Πώς οι πιο αγαπημένες μας σελίδες άλλαξαν στο χρόνο

Πώς οι πιο αγαπημένες μας σελίδες άλλαξαν στο χρόνο
ired.gr

Ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό ρεπορτάζ για το τότε και το τώρα των websites

Μπορείτε να θυμηθείτε πώς ήταν το internet πριν από μια δεκαετία; Πριν από 20 χρόνια; Ή μήπως δεν είχατε γεννηθεί πριν είκοσι χρόνια και δεν ξέρετε πώς είναι να περιμένεις υπομονετικά να συνδεθείς με dial up στο διαδίκτυο;

Τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά (κάπου εδώ έχω και αρχίσει να αισθάνομαι γριά). Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά μπροστά στην οθόνη, ακούγοντας τον ήχο του modem. Έκανε chat στο ICQ με αγνώστους και είχε σελίδα στο MySpace. Και μετά ήρθε το Facebook, το Twitter και όλοι μάθαμε να αναζητάμε τα πάντα στο Google. Μεγαλώσαμε μαζί τους και μαζί μας μεγάλωσαν και αυτά και άλλαξαν. Άλλαξαν πολύ!

Οι συγκρίσεις στο web design είναι αναπόφευκτες. Τότε όσοι σχεδίαζαν ιντερνετικές σελίδες είχαν ελάχιστα εργαλεία στη διάθεσή τους: ελάχιστες web-safe γραμματοσειρές, στοιχειώδη CSS (το στυλ μια html σελίδας) και λίγα layout tables. Σήμερα, τα περισσότερα sites, διαθέτουν καθαρούς κώδικες που διευκολύνουν την εμφάνιση και τη δομή μιας σελίδας, μεγάλες εικόνες και μια τεράστια ποικιλία σε fonts.

Το site NinjaEssays έφτιαξε ένα πολύ ενδιαφέρον και νοσταλγικό infographic για το «τότε» και το «τώρα» των πιο δημοφιλών websites. Τα στοιχεία και τα vintage screenshots προέκυψαν το χρήσιμο site archive.org που λειτουργεί ως άλλη μηχανή του χρόνου, αρχειοθετώντας το internet.

Facebook

ired diafora now and then 01

Κάθε μήνα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συνδέονται στο facebook και γράφουν τη δική τους ιστορία. Η πρώτη version ήταν στον αέρα το 2004 και λεγόταν thefacebook. Έκτοτε, έχει αλλάξει μορφή εκατοντάδες φορές.

Twitter

ired diafora now and then 02

Η επιτυχία του Twitter δεν άργησε και συχνά βλέπουμε, ακόμη και στην Ελλάδα, επίσημες δηλώσεις πολιτικών να γίνονται μέσα από ένα tweet. Υπολογίζεται ότι περίπου στα 10.000 tweets στέλνονται ανά δευτερόλεπτο. Φυσικά, μέρος της επιτυχίας του οφείλεται και στον δικό μας λογαριασμό @iredblog.

Youtube

ired diafora now and then 03

Ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, το YouTube εξαγοράστηκε από την Google για 1.65$ δισεκατομμύρια. Κι αν τότε, ήταν το καλύτερο μέρος για να βρεις χαζοχαρούμενα βιντεάκια ή αστεία βίντεο με γάτες, σήμερα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, κανάλια των κολοσσών της ψυχαγωγίας και δίνει την δυνατότητα στους youtubers να κερδίσουν πολλά χρήματα και φυσικά να κάνουν τα προσωπικά τους videos viral.

Google

ired diafora now and then 04

Αν και το απλό design της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης δεν έχει αλλάξει δραματικά εδώ και δυο δεκαετίες, οι μικρές λεπτομέρειες και φυσικά η έλευση των doodles έκαναν την αρχική του σελίδα πιο διασκεδαστική.

Ebay

ired diafora now and then 05

Το layout δεν έχει αλλάξει εδώ και 15 χρόνια, με τις κατηγορίες να είναι πάντα στα αριστερά και τις φωτογραφίες και τις διαφημίσεις στα δεξιά. Φανταζόμαστε ότι τα προϊόντα που πωλούνταν τότε, πωλούνται σήμερα ως vintage.

Flickr

ired diafora now and then 06

Όταν το Flickr πρωτοξεκίνησε πριν 11 χρόνια, το να μοιράζεσαι τις προσωπικές φωτογραφίες στο internet ήταν αδιανόητο. Μετά ήρθε το Facebook.

Yahoo

ired diafora now and then 07

Λίγο πριν ανακαλύψουμε το Google, ψάχναμε τα πάντα στο Yahoo. Σήμερα, σχεδόν κανείς δεν το χρησιμοποιεί για αναζητήσεις, αλλά κυρίως σαν portal για ειδήσεις.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: