκριμένο δίσκο βλέπω "ως δια μαγείας" να εξαφανίζονται οι ετικέτες "ΣΒΗΣΙΜΟ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ" (Erase-Partition), ο δίσκος στο πλάι του παραθύρου είναι "γκρι" και δε μου επιτρέπει να κάνω τίποτε άλλο πέρα από το ... να τον κοιτάω.

ired mac core storage 01

Το πιο τρομερό είναι ότι ο δίσκος είναι δεύτερος εσωτερικός σε ένα iMac (τον έχω τοποθετήσει εγώ) και έτσι δε μου αφήνει περιθώριο να τον συνδέσω σε άλλο μηχάνημα προκειμένου να ελέγξω αν μπορώ να τον "φορμάρω" εκεί, χωρίς να πρέπει να ανοίξω το iMac. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή κάτι τέτοιο.

Από ελέγχους που έκανα με άλλα προγράμματα (τύπου DATA RECOVERY) φάνηκε ότι ο δίσκος ήταν υγιής, απλά το "Βοήθημα Δίσκων" αρνιόταν πεισματικά να μου επιτρέψει να κάνω κάτι με αυτόν.

Μάλιστα σε κάποιες προσπάθειές μου να σβήσω κάποια διαμερίσματα που εμφανίζονταν μέσα στο δίσκο αυτό (εκεί εμφανίζονταν οι εν λόγω ετικέτες), λάμβανα το περίεργο μήνυμα, "Αυτός ο δίσκος χρησιμοποιείται ήδη από το Core Storage" (This disk is in use by Core Storage).

Κι επειδή πρώτη μου φορά άκουγα (και υποθέτω κι εσείς) τον όρο Core Storage, άρχιζα να ψάχνω στο διαδίκτυο προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς συνέβαινε. Κι επειδή ανακάλυψα ότι το πρόβλημά μου ήταν κάτι που είχε απασχολήσει και άλλους χρήστες και είχε συζητηθεί το θέμα στα fora της Apple, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη λύση του γιατί, απ' ότι φαίνεται, δεν είναι σπάνιο και μπορεί ο καθένας να το συναντήσει.

Τι είναι το Core Storage;

Το Core Storage είναι ένας volume manager (διαχειριστής τόμων του δίσκου) που πρωτο-εμφανίζεται από την έκδοση OS X Lion του λειτουργικού της Apple. Το Core Storage δημιουργεί ένα στρώμα (layer) μεταξύ του διαμερίσματος (partition) του δίσκου και του συστήματος αρχείων (file system).

Το Core Storage είναι η βάση για την τεχνολογία Fusion Drive της Apple (είναι η καινούριοι υβριδικοί δίσκοι που έχουν ένα τμήμα SSD και το υπόλοιπο HDD) και παρουσιάζει πολλά διαμερίσματα σε διάφορους δίσκους σαν ένα ενιαίο λογικό τόμο.

Το θέμα είναι ότι με την εμφάνιση του OS X Yosemite τα διαμερίσματα από τον έλεγχο του HFS+ περνούν στον έλεγχο του Core Storage για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται τα πράγματα πιο πολύπλοκα και περιοριστικά.

Αν σας τύχει ένα τέτοιο πρόβλημα (και δε σας το εύχομαι) θα βρεθείτε με ένα κλειδωμένο δίσκο που δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να μεταβάλετε με κανέναν τρόπο.

Ποια είναι η λύση;

Ο μόνος τρόπος είναι να επιστρέψουμε τον έλεγχο στο HFS+ και να μπορέσουμε έτσι να "ξαναπάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας". Κάποιες λεπτομέρειες:

  • Η αλλαγή δεν είναι "καταστροφική" για τα δεδομένα μας (destructive). Δε χάνουμε τίποτε.
  • Θα λειτουργήσει μόνο αν δεν έχουμε κρυπτογραφήσει το δίσκο μέσω του FileVault.

Ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία:

Ανοίξτε το Τερματικό (Terminal) και πληκτρολογήστε την εντολή:

diskutil cs list

Θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα της παρακάτω εικόνας:

ired mac core storage 02

Αφού δείτε από το "Βοήθημα Δίσκων" το όνομα του δίσκου που σας απασχολεί, θα πάτε στην τελευταία γραμμή της ενότητας που τον αναφέρει και θα σημειώσετε το UUID (δίπλα στο "Physical Volume") του εν λόγω δίσκου. Κατόπιν πληκτρολογήστε την εντολή:

diskutil CoreStorage delete UUID (όπου UUID είναι το "μακρινάρι" που είπαμε να σημειώσετε πιο πάνω).

Αφού περιμένετε λίγο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δείτε ότι, όταν πάτε στο "Βοήθημα Δίσκων", ο δίσκος έχει πια απελευθερωθεί και οι ετικέτες "ΣΒΗΣΙΜΟ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ" έχουν εμφανιστεί και είναι ενεργές ώστε να κάνετε ό,τι θέλετε με το δίσκο.

ired mac core storage 03

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status