Έρχονται πολιτικώς ορθά emoticons σε Facebook και iPhone

Έρχονται πολιτικώς ορθά emoticons σε Facebook και iPhone
ired.gr

Έρχονται πολιτικώς ορθά emoticons σε Facebook και smartphones

Πριν από λίγες μέρες, το Facebook αναγκάστηκε να αποσύρει το emoticon «παχύς» από την λίστα συναισθημάτων του, μετά από εντυπωσιακή καμπάνια που διοργάνωσε η ομάδα «Endangered Bodies».

Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε μια online ψηφοφορία, στο change.org, ζητώντας να αφαιρεθεί το emoticon που σημαίνει «νιώθω παχύς», επειδή όπως υποστήριξε «το πάχος δεν είναι συναίσθημα». Όταν οι υποστηρικτές ξεπέρασαν τους 16.000, το Facebook, πράγματι, αφαίρεσε το emoticon και παραδέχτηκε ότι μπορεί να προκαλέσει αρνητική εικόνα για το σώμα, ειδικά σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.

ired tech news emoji 01

Με παρόμοια τακτική έδρασε πρόσφατα και η Apple, κατανοώντας ότι τα χαρούμενα, κατά τα άλλα, εικονίδια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε μηνύματα και status updates θα έπρεπε να είναι πολιτικώς ορθά. Με ένα νέο σετ 300 emoticons που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα, για πρώτη φορά οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την απόχρωση του δέρματος και έτσι να φέρουν το «ανθρωπάκι» πιο κοντά στη δική τους εικόνα.

Ακόμη και ο Αϊ Βασίλης έχει τη δική του χρωματική παλέτα. Οι χρωματικοί τόνοι, μάλιστα, προέκυψαν από την κωδικοποιήση της κλίμακας Fitzpatrick, που ταξινομεί το χρώμα του δέρματος σε 6 κατηγορίες. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, κυρίως για τον «κίτρινο» χρωματικό τόνο που αντιστοιχεί στους Ασιάτες.

ired tech news emoji 02

Εκτός από τα νέα «πρόσωπα», το παλιό εικονίδιο του κινητού τηλεφώνου αντικαταστάθηκε από ένα iPhone 6, η ένδειξη ενός ρολογιού από το Apple Watch ενώ ο υπολογιστής από ένα iMac. Επίσης προστέθηκαν σημαίες νέων κρατών αλλά υπάρχει πρόβλεψη και για emoticons εναλλακτικών οικογενειών, όπως αυτές του ιδίου φύλου ή ζευγαριών χωρίς παιδιά, ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι τύποι οικογένειας.

Τα νέα emoticons θα είναι διαθέσιμα με την τελική έκδοση iOS 8.3 αλλά έχουν ήδη πρόσβση σε αυτά όσοι έχουν «κατεβάσει» την beta version.

Ήξερες ότι

Η χαρούμενη φατσούλα, που, ίσως, ήταν ο προπομπός των emoticons, ήταν ιδέα του Αμερικάνου ζωγράφου Harvey Ball, όταν για πρώτη φορά το 1963 έφτιαξε ένα μικρό προσωπάκι με δυο τελείες και μια αγκύλη μέσα σε ένα κίτρινο κύκλο, για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας State Mutual Life Assurance Cos. Of America.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: