Text and Drive: εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα 1 στους 5 οδηγούς

Text and Drive: εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα 1 στους 5 οδηγούς
ired.gr
Πότε θα σταματήσουν οι οδηγοί αυτή την επικίνδυνη συνήθεια;
Όλοι γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι κι όμως συνεχίζουν. Τι αποκαλύπτουν έρευνες για όλο τον κόσμο

Στο ζήτημα της οδικής συμπεριφοράς οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους μοιάζουν με τους καπνιστές: Ξέρουν ότι η συνήθεια τους είναι άκρως επικίνδυνη κι όμως εξακολουθούν.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική το 18% των οδηγών δήλωσαν πως «δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό» να στείλουν ή να ελέγξουν τα μηνύματά τους. Στην έρευνα 904 οδηγοί απέδειξαν πως η συνήθεια και η εξάρτηση από το κινητό υπερνικά πολλές φορές κάθε λογική αυτοπροστασίας και σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως συνολικά το 87% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως είναι πράγματι επικίνδυνο να γράφεις sms ή να ελέγχεις τα e-mail όταν οδηγείς.

ired tech news text and drive 01

Η ενασχόληση με την σύνταξη μηνυμάτων όσο οδηγούμε είναι άκρως επικίνδυνη στην ασφάλεια τη δική μας αλλά και των άλλων - οδηγών και πεζών. Επιπλέον μια τέτοια συμπεριφορά είναι παράνομη και την ακολουθεί τσουχτερό πρόστιμο. Κι όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τόσο ανεύθυνα τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης

Μία αντίστοιχη έρευνα που έγινε στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της χρήστης κινητού στο αμάξι έδειξε δυστυχώς πως ακολουθούμε, ίσως σε χειρότερο κιόλας βαθμό, τους συναδέλφους οδηγούς της άλλης πλευράς του Ατλαντικού! Το 90% όσων ρωτήθηκαν σχετικά φάνηκαν ενημερωμένοι για το μη αποδεκτό της χρήσης κινητού στο αυτοκίνητο και όμως το 80% παραδέχτηκε ότι συνεχίζει να το χρησιμοποιεί.

ired tech news text and drive 02

Μήπως στην Ελλάδα είμαστε πιο ευσυνείδητοι οδηγοί; Δυστυχώς, το 9% των οδηγών μας καθημερινά δεν εγκαταλείπει αυτή την συνήθεια.

Ας θυμίσουμε εδώ πως η ελληνική νομοθεσία με το Άρθρο 13 Κ.Ο.Κ επιτρέπει τη χρήση κινητού τηλεφώνου μόνο όταν αυτό έχει τοποθετηθεί στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ενώ και τα hands free απαγορεύονται επίσης. Η σχετική παράβαση επισύρει χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ και στέρηση της άδειας οδήγησης για 30 μέρες.

Ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί δεν δείχνουν να πτοούνται: Η αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου το 2014 (το οποίο να θυμίσουμε ότι απαγορεύεται και κατά την αναμονή στο φανάρι ή οπουδήποτε) βρισκόταν ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ, ξεπερνώντας παραβάσεις όπως το αντικανονικό προσπέρασμα και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

από Persi

Δείτε περισσότερα: